"tinta dari ilham si kerdil yg mencari selautan MARDHATILLAH ini hanyalah pandangan diri saya dlm menjalani kehidupan harian...sedikit perkongsian diselitkan buat renungan bersama...penulisan ini tiada selain dari hanya..thalaban liridha ar rahman(mencari keredhaanNya) dan shirahan liqulubil ikhwan (menyenangkan hati sahabat2).."

..mg ALLAH mengampuniku dgn setiap pembacaan,ampuni keluargaku,ampuni muslimin muslimat keseluruhannya..

Saturday, May 31, 2008

hukum ALLAH..bukan hukuman

10 pesanan
Bismillahirrahmanirraheem..

Alhamdulillah.
Subhanallah.

saya mulakan dgn kalimah basmallah,segala puji milik Nya dan MAHA SUCI ALLAH dari sebarang kelemahan dan DIAlah yg MAHA MENGETAHUI sedang kita sentiasa berada dlm keadaan terbatasnya pengetahuan dan adakalanya berada dlm keadaan ragu ragu..

hukum ALLAH..
Wajib ke atas muslimin dan muslimat menutup aurah megikut syariat yg ditetapkan..
Membatasi pergaulan lelaki dan wanita..
Menegah dari mengambil makanan yg Haram dan bersumberkan yg HARAM..
Wajib tunaikan solat..
Wajib puasa di bulan ramadhan..
Wajib membayar zakat..
Wajib berlaku adil dlm memimpin..
Wajib tunaikan amanah..
etc..etc..etc..

byk sungguh if nk list every single thing yg berkait dgn hukum ALLAH..
tp kan..if kita terus fikir mcm ni..sure kite akan rase seperti Islam ni terlalu byk yg perlu dituruti..byk sgt beban...
bukan beban sebenarnya....jom sama2 kita menyelam bersama saya..=)

kenapa ALLAH adakan hukum-hukum ni?
kenapa ye?
kita kata umat Islam ni berjiwa merdeka..umat yg paling merdeka kan?..tp kenapa masih lg bergelar hamba?
hmm..silalah jawab persoalan ni berdasarkan apa yg anda dah lalui as a muslim...
adakah hukum2 ni adalah hukuman kpd kita?dihukum terlebih dahulu supaya tidak dihukum kemudian andai kita berjaya melalui segala hukum2 ni?

hmm
lets ponder..

cuba bayangkan sebuah kereta yg baru keluar dr kilang..
kereta tu cantik..berkilat...bau kilang lagi tu..seat cushion yg empuk..takde calar..enjin yg lancar..break yg mantap...etc etc
seperti juga kita manusia..ALLAH ciptakan dlm keadaan yang sempurna..sgt detail penciptaanNya..cubalah bertanya kpd insan2 yg sedang fresh study first year/2nd year medic..
sebenarnya..terlalu byk kejutan yg dilalui mereka..kejutan melihat terlalu banyak dan hebatnya penciptaan seorang manusia..even when it comes to abnormalities..kejutan tatkala belajar ttg embryology..kejutan ketika melihat abnormalities yg hanya disebabkan very minor failure..
tapi kadangkala kejutan ni disalah tafsir menjadi keluhan because too much to learn..(eventhough we learn about our own body system..belum lg ttg makhluk lain)

kembali kpd cerita kereta td..kereta yg baru keluar dr kilang ni..tentu ada manual pengguna kan?
buku pengguna yg mesti dibelek especially first time user..org yg invent kereta tu mesti tahu mcmana nk operate that car..apa kelemahan kereta tu..apa yg kena elak so that kereta tu boleh tahan lama..bila kena servis..byk mana minyak boleh muat..apa kelebihan kereta tu..if jadi anything kt kereta tu,part mana yg kena tengok..kan kan?

so..bila kita kaitkan dgn manusia...buku manual td adalah Al Quran..ALLAH turunkan Al Quran sbg panduan..malah ALLAH utuskan seorang 'mechanic' yg hebat iaitu Rasulullah S.A.W..utk pandu kita..dan melalui 'mechanic' yg mulia ni,wujudlah hadith yg juga jd panduan kpd kita..
Allah tahu kelemahan manusia..ada nafsu..kena kawal kena didik dgn skill al quran..bukan lawan...mcm gear kereta..kita kena kawal..ikut manual..mcmana nk guna..mcmana nk kawal..

ALLAH syariatkan hukum menunaikan solat lima waktu adalah fardhu ke atas kita..kenapa?
kita kaitkan dgn kereta ek..kereta kan kena servis..mcm tu juga manusia..servisnya kena 5 kali sehari..supaya bersih and lancar engine tu nanti..if engine tu umpama hati..engine tunjang kereta..hati tunjang manusia..if engine berkarat,hati????..sbb tu kena servis 5 kali sehari..if rajin,tambahla servis sampingan..cam kereta..servis aircond and radio ke..supaya best sket kan?..if manusia..topup dgn ibadah sunat..

