"tinta dari ilham si kerdil yg mencari selautan MARDHATILLAH ini hanyalah pandangan diri saya dlm menjalani kehidupan harian...sedikit perkongsian diselitkan buat renungan bersama...penulisan ini tiada selain dari hanya..thalaban liridha ar rahman(mencari keredhaanNya) dan shirahan liqulubil ikhwan (menyenangkan hati sahabat2).."

..mg ALLAH mengampuniku dgn setiap pembacaan,ampuni keluargaku,ampuni muslimin muslimat keseluruhannya..

Wednesday, April 30, 2008

'Little khalifah??..belajar from kanak2..'

7 pesanan
you can describe people or their situation..but dont evaluate..(sejauh mane benar nye apa yg kelas PPD ajar nih??)..lets ponder..


  • What is khalifah?
  • How to be good?
  • "mane bleh saye bg talk,i'm not a naqibah/naqib.." or "die nak bg talk??..mane bleh,beb..die bukan naqib/naqibah.."
  • "mane bleh ajak die..fikrah tak same..blom masenye lagi.."
  • khalifah tu bkn leader je ke?..i'm not one of them larr..
  • Aku bukan alim pon nak buat sume tu..
  • ana tgk die semacam je..minat ke die wat kerja nih?


hmm..what do you think??
berbalik kpd Al quran..saya petik kata2 ALLAH dlm surah muhammad ayat 7:

"Wahai orang-orang yang beriman, kalau kamu membela (agama) Allah nescaya Allah membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu. (7)"

mcmana nak tolong agama ALLAH??
dengan bagi tazkirah?..islamic talk?..join persatuan dulu? or what?

Rasulullah cth terbaik bagi kita..of coz kte tak sampai darjat maksum tp kita boleh contohi sikap peribadi Rasulullah..

mudah je nak tolong agama ALLAH..dgn AKHLAQ hasanah..

cth mudah..bila kita jumpa saudara seagama kita..kita bagi salam..bukan mudah kan kita nak tgk kwn2 kita bagi salam bila bertembung..senior buat dek..junior buat dek jg..senyum pun susah nk tgk..kadang tu mata pun tak pandang...hmm..kenapa kita jd mcm ni?..kita kata Islam itu bersaudara?..if Rasulullah dah ibaratkan umat Islam tu seperti anggota badan..jd kita ni anggota badan yg mcm mana ek?..
Islam itu cantik..tp kita sendiri tak nampak kecantikan Islam tu dlm komuniti kita..then kita mengeluh tak boleh nk berda'wah..tak layak berda'wah..sedangkan simple matter mcm ni kita terlepas pandang..

cube tgk video kt bwh ni..mcmana seorang penganut setia kristian menemui keindahan ISLAM dgn hanya melihat org islam memberi salam antara satu sama lain..

video

org ade kate..da'wah is part of winning people's heart..senyum pun bleh win people's heart kan?..mane satu yg best n kite bleh terima if kita ni mad'u(org yg didakwah)?
org dtg senyum n bagi salam..tanye kbr..OR..first approach terus..org dtg / org suruh kita dtg..then bg lecture..or hujah2..yg kita pon jarang dgr??mane satu?

Bila komuniti tak disemai dgn kasih sayang,takde rasa bond kekeluargaan..da'wah susah nk sebar..Biah solehah susah nk rasa..
nak panggil ke majlis ilmu pun payah..
haih..penyakit komuniti tak berkasih sayang..mana2 pun kita jumpa..

mcm zaman rasulullah ..mula2 nk berda'wah..Rasulullah bukan terkenal sbb dia pandai berhujah..pandai ckp..tp akhlaq dia..Musyrikin Mekah against Rasulullah tp mereka masih mengakui sifat2 peribadi baginda yg cantik,bercakap benar..jujur..dan baginda sgt la penyayang..

pesan Rasulullah dlm 2 potong hadith..maksudnye..

“cukuplah bagi sekumpulan manusia apabila mereka melintasi orang lain dengan salah seorang mereka memberi salam. Dan cukuplah bagi kumpulan yang duduk dengan salah seorang mereka menjawab salam.” (hadis riwayat Abi Dawud)

Hadis riwayat Abdullah bin Amru ra., ia berkata:
Seseorang bertanya kepada Rasulullah saw. Islam manakah yang paling baik? Rasulullah saw. bersabda: Memberikan makanan, mengucap salam kepada orang yang engkau kenal dan yang tidak engkau kenal


hmm..apa kaitannya dgn khalifah??
ni nak habaq mai..adik saya dulu ade dihantar ke tadika..(tak silap nama tadika tu Dzul Iman)..apa yg saya nak emphasise ialah pendekatan yg tadika bg pd budak2 mentah ni adalah how to be a little khalifah? and apa yg those children can do to be what they called 'LITTLE KHALIFAH'..
cube tgk ciri2 yg diorang letak nih..

The children are taught that it is their RESPONSIBILITY as Khalifah of Allah.

  1. To make themselves good!
  2. To help others (society) become good and make people feel good!
  3. To make the physical world good. (clean and beautiful)!
  4. To make a better surrounding for other people to live!
  5. Do what ALLAH ask to do so people can follow..
aik?? budak kecik pon boleh jadi khalifah..takkan saya tak boleh? macam senang je bunyinye..

pertama yg saya kena buat,..be good to myself..(everybody want to do this for themself..so..what's the prob??)

kedua...saya helps others become good..hmm ni pun boleh dibuat..(if saya senyum then org senyum balik..bagus kan??..just amik langkah yg mudah..)

ketiga..i make the physical world look good..saya tak buang sampah merata2..saya pakai pakaian yg sopan..Islam nampak cantik..dunia pun cantik)..waahhhhhh..bestnye!!

keempat..saya mudahkan urusan org lain..tolong apa yg saya mampu n if tak mampu,jgn susahkan org..ni pon saya boleh buat..(igt!! jgn susahkan org!)

kelima..Do what ALLAH ask me to do..hmm..yg ni pun saya mampu buat..ALLAH suruh solat,saya solat.jgn tangguh2..ALLAH ckp jgn dekati zina saya jauhi zina..ALLAH ckp ade batas dlm pergaulan..saya akur..seronoknye..bahagia hati ni..saya bahagia..org lain bahagia..ISLAM nampak indah..Org jd suka kt islam n Muslim community..

hmm..anything else??..small children can do..why cant I?..

finally,apa la yg kaitan plak dgn PPD class?hmm..describe urself..evaluate yourself as a muslim..describe others but dont evaluate them..(bersangka baik dan berlaku adillah pada mereka)..
semua manusia diciptakan dgn fitrah MUSLIM dan mereke juga ingin mendekati/kembali kpd fitrah ni..(btol tak..hati bila tak tenang,mesti cari something yg utk tenangkan diri..andai salah pilihan..parah menanti..)