then kereta kena guna minyak kan?
manusia kena ada minyak juga ke?
kereta ada kapasiti tertentu utk store minyak kan?if minyak takde kereta tak boleh jalan..
kita kaitkan dgn makan dan minum..
if tak makan,kita tak bertenaga..if berterusan tak makan,sistem badan akan rosak sikit demi sikit..(***..jgn merajuk makanan..)
tp,if terlebih makan pun tak elok juga..mcm2 penyakit dpt..kadang tu pakej..3 in 1,5 in 1..kan?
(diabetic,cardiovascular disease,renal failure,obesity....)
mcm kereta..if terlebih muatan pon tak elok..if kereta keep on jalan without minyak,finally akak rosak..and cepat la rosak kereta tu..
same la manusia..lebih teruk lagi rosaknye..irreversible..
then,ada specific minyak je yg kena guna..tak boleh sembarangan..semberono je taruk minyak masak ke,minyak sapi ke,minyak wangi pon tak boleh..minyak petrol jg yg sgt sesuai..
jd,apa kaitnya dgn manusia?
hmm..ALLAH tetapkan makanan yg Halal..tinggalkan yg Haram..
contohnya..nape tak boleh makan babi?dr segi tabiinya,babi ni makan najis sendiri..sanggup ke u nk jamah binatang ni?dari segi kajiannya,babi ni haiwan yg paling byk 'ternak' kuman and itself resistance to those infection..and dr segi saintifiknya,babi ni takde leher..so tak boleh nk sembelih..
apa kait pula dgn sembelih?
ALLAH syariatkan penyembelihan dari segi logiknye if kita nk tahu,90% darah dr haiwan tersebut keluar..tak circulate dlm badan haiwan tu and finally bleh resap ke dlm daging..sbb daging dia kan kita nk makan?
nape darah tu kena keluarkan?..sbbnya dlm komposisi darah,ada toxin..salah satu cara utk keluarkan bhn kumuh kan thru blood circulation..darah akan angkut bhn2 tu to be excreted out from our body..
jadi melalui large blood vessel yg dekat plak dgn jantung,darah akan dipam keluar thru vessels yg dh terpotong td.furthermore..heart will continue pumping the blood for a short period...jd lg senang la nk expell darah keluar..dah jelaskan?

sambung cerita minyak kereta td...hmm..kereta ni juga perlukan minyak yg pure..takleh campur2..if not cepat la kereta rosak..
jd kita kaitkan dgn makanan yg baik dan halal...takde unsur2 lain..if not dah jadi haram..tak elok..effect hati..effect iman..doa pun tak diterima sbb kesan consume makanan yg bercampur aduk dgn perkara harm or bersumberkan haram..

kereta ni juga disaluti cat yg khas supaya tak mudah calar..terlindung dr sinar UV..tak mudah pudar..so that sentiasa cantik..
mcm manusia..ALLAH syariatkan cover aurah..cover betul2..jgn separuh2..tak jadi..tak lengkap..
cube if kereta yg bersalut td kte cat certain part je or kite cat dgn cat yg kurang kualiti..sure cepat pudar and tak cantik kan?
jadi,aplikasilah konsep menutup aurah ni secara menyeluruh..jgn bertompok2..baru lah terpelihara selalu dari segala maksiat(sinar UV),godaan manusia dan syaitan(calar-calar)..
taknak lah jadi mcm kereta yg buruk dan bertompok..tak lawa kan?..

manual yg ALLAH sedikan utk manusia ni lebih hebat dan jauh lebih lengkap lg dari manual kereta td..inventor yg cipta kereta tu tak expose kelemahan kereta thru buku manual td..tp Al Quran bg kita guideline..al quran dan hadith sentiasa mengingatkan kita ttg kelemahan kita dan cara utk perbaikinya..hebatkan ALLAH!..manual ALLAH bukan berdasarkan perasaan or kepentingan..tp manual kereta mungkin ada unsur2 kepentingan si pencipta..

Terlalu byk if kita nk teliti satu persatu hukum yg ALLAH syariatkan..yakinilah segalanya utk kebaikan kita..puasa boleh menyihatkan badan(sudah terbukti secara saintifik)..even hukuman ALLAH pun ada bukti saintifik..
cth:hukuman ke atas penzina ghair muhsan adalah sebat 100 kali kan?nape kena sebat?sbb org yg belum kahwin ni,ability utk hasilkan antibody sgt tinggi..so dgn sebatan td,akan initiate lg penghasilan antibody so that dpt fight penyakit2 yg disebabkan hubungan kelamin td..
tp penzina muhsan dihukum rejam sampai mati kan?selain kerana pengajaran..hukuman ni juga selamatkan org lain dr terjangkit penyakit2 yg jg disebabkan hubungan haram nih..selain tu..disisi ALLAH mereka dah dpt hukuman cash kat dunia..sure mereka taubat kan?jd disisi ALLAH..mereka adalah insan yg bertaubat..w/pon disisi manusi mereka ni jelek..

hukum dan hukuman adalah dua perkara yg jelas bebeza..hukum ALLAH adalah umpama guideline..hukuman adalah ancaman dari melakukan hukum yg bersifat larangan dan juga balasan dari ALLAH if terlanjur melakukannya..

dh panjang saya menaip..but before i end this post..meh kte jawab persoalan kenapa kita masih bergelar hamba tetapi dikatakan merdeka?
cth kereta tadi..if kereta tu dibiarkan bergerak tanpa kawalan and bukan yg pakai alat kawalan or sensor..mmg sengaja dibiarkan gerak sendiri..,tentu sekali kereta tu dah bersimpang siur kan?tak jauh bergerak terus tersasar..then rosak terus..
kita sbg manusia nak hidup atas bumi ALLAH ni kena ada pemandu(manual)..kita bergelar hamba kerana kita 'abdikan diri kpd pencipta..bukan seperti sistem perhambaan yg dicipta manusia..kita milik pencipta yg MAHA MENGETAHUI kelemahan,kelebihan dan keperluan fitrah kita..segalanya dibiakan terpandu..cuma kita yg harus memilih..mengikut 'manual' atau mengikut nafsu..

moga2 kita akan kembali kpd pencipta kita dalam keadaan cantik seperti mana cantiknya ALLAH menjadikan kita..diiznkanNYA kpd kita mentadbir bumi..menjadi khalifah..
...in this BRIEF LIFE...

wallahua'lam..
andai ada kelemahan dlm post ni,silakan topup..kali ni saya tak gunakan hujah naqli..sama2 kita renung dgn anugerah aqal dan fitrah yg dikurniakan..sama2 kita kembali kpd fitrah muslim(menyerah diri kpd pencipta)..Tiada tuhan selain ALLAH..Muhammad utusanNya..



_ISLAM ITU MUDAH..JGN DISUSAHKAN..JGN PULA DIPERLEKEHKAN_
_ISLAM MILIK BERSAMA_

next post..insyaALLAH....'bagaimana Islam mendidik redha dan memupuk sabar...all of us pernah rasa dan melaluinya cuma mungkin tak realise..i'm not kidding..simple..'

Saturday, May 24, 2008

Cinta VS hubungan muslimin muslimat..hukum dan cara...

18 pesanan
bismillahirrahmanirraheem..a'uzhubillahiminashyaithonirrajeem..

First of all,saya agak keberatan nk menulis ttg topik ni..memandangkan kita semua perlu AMBIL TAHU apa itu CINTA dan sejauh mana perasaan fitrah ini memberi kesan dlm hidup kita..saya rajinkan juga jari ni menari di papan keyboard..
if boleh saya tak nak sentuh bab couple dlm persoalan ni..tp sedikit sebanyak saya akan membawa beberapa contoh untuk kita ambil iktibar bersama..

APA ITU CINTA??
cinta adalah suatu nikmat yg dikurniakan oleh ALLAH kpd manusia..CINTA adalah fitrah semulajadi..
cth paling mudah..seorang bayi(dlm 2thn+) akan menangis jika melihat kelibat ibunya dan seandainya melihat si ibu berada jauh darinya...tu sbb bayi tu sgt mencintai si ibu dan sangat takut kehilangan ibu yg dicintai..

org kata cinta ni subjektif...saya setuju CINTA ni subjektif tetapi persoalan cinta yg kita kena rungkai..
apa yg kita paham ttg cinta?adakah cinta tu salah?adakah cinta tu haram?..adakah cinta ada halal dan ada haram??

CINTA adalah satu fitrah..perasaan yg HALAL yg ada pada setiap individu..
CINTA pd ALLAH memberi motivasi untuk kita terus beribadah dan mempertahankan maruah agama biar sekalipun disiksa dan dihina..
CINTA pada ibu ayah menyebabkan kita rasa rindu bila berjauhan,kita nak tunaikan tanggungjawab sbg anak..dan kita bercita2 nak jadi anak yang soleh..
dan banyak lagi kesan cinta ke atas diri kita..

jadi mungkin ada yang akan mempersoalkan begini..
"cinta tu HALAL...jd apa yg boleh sampai haram?org couple sbb cinta kan?..so kenapa nk bising2 kata couple tu haram??"

CINTA tak pernah jadi haram..yang haram adalah perbuatan kita..yang salah adalah bagaimana kita mengurus CINTA...CINTA tak pernah buta tp kita buta mengurus CINTA..

Islam adalah agama fitrah kerana itulah islam tidaklah membelenggu perasaan manusia. Islam tidaklah mengingkari perasaan cinta yang tumbuh pada diri seorang manusia. Akan tetapi islam mengajarkan pada manusia untuk menjaga perasaan cinta itu, dirawat dan dilindungi dari segala kehinaan dan apa sahaja yang mengotorinya.

Couple terang-terangan tak mencirikan Cinta berpaksikan Islam...
Islam mebersihkan dan mengarahkan perasaan cinta dan mengajarkan bahawa sebelum dilaksanakan akad nikah harus bersih dari 'persentuhan' yang haram.

mungkin akan timbul pula argument mcm ni..
"habis mcmana pula couple berlandaskan ISLAM?..saya bercinta menurut Islam..saya tak dating,saya message tazkirah2 dan peringatan...if jumpa saya bawa teman.."

tapi sampai satu tahap CINTA yg tidak berpaksikan Islam membawa kepada pergaulan yg melampaui batas..cth,"tak ape la..sentuh bahu je..tepuk tampar je.." yang 'baik' sikit argue.."alaah,naufa..i naik motor same2 bukan rapat pon..i taruk buku jadi penghadang"..adush..buku yg mulia mengandungi ilmu tu dibuatnya pnyebab membolehkan perbuatan tu..sedih saya mendengar..
igt lah..