Islam tu mudah..jgn disusah susahkan..dan jgn pula diperlekehkan..

_ISLAM MILIK BERSAMA_

again for us to ponder: people dont care how much you know untill they know how much you care..

*saya rindu zaman kt KTT..tenang,aman..takde yg memaksa.miss you guys..

Monday, April 28, 2008

jihad...jahat..

2 pesanan
assalamualaikum..hari ni exam Block 3 start..

but this topic nothing to do with exam..

what is jihad?

  • jihad is part of our life..
  • jihad is spirit to be the best
  • jihad is only for those in the army
  • jihad is fight in a battle for the sake of Islam
  • jihad is jihad leee...aiyoo
  • anything else????
jihad is part of our life...
yup..i agree with that..despite of any other definition on jihad..(such as yg kita dh belajar,ade jihad saghir,jihad akbar/kabir..)

but how do this 'battle' help us?how far it can take us?
to me jihad is part of my life...jihad helps you to prevent mungkar..jihad compel you to do ma'ruf..jihad impel you to spplement your a'mal..
finally,jihad make you closer to ALLAH and Rasulullah..and jihad also make you closer to other people.. with jihad,you train yourself to do good deeds,you tutored your nafsu towards righteous..

one story to share..

one late evening,my mum and dear brother was chatting about palestine..(actually that topic arise during a moment where we sit together watching a documentary on war on iraq)..
in that show,it illustrate how valiant the iraqian boys defense their dignity as an iraqian and as a muslim just by 'dumping' stones to their enemy's tank..how brave they are huh?

my brother said(i put Im as his nick name) :geram btol la dgn israel ni..jahat giler..berani budak2 tu..if im jadi diorang pon im akan buat benda yg sama..if Im kt sana,nak je belasah those 'swing bowl'....if mati pun,dpt syahid..(lebih kurang la his dialogue..tak igt sgt coz it happened 4 years back..Im was only 11 years old)

respond from my mom:..ermm..Im berani ke?kat sini dari jauh memang la kita semua berkobar2..meremang bulu roma tgk diorang fight krn ALLAH..tp cuba fikir..anak2 mak ni nak jihad bangun subuh dah berjaya ke?..nak 'up' lg,jihad wat qiyam..mcm salahuddin al ayyubi tu..dia muda lagi dah jadi panglima perang..18 tahun umur dia kan?tp rohani dia kuat,aqidah dia mantap..iman dia hebat..sbb tu dia tak takut musuh..

itu la perbualan anak beranak..the best part was the question..'anak2 mak ni nak jihad bangun subuh dah berjaya ke?..'

menarik kan?..jihad oh jihad..nk bangun subuh pun kena jihad ek?
Sampai skrg terngiang2 kata2 mak..

ok lah..nk berbuka puasa dulu..alhamdulillah..dlm puasa pun ada jihad..
jihad can overcome 'JAHAT'..agree?

tajuk ni saya bincangkan secara ringan je..moga2 pembaca tak terasa berat..

remind me if i overlook what i said..coz: ALLAH Almighty said..

Dan tidak ada yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada (mengesakan dan mematuhi perintah) Allah, serta dia sendiri mengerjakan amal yang soleh, sambil berkata: Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang Islam (yang berserah bulat-bulat kepada Allah)! (41:33)

Sesungguhnya orang-orang yang sebenar-benarnya beriman hanyalah orang-orang yang percaya kepada Allah dan RasulNya, kemudian mereka (terus percaya dengan) tidak ragu-ragu lagi, serta mereka berjuang dengan harta benda dan jiwa mereka pada jalan Allah; mereka itulah orang-orang yang benar (pengakuan imannya). (49:15)


again for us to ponder: people dont care how much you know untill they know how much you care..

Sunday, April 27, 2008

Malu cegah mungkar..aku tak layak..tak boleh..tak boleh..

4 pesanan
salam to all of you yg singgah to read..

"saya malu nak tegur kwn saye tu...saye sendiri tak ok.."
"tak boleh la tegur..die tu tak makan saman.."
"mane boleh..saya sendiri blom sempurna tutup aurat..nk tegur dia?..no..no..no..tak mungkin"
"mane boleh saya jd ajk persatuan badan dakwah...saya tak layak.."

seringkali byk keluhan n alasan mcm ni yg kita dgr..
byk sgt laa..penin kadang2 tu..
before saya continue..would like to ask the readers..: are you a muslim?
If yes,silakan faham apa yg ingin kusampaikan agar kita sama2 tak rugi..
If not,silakan faham apa yg ingin kusampaikan sekelumit part of keindahan Islam..

just to share with u my piece of mind..(sorry kerel,pinjam kejap ayat tu..hehe)

selalu juga isu ni kita dgr..malu nk cegah mungkar..terpulang pada antunna nk ambil iktibar or not..
to relate,saya petik hadith rasulullah saw..:
صحيح البخارى ومسلم

“Sesiapa yang Allah mahukan kebaikan baginya, Allah memberinya kefahaman dalam ad-Din.”

if kita faham apa yg agama inginkan dan utk apa kita mengambil ISLAM sbg ad din..insyaALLAH kita diberi kekuatan..manusia sering berdosa tp keampunan ALLAH tiada hadnya..moga kita semua dikurniakan kefahaman dalam ad Din..

saya teringat ceramah ustaz akhil hayy..kata beliau ada 4 jenis manusia..
1.manusia yg takut nk buat dosa sbb takut kpd ALLAH
2.manusia yg buat dosa dan akhirnya kembali kpd ALLAH setiap kali menyedari kesilapannya
3.manusia yg tak takut buat dosa
4.manusia yg bangga buat dosa and bangga juga ceritakan pada org lain

soal malu laksanakan amal makruf nahi mungkar,berbalik kepada ayat al quran di mana ALLAH meletakkan kita SEMUA sbg khalifah..


“Dan Dia-lah yang menjadikanmu sebagai khalifah-khalifah di bumi dan Dia mengangkat (derajat) sebagian kamu di atas yang lain, untuk mengujimu atas (kurniaan) yang diberikan-Nya kepadamu. Sesungguhnya Tuhan-mu sangat cepat memberi hukuman dan sungguh, Dia Maha Pengampun, Maha Penyayang” (Surah Al-An’am 6:165)

jadi tanggungjawab ni dipikul bersama oleh semua muslim..mmg sukar bila dikenangkan yg diri ini belum ke tahap yg 'layak'..tp selagi mana kita sedar,sepatutnya kita sedarkan org yg sedang terlena spy dia selamat dari bhaya api..dalam masa yg sama kita memperbaiki diri..

analogi mudah yg saya boleh saya kongsi...
kita bknnye selalu sedar dlm semua keadaan..
cth..ada kebakaran berlaku kt hostel kita..time tu sahabt kita tgh tdo n kta je yg berjaga..tanggungjawab kita utk kejut n selamatkan dia dr kebakaran..tp bukan mudah..andai slah teknik mengejut,kte plak yg kena tempelak..silap2 kaki dia melayang...if teknik dah betul pun n dia terjaga..still belum selesai tugas nk selamatkan dia..kena pastikan yg dia betul2 sedar..bukan tgh mamai..then bila die dah sedar betul,kena plak pastikan dia bangun dan jauhi tempat yg terbakar..finally,barulah kita boleh rasa lega..katakanlah kita tak buat semua tu..then dia terkena kebakaran..terlantar kat hospital..cacat muka akibat kesan terbakar..sure seumur hidup kita rasa bersalah..kita mampu tp takde kekuatan..
saya dah rasa akibatnya disebabkan sifat yang satu ini..(ni juga reason saya berundur dari IYA..sblm ni saya sibuk dgn dakwah berpesatuan..hingga terlupa rakan2 sekeliling..)kawan saya terlanjur sbb saya lmbt bertindak..slmtkanlah dia ya ALLAH...Aku sayang pada sahabatku itu..
sama2 kita renungkan..(nk mengalir air mata igtkan kelemahan yg satu ini..sahabatku tersasar jalan..)

to all of you yg membaca..siapa pun anda..apa jua dosa yg dah dilakukan..tanggungjawab ni takkan luluh dr bahu anda..kita sama sahaja...jom sama2 kita bantu each other towards keredhaan ALLAH..

P/S:to ajk IYA..saya bukan berundur dari IYA coz i give up kerja berpesatuan..saya tetap dlm jemaah..even Rasulullah pesan,dakwah tak berjaya tanpa jemaah..cuma ingin bebaskan diri sebentar dari belenggu mind set"berpesatuan ni"..sgt lama saya berada dlm persatuan..after dpt berita dari malaysia ttg ketelanjuran sahabat saya tu,saya ambil keputusan ni..kadang2 kita senang menyeru makruf..tp susah nk cegah mungkar dan yg ni lah yg kita jarang buat..
in my oppinion juga,saya rasa hidup saya dlm berpesatuan byk hanya kepada aktiviti amal makruf..nahi mungkar kurang sikit..
saya nak kenal sahabat2 saya..kenal dgn kenal bukan sekadar kenal..(phm tak?..)..teruskan perjuangan kalian..

andai diri ini terlena,sedarkanlah diriku ini wahai sahabat2 yg berjaga..please..

to all da'ie: people dont care how much you know..untill they know how much you care..

Saturday, April 26, 2008

second thought...

2 pesanan
hmm..in this post,saya nk share pengalaman yg "merendahkan" diri sendiri without my 'second thought'..quiet confusing this statement huh..

hmm..more than a week ago,saya pegi tempah seluar kt Prem..nak beli seluar,susah nk cr ikut keinginan sendiri..byknye yg ikut bentuk kaki..kadang rasa cam tak paki seluar pun ade..oopss..
Prem ni ok juga utk tempah2 baju..dia ikut ukuran yg kita nak..ikut pengalaman saya la..lagi selamat if kasi sample..
selalunya dia boleh siapkan dlm 2-3hr je tapi kali ni dia minta tempoh lame sket..dlm 7 hari..
mula2 tanya juga sbb tak puas hati kan..nape lame sgt?
Tailor tu ckp dia ada byk customer..byk waiting list...
berpuas hati dgn jwp yg diberi..saya pun beredar..

7hr berlalu..saya tak gi claim lg kain yg dihantar..(niat nk bg masa lg kat org tu..mana la tahu dia lambat nk siapkan..w/pun sehelai je yg saya hantar..)

hari ke-9...after kelas,saya terus melangkahkan kaki yg penat ni pegi Prem..
Sabar je bekal waktu tu...kain yg dihantar belum pun dipotong...saya pulang dgn kecewa..nk rasa marah..hr tu berpuasa..rasa mcm takde perasaan nk marah lagi..

hari ke-11...after kelas,saya cepat2 ke Prem...kali ni betul2 penat...after dissection plak tu..dgn penuh harapan kain yg dihantar sudah pun bertukar jadi seluar..I give them hope and time,they give me dissapointment..again..hmm..time ni la saya telah "merendahkan" diri saya..Tailor yg patutnya bertanggungjawab jahit kain tu takde..dari intaian,saya nampak kain tu elok dok atas mesin jahit..mungkin dah dipotong after 11 days..
yg ada waktu tu pembantu dia je..saya pun dgn tak sabarnye buat reaksi tak puas hati..then pembantu tu ckp,"come tomorrow..come tomorrow..like this time.."lebih kurang camtu la + geleng2 kepala..=)
tp yg paling "merendahkan" diri saya time tu ialah tak mampu sabar..buat muka tak best then terus pergi je...2-3 steps away from Prem,rasa bersalah..malu sgt pun ada..I'm a muslim..should a muslim behave that way?should I represent Islam with my impudently action though it was not my fault?..if Rasulullah ada,mesti baginda sedih..(pesan mak:bila nk buat sesuatu tu cuba fikir..if Rsulullah masih hidup n tgk apa yg kita buat,baginda suka tak?)..terngiang2 pesanan tu..alangkah RENDAH nye saya..