Dari Maqil bin Yasar r.a. berkata: Seandainya kepala seseorang ditusuk dengan jarum besi itu masih lebih baik daripada menyentuh kaum wanita yang tidak halal baginya (Hadis Hasan Riwayat Thabrani dalam Mujam Kabir).

kerana tak faham apa itu nilai cinta membuatkan kita rasa tak selesa bila org against apa yg kita buat yg pada anggapan kita sudah bercirikan ISLAM.

apa yg dimaksudkan CINTA berpaksikan ISLAM??

sebelum saya rungkai persoalan ni..ingin diingatkan kpd diri dan para pembaca bhw iblis dan syaitan telah berjanji akan menyesatkan Umat Islam bermula dari Adam alaihissalam sehinggalah tamat usia dunia..
pertarungan kita dengan 'golongan' ni seolah-olah kita bertarung di medan gusti dengan menutup mata..lawan kita(iblis dan syaitan) dpt melihat dan terus attack kita tp kita tak dpt melihat 'mereka'..
apa yang kita mampu adalah mempertahankan diri dari serangan2 tersebut dan kita juga mampu menyerang si lawan dgn bekal ilmu berlawan yg cukup kuat..
apa ilmu berlawan tu?-->iman dan taqwa..

'golongan' ini juga sentiasa menghasut kita supaya memandang baik apa yang dilakukan biarpun hakikatnya perbuatan itu menyalahi agama..seperti cth kt atas tadi...mempergunakan agama dan berhujah dgn batasan agama untuk membenarkan apa perbuatan yg jelas dlm Quran bahawa perbuatan tu salah..

Firman Allah dalam Surah Al-‘ankabut(29), ayat 38:

Dan syaitan menjadikan mereka memandang baik perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adalah orang-orang yang berpandangan tajam.”.


jadi kenapa ALLAH kurniakan perasaan CINTA kepada opposite jantina tetapi tak benarkan hubungan percintaan sebelum nikah??perasaan tu ada dan mmg satu kurniaan..jd mengapa perlu dibatasi??
ada lagi yang nak gunakan al quran sbg hujah..contoh..ALLAH jadikan kita ni berpasang-pasangan tapi kenapa tak boleh couple?golongan ni menggunakan ayat..

Maha Suci Tuhan yang telah menciptakan pasangan-pasangan semuanya, baik dari apa yang ditumbuhkan oleh bumi dan dari diri mereka maupun dari apa yang tidak mereka ketahui.”

Dan juga firman-Nya dalam Surah Al-Hujrat(49) ayat 13:

dalam ayat di atas,ALLAH berfirman bahawa DIA jadikan dalam dunia ni semuanya berpasangan supaya kitaran hidup menjadi lengkap dan saling mengukuhkan dia antara satu sama lain..tak ada kaitan langsung dgn hal couple..ALLAH MAHA TAHU segala penciptaannya..ikut logik juga..cth:gembira lawannya sedih..if sepanjang masa kita gembira dan tak pernah rasa dan melihat apa itu sedih..sure bosan kan?mungkin juga kita tak dpt feel rasa gembira tu..

berbalik kpd persolan asal..macammana nak mengurus cinta?

Saya kongsi satu peristiwa benar yang diceritakan oleh seorang ustaz dalam ceramahnya:

cerita pertama:

seorang akhi dengan secara tak sengaja telah jatuh cinta kepada seorang ustazah..sangat elok peribadi si muslimah..
mereka ni takpernah kenal antara satu sama lain..tak pernah berjumpa..kebetulan sewaktu mengadakan forum,ustazah td bertanyakan soalan kpd akhi tersebuat(ahli panel)...mungkin boleh kita kategorikan sbg cinta pandang pertama..

akhi td bertindak dgn terus bertemu keluarga wanita tadi..bertanyakan hasrat nak menyunting bunga yg elok tadi..unfortunately,keluarga ustazah td tak bersetuju dgn alasan mereka nak cari bakal suami seorang ustaz utk anak mereka,bukannya engineer..

si akhi tadi ckp dia akan datang semula meminang setelah bergelar seorang ustaz..dia sangat bersungguh-sungguh sehingga sanggup mengambil jurusan agama dan belajar selama 4 tahun lg utk bergelar ustaz..sungguh besar effect CINTA dlm diri manusia..sanggup berkorban.
Moralnya di sini..akhi tu tidak pernah bertemu ustazah tadi dan tidak pernah meluahkan perasaan CINTAnya..apa yg berlaku disini,perasaan ustazah td tak pernah diganggu dgn perasaan yg bukan2..andaikata si akhi td langsung meluahkan perasaan dan keinginan pd ustazah tu,mungkin akan menjurus perhubungan di luar nikah yang tidak diredhai ALLAH...mungkin akan ada kesinambunagn bibit2 cinta(org melayu panggil) dlm hidup mereka...dan andaikata selepas mengetahui perasaan akhi td,si ustazah turut jatuh hati tp keluarga tak setuju..tentu sekali cinta yg mengatasi segala tu akan ada kesinambungan kpd sesuatu yg tak elok juga..mungkin dr anak yg soleh dan taat akan bertukar wajah jadi anak yang degil dan berbohong..dan juga perasaan tu besar kemungkinan akan mengganggu ibadah dan iman ustazah td.

sangat besar kan effect cinta..alhamdulillah,akhi td berjaya bergelar ustaz dan terus meminang ustazah buat kali kedua..akhirnya mereka bergelar suami dan isteri yg sah dan memiliki hubunagn yang diredhai ALLAH..sungguh besar pengorbanan akhi tadi menyimpan perasaan CINTA agar tak terjerumus kpd perkara yang ALLAH larang..