pg esoknye berazam nk pegi betulkan keadaan..tak sedap rasanya tinggalkan kesan hitam pd mereka yg belum kenal Islam..dh susun ayat..lebih kurang camni.."sorry for my reaction yesterday.."..

hr ke-12...hr ni pegi lagi dgn harapan yg kurang tinggi..if tak siap lg bukan rezeki saya lagi la..so,after beli barang sikit terus menapak ke Prem..(hati berkata: bagus..ade pon mamat tu..smlm hilang..)..terus tanya dia dh siap ke?..dia minta maaf terus sambil geleng.."sorry madam,it is not ready yet.."..belum sempat dia sambung saya mencelah..slowly saya ckp,"it is not ready yet?how long do i have to wait?"...niat td mcm dah tersasar..maklumla lama menunggu..
after ckp mcm tu, nk buat muka tak puas hati plak..belum sempat hajat tertunai..mamat tu ckp "sorry madam..i got married yesterday.."..tak jadi nk buat reaction..terus tersenyum.."owh..ok2..i'll come later..its ok.."..cepat tak reaksi bertukar?..semuanya after second thought..dlm hati ckp:awat hang tak habaq awal2..=)
sometimes dlm situasi2 lebih kurang camni,kita selalu ignore or tak realise the power of second thought..bila dah buat baru nak menyesal..(tu pun if dpt sedar)..hmm..

dlm dunia ni semuanya ada pilihan..ALLAH sediakan pilihan...nk yg baik or buruk...yg sopan or yg jengkel..but we tend to chose yg boleh memuaskan nafsu kita..nafsu marah,nafsu ego,malas,dengki..n mcm2 lg..

ayat2 from AL quran to ponder...

"Dan jika kamu membalas kejahatan (pihak lawan), maka hendaklah kamu membalas dengan kejahatan yang sama seperti yang telah ditimpakan kepada kamu, dan jika kamu bersabar, (maka) sesungguhnya yang demikian itu adalah lebih baik bagi orang-orang yang sabar."
( An-Nahl : 126 )

“Tetapi, sesiapa yang sabar dan suka memaafkan, sesungguhnya termasuk pekerjaan yang berat ditanggung.” (Surah asy-Syura, ayat 43).

Words from prophet Muhammad S.A.W..


Rasulullah s.a.w bersabda, bermaksud:

“Sesungguhnya orang-orang yang paling aku kasihi di kalangan kamu dan orang yang paling dekat tempat duduknya denganku dihari kiamat ialah orang yang paling baik akhlaknya. Sesungguhnya orang yang paling aku benci dan paling jauh dariku pada hari kiamat ialah orang yang banyak bercakap perkara sia-sia, dan berlagak angkuh, sombong malah ia merasa bangga dengan kesombongannya.” Para sahabat bertanya lagi, “wahai Rasulullah, sesungguhnya kami telah mengetahui maksud perkataan orang-orang yang suka bercakap banyak yang sia-sia, dan yang berlagak angkuh dan sombong, tetapi apakah maksud orang yang bangga dengan kesombongannya? Jawab Rasulullah “ialah orang yang takbur.”

Riwayat at-Tarmizi


drpd Aisyah, “’Rasulullah Saw bukan orang yang suka berkata keji, bukan orang yang buruk perangainya, dan bukan orang yang suka berkeliaran di pasar. Bukan pula orang yang membalas kejelekan (kejahatan) dengan kejelekan, akan tetapi orang yang suka memaafkan dan melupakan kesalahan (orang lain),” (HR Ahmad).


_ISLAM MILIK BERSAMA_

Friday, April 25, 2008

Niqab,Hijab or nothing??...

2 pesanan


p/s:...please do comment if you have something to say regarding this topic..

Thursday, April 24, 2008

sujud sajadah...

5 pesanan
salam...byk kedengaran soalan2 ni diajukan pd saya dan rakan2 ttg sujud sajadah..

jom kita bincang same2..
apa itu sujud sajadah?
bagaimana bacaannya?
hukumnya?
dalilnya?

mari kita teliti..

1.Apa itu sujud sejadah? same ke dgn sujud tilawah?

sujud tilawah atau sujud sajadah berlaku apabila ketika mana kita membaca ayat yang menyuruh atau menyebut tentang sujud kepada Allah.. apabila sampai ke ayat tersebut.. maka disunatkan sujud.. samaada di dalam solat atau di luar solat.. cth zaman sekolah asrama dulu kan..kalau semasa solat subuh tue.. imam selalu baca surah as-sajadah..(bila dah habis sekolah,dh jarang buat walaupun hafal surah tu...)
dlm surah ni ada part yg bila sampai tanda masjid tu,(dlm resam uthmani biasanya)..kita disunatkan sujud dan ada bacaan khusus yg boleh dibaca..but if tak hafal or tak dpt nk hafal walaupon dh cuba byk kali..cukup sekadar bertasbih..
cth bila sampai ayat ni dlm surah sajadah ayat 15..

إِنَّمَا يُؤۡمِنُ بِـَٔايَـٰتِنَا ٱلَّذِينَ إِذَا ذُڪِّرُواْ بِہَا خَرُّواْ سُجَّدً۬ا وَسَبَّحُواْ بِحَمۡدِ رَبِّهِمۡ وَهُمۡ لَا يَسۡتَكۡبِرُونَ ۩ (١٥)



dari Omar bin Al'Ash, RA, bahawa Rasulullah SAW menerangkan kepadanya lima belas "ayat sajadah" yang tersebut di dalam al quran (hadis hasan - riwayat abu daud) - Mustika Hadis, Bab Sujud Tilawah dan Sujud Syukur,226..sila rujuk if ada kemusykilan..