cerita kedua:
seorang akhawat minta kenalan bmenyampaikan hasratnya untuk menjadi isteri kepada seorang akhi kerana terpikat ciri2 yg ada pada akhi tersebut..
namun,akhi tadi setelah mengetahui cerita tersebut dan kenal akhawat yang dimaksudkan..dia rasa tak ada perasaan yang timbul..perasaaan berminat mahupun cinta...
then.akhi tadi menolak dgn baik hasrat akhawat td mencadangkan seorang muslimin yg baik untuk dijadikan suami..
akhirnya,muslimin tadi bersetuju dan akhawat tadi juga bersetuju..mereka bernikah dalam keadaan tidak menjerumuskan diri dlm maksiat hati,perbuatan dan sebagainya..
itulah contoh wanita yang baik..

cerita ketiga:
ni cerita tentang sejarah perkahwinan ibu bapa saya..
sampai suatu tahap,kita akan merasakan inilah masanya kita nak berumahtangga..
kebetulan masa tu mak dan ayah belajar di England tp berlainan universiti..bergerak dln jemaah Islam yang sama tetapi tak pernah kenal antara satu sama lain..mungkin cuma kenal individu sekadar nama sahaja..
Ayah sedang mencari bakal isteri...kebetulan mak juga mencari bakal suami...
mak minta seorang seniornya mencarikan bakal suami hanya dengan satu syarat..."saya nak org yang mahu bekerja untuk agama ALLAH"
maka jumpalah senior tadi dgn ayah melalui suaminya..
setelah kedua-dua pihak bermusyawwarah ,akhirnya bersetuju untuk bernikah..
mak cakap dia tak pernah jumpa ayah sebelum kahwin melainkan sewaktu bermusyawwarah(sbb harus bagi bakal suami melihat bakal isteri)..
Cinta bermula tetapi mengikut paksi Islam..bukan menyemai cinta dgn nafsu.

*byk lagi kisah teladan utk dikongsi...insyaALLAH cerita2 akn dikongsi dlm pertemuan2 nanti..

ikutkan hati muda,memang nak berhubung..nak berSMS,nak jumpa..etc etc etc..
betul kan? kpd yg sedang dan pernah bercinta?tapi tanpa disedari Cinta yg kita semai tu tak selari dgn peraturan yang ALLAH gariskan..sbb tu ada yg berakhir dgn kecewa,menangis..merintih kerana pengurusan cinta yg tidak diredhai ALLAH ni..dah banyak saya lihat airmata tumpah kerana kekasih..tp tak juga serik..

hindarilah diri kita dari menjadi manusia yang ALLAH sebut dalam Quran:

Surah Aj-Jaatsiah(45) ayat 23:

Maka pernahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai tuhannya, dan Allah membiarkannya sesat berdasarkan ilmu-Nya dan Allah telah mengunci mati pendengaran dan hatinya dan meletakkan tutupan atas penglihatannya? Maka siapakah yang akan memberinya petunjuk sesudah Allah (membiarkannya sesat). Maka mengapa kamu tidak mengambil pelajaran?

jadilah kita seperti yang disebut dalam ayat di bawah:

dalam Surah Al-A’raf ayat 201:

Dan jika kamu ditimpa sesuatu godaan syaitan, maka berlindunglah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”

Janganlah kita mencari selain ALLAH dalam beralasan..yakinlah kita dgn firman ALLAH dalam surah An-Nur:26

"(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang-orang (yang jahat); mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia." (26)

tak perlulah nak couple2 dan memberi alasan "saya couple ikut Islam"..muak juga saya dengar dan sampai satu tahap ada juga rasa malas dah nak jelaskan sbb semua yg couple ni asyik nak argue walau sudah berulang-ulang ayat ni dijelaskan..
“Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji (fahisyah) dan suatu jalan yang buruk.” (Al-Isra’: 32)..
fikir2lah..

Jadi apa peranan kita sbg kawan dan ahli keluarga yg melihat seseorang tu bercinta tidak megikut paksi Islam @ bercouple..

1.jgn terjebak dan teringin nak campakkan diri dalam perkara ni

2.nasihatlah dgn kasih sayang dan hikmah..bukan nasihat sbb kita rasa kita betul..kerana org yg bercinta ni dia ada ego yg extra sikit..nk mempertahan kan cinta yg dianggapnya telah mengikut ISLAM.

3.JANGAN SEKALI KITA MENYUCUK2 DAN MENGGALAKKAN PERHUBUNGAN SEPERTI ITU..
(saya highlightkan sbb inilah yg selalu kita lakukan tanpa disedari..cth:kwn kita pesan"eh,kau tolong jaga siti(girlfriend) tu..tengok2kan dia ye.."kita pn jwb"ok2..no hal,aku sure jaga siti tu utk kau"..
adakalaanya juga kita menggalakkan dgn menggelar2 pasangan tersebut..ada juga masanya kita yg initiate kwn kita utk berhubung dgn si kekasih hati..cth:"jgn lupe kirim salam kat cik abang hang tu ek"...or.."you rindu i ke you rindu si Saleh tu?"
"you dgn die cammana?i tgk dia tu soleh..sesuai utk you..jgn tipu hati you sendiri.."

inilah beberapa contoh yg pernah saya lihat ..dan pernah juga saya lalui..dan masih berlaku dari hari ke hari..persekitaran tak membantu kpd kebaikan malah seolah menggalakkan yg tidak baik..alhamdulillah,prinsip yg benar tetap kukuh dlm diri ini..
wahai rakan2,dlm hati kita menolak hubungan mcm tu tp at the same time kita initiate si pelaku utk berinteraksi dgn si kekasih or blom jd kekasih tp seolah2 kita ingin mereka jadi kekasih....apa peranan kita sebenarnya??..sama naik je dgn si pelaku..btol tak?

buat yg sedang bercinta dan baru berputik rasa cinta..saya ingin petik hadith yg sahih dari rasulullah SAW..maaf,saya lupa sanad dan matan..
tp apa yg mahu disampaikan dlm hadith tersebut ialah andaikata kita mati bersama2 rasa cinta yg tidak diluahkan kpd org yg dicintai kerana tidak mahu mengganggu emosi dan ibadahnya serta kerana mendari keredhaanNya,maka berbahagilah kerana kita mati dlm keadaan syahid..

Moga ALLAH memelihara kita dari pengurusan cinta yang tidak diredhaiNYA..Cinta itu suci wahai sahabat2...jgn lah kita kotori dgn pengurusan cinta yang tidak mengikut paksi Islam..jgn juga kita berlindung disebalik hujah agama utk membenarkan hubungan yang tidak sah itu..

jadilah kawan yang membantu kawannya mengurus cinta berpaksikan Islam..bukan terpesong dari Islam..
Islam is OUR way to live in this brief life...utk selamat di akhirat yg kekal,ikutlah Islam..

saya petik lirik nasyid lama dari kumpulan yg dianggotai muslimin..
gerak langkahmu memikat hati,
lirik senyummu manis sekali,
namun kini aku menyedari,
ia adalah ranjau berduri,
yg semestinya aku lalui untuk menguji iman di hati,
setinggi mana ketaqwaan,
sekuat mana keimanan,

janganlah kau cuba menggoda diriku,
membuang waktu dan tenagamu,
cinta ku hanya cinta abadi,
cinta ALLAH cinta abadi,

senyumanmu itu racun berbisa,
menggugat naluri menggugah jiwa,
walau rupamu amat menawan,
namun ku tetap pilih yang beriman.


_ISLAM MILIK BERSAMA_

Friday, May 23, 2008

Assignment given by Mr Ain @ al Johory..

1 pesanan
Assalamualaikum..

to begin with,i would like to make an apology to MR AIN coz my late respond on his Tagged..
'sorry khairil...i ikut mood and think wether my post will turn out to be informative or not..(grin)=)'
moreover,absence of proper health make me go slow with new post..still in recovery phase..
(oh ALLAH,kurniakanlh kekuatan dan jdkanlan diriku org yg berlapang dada dgn ketentuanMU..)
furthermore..lots of REAL assingment in my waiting list to be completed..

the title should be 'Di sebalik nama'

bila dpt Tag ni terus teringat pesan AYAH & MAK..."STAND as YOUR NAME should be"
masih terngiang2 pesanan ni..acually ayah and mak pesan kat kak long time tu..saya mendengar je..but it really kesan di hati..

di sebalik nasihat tu juga,what mom and dad want to convey to us is that the name given to us by them has a meaning instead of alphabets arranged to make it sound like a name..i said this because some of us(my siblings) have unfamiliar name...

lets first we go through the list of names of my family members..

  • ayah-azhari-flower
  • mom-norulhuda-cahaya petunjuk
  • kak long-nurul iman-cahaya keimanan
  • abg ngah-abdul rahman-hamba kpd yg MAHA PEMURAH
  • kakcik-Khadijah-nama isteri Rasulullah SAW
  • kak teh-???
  • kakak-naheed-(naheed,akak lupe..update with u later kay..maaf!!)
  • abg-abdullah zahid-hamba ALLAH yg zuhud
  • im-abdul rahim-hamba kpd yg MAHA PENYAYANG
  • nab-Zainab-nama anak dan isteri Rasulullah SAW
  • qayya-ruqayya-nama anak Rasulullah SAW
  • acha-hafsa-nama isteri Rasulullah SAW
  • adik-safiya-nama isteri Rasulullah SAW

lets start with my name..
Naufa-derived from arabic word which the root word is Nouf

it means-Highest point on a mountain
..(so..it obviously differ from the meaning of Naufal-bijak)
ayah yg bagi nama ni dgn persetujuan mak..hehe..if not ,sure letak nama lain..so nama ni disepakati..

kenapa my parents bg nama ni??
  • Ayah and mak pernah pesan supaya anak yg sorang ni menjadikan segala yg hasanah berada at the highest point..tak kira akhlaq,ibadah,urusan dunia,urusan akhirat,..kesimpulannya dlm hidup sbg examplar muslim..
jadinye,nama ni menjadi doa jg dari mak dan ayah..(always)

in arabic,the spelling supposed to be nun ,wau,fa,ta marbuthoh

but in rumi,ayah spell N.A.U.F.A(without H) but the meaning still remain..
if u all cari dlm kamus yg kita guna utk belajar bahsa arab(indonesian translation),maybe takkan jumpe..i found it in real arabic dictionary..(yg complete kata dasar etc etc etc...)

NEXT...
do i have short form for this short name??...logically... should be none rite...coz itself already short..just need five alphabets and people only have to pronounce it with 2 sounds...

only one person have accidentally shorten it..he called me Nouf..i dont like it but the meaning still not altered..

but most people accidentally add the spelling

for example:
  1. naufara(called by kak seti previously..tp skrg dh tak dh..just accidentally..maybe she was confuse with the name because most people are unfamiliar with my name..)
  2. naufal(mostly called by people who i newly introduce myself..also may due to confusion...moreover,Naufal is quiet familiar name..but it is a male name rite??)
Now come to the so called 'the-most-interesting-part'
my nickname..
actually,i hesitate to include this portion in this post coz it isn't informative as such to bring knowledge or maral value to the readers..but just for the sake of suka-suki and sharing..(someone told,sharing is caring)..i do include it..
soooo...lets begin!!