Tempat-tempat(ayat-ayat) disunatkan sujud sajadah dlm Quran

1. QS. Al-A'raf 206
2. QS. Ar-Ra'd 15
3. QS. An-Nahl 50
4. QS. Al-Isra 109
5. QS. Maryam 58
6. QS. Al-Hajj 18
7. QS. Al-Hajj 77
8. QS. Al-Furqan 60
9. QS. An-Naml 26
10. QS. As-Sajdah 15
11. QS. Shaad 24
12. QS. Fushilat 38
13. QS. An-Najm 62
14. QS. Al-Insyiqaaq 21
15. QS Al-Alaq 19

2.Apa bacaan semasa sujud sajadah ni?


Bacaan khusus yg diberikan ialah:
سجد وجهي للذي خلقه وشق سمعه وبصره بحوله وقوته فتبارك الله أحسن الخالقين
sajjada wajhialillazhi, kholaqohu,wshaqqossam'ahu,wabasthorohu bihaulihi fatabarokallahu ahsanul kholiqeen.

Ertinya: "Aku bersujud dengan wajahku kepada Dzat yang telah merupakan dan menciptakannya, dan menciptakan pendengaran dan penglihatannya dengan kekuatan-Nya. Maha memberkati Allah, sebaik-baik Pencipta."

if tak dpt nk hafal ayat ni,cukup sekadar kita baca:
sajjada wajhialillah

if tak dpt juga or terlupa..bertasbihlah (Islam tu mudahkan?)

p/s:maaf tak dpt nk bg dlm tulisan arab..ada kekurangan or confuse dgn sebutan,sila tinggalkan comment..tq

2.Hukumnya??

sunat muakkad..sunat yg amat digalakkan..takpe jika tak buat..(maybe tak sedar or nk cepat)..sebaiknya,buat lah ek..

3.Macammana nak buat ek??

~dlm solat:
Cara melakukan sujud sajadah ialah terus bersujud (tanpa niat, dan tanpa mengangkat tangan) sebaik sahaja selepas membaca ayat sajadah, dan membaca doa sujud sajadah di dalam sujud, lalu kembali berdiri dan meneruskan bacaan selanjutnya. Sekiranya bacaan ayat sajadah itu telahpun tamat, maka teruslah rukuk selepas berdiri sebentar apabila bangun dari sujud.

Adalah sunat bertakbir "Allah-Akbar" sebelum turun dari qiam untuk melakukan sujud sajadah. Disunatkan juga agar bertakbir apabila naik dari sujud..tak perlu mengangkat tangan ketika naik dari sujud.

Di dalam solat berjemaah, makmum wajib ikot imam sama ada imam itu buat sujud sajadah ataupun tidak. Bercanggah dari mengikuti imam akan menyebabkan solat makmum itu batal.(sume dah tau kan?)

Walau bagaimanapun bagi sembahyang yang dibaca dengan suara perlahan, umpamanya solat Zuhur, if imam tu rajin baca surah lain..sujud sajadah sunat dibuat oleh imam setelah dia selesai menunaikan sembahyang supaya tidak menimbulkan kekeliruan di kalangan makmum.


~di luar solat:
Rukun sujud sajadah di luar sembahyang ialah:
1. Niat - iaitu "Sahaja aku sujud sajadah kerana Allah Ta'ala"
2. Takbiratul-ihram
3. Sujud
4. Salam.

Sujud sajadah di luar solat adalah disunatkan kepada pembaca dan juga pendengar bacaan ayat sajadah, dan sujud si pendengar itu tidak tergantung sama ada pembaca (qari) itu turut sujud atau tidak(pehe dok?)..maksudnye sujud si pendengar td sah walaupun si Qari tak sujud..(ni juga tunjukkan Islam tu senang..if rasa malas nk baca,dgr je kat laptop..then sampai part yg kena sujud,sujud lah..=)

Syarat sah sujud sajadah di luar sembahyang adalah sama seperti syarat sembahyang (suci dari hadas besar dan kecil, mengadap kiblat, menutup aurat, dan sebagainya), dan tidak berjangka waktu yang lama antara bacaan ayat sajadah dan perbuatan sujud.(tp jgn lama sgt beza waktu baca/dgr dgn nak sujud)

cth case study:
Sekiranya seseorang itu mendengar bacaan ayat sajadah dan tidak berupaya untuk sujud sajadah (umpamanya sedang memandu), maka bolehlah ditangguhkan sujud sajadah itu hingga ketika dia boleh, asalkan tidak terlampau lama masa yang terluput di antaranya.

tak payah berwuduk untuk sujud sajadah ketika di luar solat, namun berwuduk itu adalah lebih afdal.

** maksud berwudhu lebih afdhal tidak membawa pengertian wajib..tetapi seandainya berwudhu,itu lebih baik dan mudah-mudahan diberi ganjaran pahala sunat oleh ALLAH.

penjelasan detail seperti berikut;
~sebagaimana diketahui, bahwa tidak semua ibadah disyaratkan harus memakai wudhu dan menghadap kiblat. Pendapat ini juga dikemukakan oleh sahabat dan para ulama lain semisal Ibnu Umar, Imam asy-Sya'by dan Imam Bukhari. Dalam sebuah hadis nabi SAW,

Ertinya: "Dari Ibnu Abbas, bahwasannya Rasulullah Saw ketika membaca surat an-Najm, ia sujud tilawah(baca:sujud sajadah) dan orang-orangpun ikut sujud bersamanya, termasuk orang-orang musyrik, jin dan manusia" (HR. Bukhari).