  1. Pai-nama timangan kt rumah..panggilan oleh ayah,mak,kak long,kak cik,abg ngah,uncles and aunties..i dont know derive from where..maybe sbb mase kecik2 dulu tersgtla putih and mata sepet..so diorang nk bg nama cina,letak la 'Pai'..
  2. kak teh-my younger siblings
  3. kakak-called by adeq
  4. spongy-kak shikin..sumenye sbb sekeping testi yg dihantar..fortunately dia tak panggil squidqward
  5. petak-also by kak shikin(referring to spongy)

tp segala yg tertera kt atas tu hanya panggilan dr org lain..saya bahasakan diri dgn nama sendiri(naufa)..or kata ganti nama diri pertama(saya) or 'kite' or 'I'..never 'aku'..monolog ye kadang guna 'aku @ ku'

Something to ponder..

i'm glad to have such a short and precise name with a significant meaning...
furthermore,insan2 bernama naufa semakin hari semakin bertambah..
ustaz yazid kasi nama anak dia naufa,same goes to cikgu suriati(beloved mentor)
ustaz norzalan nk kasi nama naufa tp yg keluar anak lelaki..jd dia tambah 'L' jd naufal..ahmad faiz naufal...rindu nk jumpa ustaz sekeluarga..
oops..dh keluar tajuk..

dulu selalu jg confuse dgn nama sendiri..sbb sume org tanye ade makna ke?coz the name was unfamiliar to them..so..i asked my parents why there is no other people with my name?why is that it is unfamiliar to others?

ayah and mak give me a very precise answer that make me satisfied and hesitate no more after that..they said."Just be like ur name should be..if only you have that name in this world..be the one with this only name whom people acknowledge that the name is the best among the best name..so you have a responsibility to promote that name to make sure the name is well known, as it is belong to a person which is respected by others because of the attitude..and the person MUST BE YOU.."
lebih kurang la mesej yg mak and ayah nk sampaikan..

upon ending this post..i would like to tag a few people...
  1. Nurul Izyan Rahmat
  2. Muhajirah..(i got double assignment..and same should goes to you..hehe..sorry!)
  3. ahmad zaki hamdi
tiada paksaan for the 3 of u to complete this task...if your respond on this Tag can help others to understand the beautiful story behind it and thus benefit them..why not??

p/s:i've remove some paragraph of this post after a few weeks...so that only you-should-know items will remain..thnks for reading it..buang yg keruh amik yg jernih kay..!


people dont care how much we know untill they know how much we care..
_ISLAM MILIK BERSAMA_

Friday, May 16, 2008

What make us take 'life' for granted..

8 pesanan
Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah,hr ni baru nk recover slowly..lately ni slalu sgt rasa nk collapsed..all of sudden,it happened yesterday..
maybe due to 'disorder' yg menghuni jasad ni sejak dilahirkan...mungkin juga nutritional deficiency(hanye mampu tersenyum sbb rasanya setiap kali lapar,saya makan cuma takla smpi kenyang.)

Thalassemia...
saya tak tangisinya..
(myself fall on category alpha-thalassemia-->2 missing genes out of 4 in order to form alpha globin..often called alpha-thalassemia minor or alpha thalassemia trait..associate with symptomps of mild anemia)
it's ok for me to have this..
i'm not suffered because of this disorder..
saya redha...mg ALLAH redha akn hidup saya dgn keredhaan saya terhadap ketentuannya..
i should thanks ALLAH all the time coz with this type of blood flowing in my body,i still can live my life as normal person..just that,sometimes the symptoms weakened me..(SOMETIMES only!!)

what about other sicknesses??do i feel happy about it?

no comment about feeling happy or not..but i feel good....frequent pain due to migrain make me realise the vital role of thinking and the crucial part of brain to function in its normal state..
furthermore,the pain sensation make me feel closer to ALLAH..
despite of grumble about the pain i felt,i should thanks ALLAH coz He still allowed me to 'feel' the pain whenever others cant..

then..what about athma??do i regret of accidentally inherit ayah's ilness..(same like migrain..Ayah's migrain is more severe..)

thanks again to ALLAH that put me to be one of those enjoying the "feel of breathing" the air u gave us..
somehow i think..
ALLAH created life...
He created life with several systems which have different function but they support each other..
He created everything outside the body that support the function of the body..
for example,He created air so that 'life' can live..lungs can workout it functions..blood can complete it constituents..buffer system in body will work normally..(lots more..)

but then He also created some disorders to make us think that..despite of having those things(outside the body system) in normal state,if the inner part has develop OR will develop some change against the normal,it will turn out abnormal..same goes to vice versa..

He too..on purpose 'design' those abnormalities so that we will be grateful for what we have presently and thus learn the meaning to appreciate it once the 'normality' turn out to be abnormal(in a glance period but sometimes in a whole life..)

so nothing to sweat rite..just feel safe and redha make u feel better each day..

so..how do we look at life and take it for granted..?
we moaned of having little sleep at night while there are lots who sleepless due to poverty..

we complaint of gaining weight and plan for diet(eat less)..while others are craving for food..

we feel boared playing the same games everyday while those child having no choice of playing..

we grumbled for having small room with fan instead of having huge room with aircond...but they have no where to live..

we feel exahusted studying and learning while they have no opportunity to quest it and to even called a 'student'..


we keep on moaning when SOMETIMES in our life we have headache or fever...when their pains are wordless to describe..