Sehubungan dengan hadits di atas, Imam Bukhari mengatakan, hadits ini mengisyaratkan bahwa orang musyrik pun melakukan sujud sajadah. Dan sebagaimana diketahui, bahwa orang musyrik tentu mereka tidak mempunyai wudhu karena mereka adalah najis (berhadas besar dan kecil).Kalau seandainya Sujud Sajadah ini harus dilakukan oleh orang yang mempunyai wudhu, tentu Rasulullah Saw akan melarang orang-orang musyrik tersebut untuk sujud tilawah, tapi ternyata tidak melarangnya. Ini berarti, bahwa Sujud Sjadah tidak mesti berwudhu sebelumnya.
Sehubungan dengan masalah ini pula, Imam Syaukani berkata: "Tidak ada satupun hadits yang berbicara tentang Sujud Sajadah yang mensyaratkan orang yang melakukannya harus mempunyai wudhu. Dalam banyak kesempatan, Rasulullah dan para sahabat yang mendengar bacaan ayat Sajdah, melakukan Sujud Sajadah bersama-sama, akan tetapi Rasulullah Saw tidak memerintahkan salah seorangpun dari mereka untuk mengambil air wudhu terlebih dahulu. Padahal, tidak semua sahabat saat itu mempunyai wudhu. Bahkan terkadang, Rasulullah Saw sujud bersama orang-orang musyrik sebagaimana dikatakan dalam hadits di atas, dan tentunya orang-orang musyrik tidak mempunyai wudhu kerena mereka adalah najis….Adapun menutup aurat dan menghadap kiblat,selama memungkinkan, para ulama sepakat mensyaratkannya.
Tapi sekali lagi dengan catatan, selama memungkinkan".

Disunatkan bacaan takbir "Allahu-Akbar" (selepas daripada Takbiratul-ihram) ketika hendak sujud, dan disunatkan juga bertakbir apabila bangun dari sujud sebelum salam.

tak perlu untuk seseorang itu bangun dari duduk untuk berdiri (qiam) apabila hendak melakukan sujud sajadah di luar solat. Namun begitu, apabila seseorang itu sedang berdiri, maka perlulah dia bertakbiratul-ihram di kala qiam, lalu sujud, duduk, dan salam.

p/s:sebarang kekeliruan,sila tanya ek..or anyone nk mudahkan lg ayat diatas utk difahami,sile tinggalkan comment..tq



4.dalilnya???



Hadis riwayat Ibnu Umar ra.:
Nabi saw. membaca Alquran, ketika bacaan beliau sampai pada ayat sajadah, beliau sujud dan kami pun ikut sujud, sampai-sampai sebagian di antara kami tidak dapat tempat untuk dahi mereka
(kitab sahih muslim:no 900)



menjawab hal hukum ,ini dalilnye...

Dari Umar r.a.: Pada suatu hari Jumaat, dia (Rasulullah) membaca surah al-Nahl di atas mimbar, maka ketika sampai pada ayat sajadah, dia lalu turun dan sujud. Dan para hadirin juga turut melakukan sujud. Pada hari Jumaat berikutnya, dibacanya surah berkenaan, lalu apabila sampai pada ayat sajdah dia berkata: "Wahai manusia, sebenarnya kita tidak diperintahkan (diwajibkan) sujud tilawah. Tetapi barangsiapa bersujud, dia telah melakukan yang benar. Dan barangsiapa yang tidak melakukannya, maka dia tidak mendapat dosa." (HR Bukhari)

sekian..sebarang kekurangan n kelemahan amat dikesali..mutassifahunna..

_Islam milik bersama_

p/s:..jgn khususkan ibadah pd hari jumaat semata...istiqamah lah..(mudah nk cakap tp susah nk buat)..pesanan ni jg milik bersama terutama kpd pemilik blog ni..jazakumullah khairon katheera..

PESANAN TAMBAHAN:

menetapkan amalan atau ibadat secara khusus pada malam Jumaat sahaja, adalah juga merupakan suatu larangan yang terang daripada nabi s.a.w. sebagai mana di dalam hadis baginda :

"Jangan kamu mengkhususkan malam Jumaat dengan Qiyam daripada malam-malam yang lain"

-Riwayat Imam Muslim.

Qiyam yang dimaksudkan di atas boleh kita ertikan dengan sebarang jenis ibadah, samada ianya solat, berpuasa, berzikir mahupun membaca al-Quran. Ini merupakan larangan yang jelas, dan kita selaku umat Islam dilarang keras mengingkari larangan baginda s.a.w.





Wednesday, April 23, 2008

devote to saree...moral value..

0 pesanan



assalamualaikum...

devote to sari...actually mase dpt ilham ni tgh revise action of glucagon n insulin..feel sleepy..lumrah saya yg cepat mengantuk bila membaca..otak kata.."cik oiii...saye kebosanan.."..
disebabkan otak memberontak,i force myself to think..think about surrounding,think about the pass n how i can relate those in my life as a muslim..

hidup di perantauan,negara serba gelap..=)...i notice about how the locals here devote themselve to sari n punjabi suit..(i'm talking about woman)..anywhere,anytime,any circumstances and any part of manipal,udupi,bangalore,belgaum...etc...most of them wear either punjabi suit or sari regardless what type of working style they applied in life..amazing..even they(women..regardless children or adults) work as what we called 'buruh kasar'..they did what we expect only man should do..but the best part,they work in saree..lets imagine in our country where woman like them work like that in baju kurung??!..but that is not the issue..the issue is why cant we as a muslim woman with perfect guide, devote to attire that ALLAH ask us to wear..proper covering aurah..subhanallah..we should present ourselves of noteworthy of the proper aurah covering attire,the best attire ever..

picture above show they were cutting grass,on the left(above) 'buruh kasar' and
(below) show they were having fun at malpe beach..still,they wear their saree..huhu..


Islam is the best..we aknowledge this statement and we agree with rasulullah
-->Islam yu'la wa la yu'la alaik..

but why still we ignore?

everywhere we go..people want to know..who we are..we are muslimah..(mcm penah dgr ek this cheer..)

then how we let them know?with short skirt,tight jeans?(seluar jin..tu la pasal)..sleeveless shirt?
blouse fit to body figure?fancy scarf?tudung jarang?what elese?(i dont know all this stuff..cant mention much)so how?how?how?

yg mana sejuk mata memandang?yg bertutup sopan or yang "panas' dek mata memandang(panas juga di akhirat nnti..)

jauh dlm hati,terfikir..sekiranya ALLAH berikan mereka kefahaman agama,agknya mereka lebih baik dr kita semu..wallahua'lam..ALLAH maha mengetahui..
wahai muslimah yg dikasihi ALLAh dan Rasul..tidak ALLAH syariatkan ke atas semua ini andai hanya utk menjatuhkan maruah kita dan tidk pula utk menyiksa..begitu besar kasih sayang ALLAH pd kita..dijadikanNy panduan buat kita agar maruah terpelihara..akhlaq juga terlitup rapi dihiasi sopan dan husna dek menjaga batasan aurah..Ya ALLAH permudahkanlah kami,kurniakan kami kefahaman,dan ringankanlah anggota badan kami melaksanakan syariatMU..lets think dearest friends..


صحيح البخارى ومسلم

“Sesiapa yang Allah mahukan kebaikan baginya, Allah memberinya kefahaman dalam ad-Din.”

...kembalikan 'BRAND' muslimah idaman...


Tuesday, April 22, 2008

manusia pandai mcm lembu...(not my original post..copy dr iluvislam)

0 pesanan

LEMBU: Hai anjing, apa habaq? Macam ada yg tak kena je?

ANJING: Aku tengah tension nih. Mau je aku gigit manusia tadi.


LEMBU : Eh? kenapa?

ANJING: Aku lalu tepi dua orang manusia lelaki dan perempuan yang
sedang berkepit. Tetiba si lelaki terperanjat dan terus melompat dan

berkata "Hoi anjing, pergi jauh-jauh, najis!".



LEMBU: Ya, lah. Ko kan haram. Najis tahap berat bagi manusia.
Biasalah tu.


ANJING: Kalau aku najis sekali pon, kalau dia tersentuh aku, boleh
disamak. Yang dia sentuh dan raba-raba awek dia tu apa? Boleh ke nak
samak dosa?


LEMBU: Betul tu. Memegang wanita yg bukan mahramnya tanpa ikatan yg
sah, lebih dahsyat kenajisannya daripada memegang ko anjing, malah
tak boleh suci sekalipun disamak.

ANJING: Wah.. ayat ko memang power la... manusia kena ubah
pepatah "Pandai macam LEMBU"


Sedikit Penjelasan:
Daripada satu hadis yang diriwayatkan daripada ibnu majah menyatakan
bahawa "Bergomolan dengan babi (khinzir) itu adalah lebih baik
berbanding dengan bersentuhan (secara sengaja) dengan wanita yang
bukan mahram". Bersentuhan (dengan sengaja & apat
ah lagi bertujuan
syahwat)adalah berdosa dan wajib bertaubat (bagi membersihkan dosa).
Sedangkan menyentuh anjing tidaklah berdosa dan hanya perlu disuci
(bukan bertaubat). Menyentuh anjing bukanlah satu kesalahan (dosa)
atau maksiat. Tetapi, menyentuh wanita bukan mahram
adalah berdosa
dan merupakan maksiat.


Di dalam satu riwayat hadis yang lain yang maksudnya, "Sesungguhnya
kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh
kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya'. (Riwayat At
Tabrani dan Baihaqi)

"Katakanlah lagi (kepadanya): Adakah sama orang-orang yang
mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui? Sesungguhnya
orang-orang yang dapat mengambil pelajaran dan peringatan hanyalah
orang-orang yang berakal sempurna". (Surah Zumar: 9)

Monday, April 21, 2008

nukilan hatiku...oh ALLAH,bantulah aku..

0 pesanan
HIDUPKU YANG SIA-SIA..............

Aku diberi lidah yg petah...
Namun sedikit kebaikan yg dimuntah...
Kataku pleonasme semata...
Butir kataku dusta belaka...
Aku diberi sepasang kaki...
Tapi jarang aku menapak ke arah Ilahi...
Langsung pula susah sekali...
Aku berdiri menghadap Rabbi...
Aku diberi kesempurnaan tangan...
Namun cukup sukar menggapai yg hakiki...
Apatah lagi menadahnya bertahmid sesekali...
Aku dilapangkan dahi...
Namun leka sekali aku letakkanya sujud pd Rabbi...
Aku dikurniakan sahabt sejati...
Tidak pula pernah aku hadiahkan rasa dihargai...
Aku punyai ummi...
Sentiasa pula aku lupa di tapak kakinya letak syurga abadi...
Aku juga ada abi...
Namun tidak sekali aku selami peluhnya yg membasahi...

Hidupku yang sia-sia....
Yang sentiasa aku ulang rutinnya...
Malah aku sering lupa...
Yang aku tak punya masa...
Dunia hanya perjalanan di lebuh raya...
Hentian "Rehat dan Rawat" itulah umpama...
Diriku bak kenderaan yg kosong petrolnya...
Apatah lagi semakin hari,semakin usang rupanya...
Juga banyak pula kerosakannya...
Tak gunakan kesempatan yg ada...
Memulihkan iman di dada...

YA ALLAH...
Kini aku terjaga...
Tersentak dari kealpaan leka manusia...
Kini aku mahu kembali sbg manusia berguna...
Tidak mahu aku terbabas ke gaung neraka...

YA ALLAH...
Jadikanlah hidup ini tempat persinggahan sementara....
Untukku kutip mutiara sebagai bekalan ke sana...
Jadikanlah pula untukku mati itu rehat...
Dari terus diriku melakukan onar...
Pada mu aku memohon...
Pada mu jua aku kembali...

MenGaPaa???!!!

0 pesanan
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

MENGAPA ALLAH MENCIPTA KEBURUKAN WALHAL DIA MAHA SEMPURNA…….




Persoalannya bermula di sini…sbg insan yang mengaku diri ini muslim, bagaimana anda mengatakan ALLAH itu MAHA BIJAKSANA, MAHA PENYAYANG dan MAHA SEMPURNA sedangkan DIA telah menciptakan keburukan dan kejahatan, malapetaka dan berbagai bencana spt penyakit, umur yang semakin tua, kudrat yang semakin tiada, kematian, kepanasan, sejuk yang melampau, tsunami, kemiskinan dan sebagainya.Jika ALLAH itu merupakan lambang kasih sayang, lambang keindahan dan kebajikan , mengapa dia adakan rasa kebencian, keburukan dan kejahatan?

Sekilas pandang, tentu sekali ada perasaan syak pada sifat2 mulia yg ada pada ALLAH…tanpa berfikir,kita pasti terpedaya..apatah lagi jika pemikiran itu bukan berlandaskan aqal yang waras, AL-Quran dan Hadith. Sedarlah wahai sahabat ,muhasabah diri. Alhamdulillah, sekiranya kita mampu menjawab soalan ini secara relevan mengikut pengetahuan terhadap ISLAM, InsyaALLAH, terselamatlah iman kita. Namun jika sebaliknya, nauzubillah..kerana ini persoalan yang dibangkitkan td hanyalah soalan dari seorang yang tiada kepercayaan pada tuhan…

Pada hakikat kebenaran , memang benar ALLAH itu sebagai pemberi rahmat. ALLAH tidak pernah menganjurkan kepada kemaksiatan tetapi kerana beberapa nikmat dan kebijaksanaannya, maka diberiNYA kesempatan2 untuk keburukan dan kejahatan dilakukan.

Andainya dikehendaki, ALLAH mampu dengan sekelip mata menjadikan semua manusia itu taat kepadaNYA,tetapi tiada kebebasan diberikan. Dalam sunnatullah, kebebasan dengan hadirnya suka dan duka lebih baik dari 'dijajah' walaupun penuh kesejahteraan.

Terang lagi bersuluh ana katakan, ALLAH membiarkan manusia membuat kesalahan yang kemudiannya berakhir dengan penderitaan atau penyesalan supaya kita mengambil pengajaran atas kesilapan dan menjadi ummat yang lebih baik dari hari ke hari. Fikirkanlah ,siapa yang kurniakan penderitaan dan penyesalan tersebut? Mengapa berlakunya demikian? Untuk manfaat siapakah berlaku sebegitu rupa?
Oleh itu, DEMI KEBIJAKSANAAN ALLAH ITULAH ,ALLAH MEMBERI KESEMPATAN DIANTARA RUANG2 MASA UNTUK KEKEJIAN DAN KEBURUKAN BERFUNGSI…ALLAH ITU MAHA TAHU SETIAP PERBUATANNYA….YAKINI DAN BERIMANLAH TANPA SANGSI..






Setiap yang berlaku pasti ada sebabnya…bagaimana untuk kita rasa nikmat sihat sekiranya ALLAH tidak pernah memberi kita rasa sakit?
ALLAH tetapkan kematian juga ada sebabnya. Sebagai peringatan atas nikmat hidup yang diberikan, agar kita ada matlamat hidup selepas mati, dan supaya kita tidak sombong dan angkuh atas nikmat2 lain yang dikurniakan, sekiranya kita sedar perkara ini, pasti kita yakin bahawa ALLAH itu sentiasa bersifat penyayang pada kita walhal telah dijanjikanNYA banyak nikmat yang berlipat kali ganda di akhirat nanti.
Banyak lagi yang ingin dinukilkan di sini tapi memadailah dengan penjelasan yang dibuat. Jangan sia2kan aqal yang ALLAH kurniakan, nikmat AL-Quran yang merupakan kalamullah…sebaiknya ,antum yang membaca berfikir dan muhasabah diri dengan pengetahuan islam dan iman dalam diri masing2. Ana sendiri masih banyak kurangnya.
Semoga, sedikit perkongsian ini dapat menyedarkan kita bersama.

Buat renunagn bersama sebelum diakhiri warkah ini,ingin ana bangkitkan persoalan mengapa ummat pada hari ini yang dahulunya sarat dengan ilmu dunia dan akhirat malahan menjadi rujukan kaum lain..tetapi pada hari ini,dahaga ilmu,cetek ilmu,kurang ilmu malah tidak mampu menguasai ilmu.
Dan mengapa pula ummat ini yang dikatakan TERBAIK di dalam AL-Quran, tetapi hakikat pada hari ini,banyak peratusannya terlibat dengan kemaksiatan dan jauh tersasar dari pangkalan ISLAM.
Mengapa pula ummat ini yang suatu ketika dulu hidup penuh dengan prinsip yang mulia dan identiti murni, namun pada hari ini hidup tanpa prinsip agama malah kurang yang menampilkan identiti keISLAMan dan lebih malang lagi ,ummat ini pada hari ini kehilanagn identiti dan rakus mencari identiti barat dan sanggup menggadaikan prinsip agama..

Wallaua'lam…
Yang baik itu dikurniakan terus oleh ALLAH kepada ana dan segala kelemahan itu juga datang dari ALLAH tapi atas kelemahan ana sendiri yang memilihnya..

ILALLIQA'

moche doyan...islam oh islam...

2 pesanan
assalamualaikum...segala puji bagi ALLAH

this is my third blog..hope this time i'm not waste anything anymore..selalu cita-cita ayam je...(new malay quote..)
to begin,nk cerita pasal menteri israel ni..mutaasifahunna ye...bkn nk promote israel..
doyan ni(mcm durian plak bunyinye..) terbitkan artikel dlm akhbar israel ttg umat islam..topiknye ttg kelemahan umat Islam..dia ckp,umat Islam ni ade 3 kelemahan..:--->

1.umat islam tak kaji sejarah umat Islam dahulu
2.umat Islam takde or tak buat perancangan teliti
3.Orang Islam MALAS..

kesudahannya,org2 israel pun ckp la,"kenapa terbitakan dlm paper?if org Islam bace,habisla diorang tahu kelemahan diorang ni!!"
doyan dgn tenangnye respond..."dont worry,guys...org Islam takkan bace..sbb mereka ni dok sibuk dgn hiburan..in fact kelemahan diorang yg ketiga tu la yg buat diorang takdenye nk amik tahu.."

apa pulak kesudahannya pada kita yg bergelar muslim?nk biar,sedar or apa orak kita?
mcm2 perasaan berbaur bila dgr cerita doyan nih..hmm..nk marah,mmg cam betul...
hai sahabat2ku...ayuh kita bangkit..jgn biarkn musuh Islam ambil lekeh agama kita..Igt,ISLAM itu tinggi takde yg lebih tinggi..tp jgn pula kita tenggelama dlm angan2 n kebanggaan dgn kata2 Rasulullah S.A.W tu..sebaiknya bertindak..kembalikan brand Islam yg Rasulullah pupuk..

ya muqallibal qulub,thabbit qulubana a'la deenik;a'la thoa'tik..
 

Ilham Al Adwa' Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template