We groan for not having nice attires(sometimes you get mad to your parents for bought something you dislike..)..while they have none..

and every single day,we keep on complaining for a better life...but do we appreciate what we have now?




lets together,..be grateful to ALLAH for all He gave us in this BRIEF life..

Tuesday, May 13, 2008

_sodorm Vs sosen_

3 pesanan
Assalamualaikum and gud evening!!
anyone familiar with these short form?especially those who experienced life in boarding school..

Sape penah sodorm angkat tgn??!!
Sape penah sosen angkat tgn??!!

lantas,saya mengangkat kedua2 belah tangan...huh..nasib baik dua soalan je..if not pasni agaknye kena angkat kaki..=)

what is sodorm?
sodorm is a shortform for 'SOLAT DALAM DORM' n sosen is for 'SOLAT SENDIRI'..

hehe..what's wrong?nothing wrong rite??
mase kt sekolah dulu,mnjadi satu kesalahan if SODORM bcoz it's a hostel's rule that suppose all of us to perform solah 5 times a day at beloved surau as-syakirin..

saya selalu jg sodorm masa sakit..dah memang selalu sakit..so biasanya mmg selalu jg la sodorm..if dh rindu sgt kt solat jemaah,gagahkan diri jg menapak ke surau time program tautan ukhuwwah..

mcmana word ni boleh tercipta??
sbbnye kannnnnn,kita lebih suka SODORM nk compare dgn berjemaah kt surau..alasan rata2 student sbb surau jauh or malas..sebenarnya surau tu tak jauh mana pun...tak sampai 500m..hehe..("jln kaki nk gi jemaah dpt pahala tau,adik2"-ni je jwp yg senang dijawab mase tu)
so that's why short form utk solat berjemaah takde siapa volunteer nk cipta..kan?

what about SOSEN?
hmm..yg ni takde kena mengena dgn hostel's rule...ni antara kesimpulan yg boleh dibuat:
  1. biasanya bila dh sodorm,sure akan SOSEN
  2. yg solat kt surau pun ada yg SOSEN sbb malas ikut imam
kesimpulan yg pertama mmg jelas kan?
for the second par,why yg pergi surau still nk SOSEN??..alang2 kt surau..biasanya nk jemaah la kan?

hmm..sebabnya,yg SOSEN ni malas nk tunggu imam..
  1. kadang2,muslimin start lmbt sgt especially time solat isya..(after prep mlm 11pm)
  2. nk kejar makan tgh hari hari rabu(sbb food hr rabu ni special sikit la) kt DM
  3. mmg malas tggu imam sbb nk kejar supper kt DM(dewan makan)..walupun hidangan biskut je almost everynight..takpun mereka2 ni nk kejar public phone or food kt canteen..biasa la after study mesti lapar kan??
  4. mmg2 saje2 taknak ikut imam..ikut mood sendiri..
  5. imam baca pjg sgt,takmo ikut..(still selalunya berlaku masa jemaah isya).
ni lah antara sebab2 yg frequently answered by student kt my school..
masa saya kecik2 dulu(form 2) pn buat jg sbb tgk kwn2 buat..selalu jg SOSEN time isya..ngantuk tau!..nk balik tdo laa..-->(tu la alasan kanak2 hingusan)
tp hairannye,mase form 1 saye tak penah SOSEN..sbbnye mase tu kami solat isya before pegi prep dan confirm masa tu ade warden jg(arwah cikgu thani)..lg pun,suke sgt2 bila dpt jemaah ramai2..maklumla mase kt rumah dulu nk tgk jemaah seramai tu time tarawikh je la ade..so time form 1,masih semangat lg..tambahan pula kami akan bersalam salaman sambil selawat setiap kali habis solat isya..tersasa suasana ukhuwwah..itulah hikmah solat jemaah ni..

sambung cerita SOSEN..mcm saya jg,adik2 yg baru masuk form 1 mmg tak miss tgk mereka berjemaah..(bila baru didedahkan dgn perkara baik,kita akn semangat kan?)..tp kenapa bila lama lepas tu ada yg suka SOSEN n SODORM..igt,amalan takkan bosan dgn kita tp akan tiba kita sendiri akn rasa bosan dgn perkara baik yg kita buat w/pun kita tahu balasannya di sisi ALLAH berlipat ganda..sbb tu ada konsep istiqamah..
mcmana nk tanamkan istiqamah dlm solat jemaah?

bila kita niatkan kerana ALLAH dan ukhuwwah,mmg terasa setiap kali nk jemaah..kita nk jumpa ALLAH dlm suasana bersaudara..tak bersendirian..apatah lagi di akhir solat,kita sama2 berzikir dan mengaminkan doa..mendoakan kesejahteraan satu sama lain..cantikkan suasana tu?
kemudian,kita bersalaman sambil minta maaf sesama kita dan sekali lagi mendoakan rakan2 sambil berpelukan dan senyuman..alangkah indahnya..(mcm ni la suasana setiap kali lepas jemaah masa di semashur..terasa hebat lg kehangatan ukhuwwah bila aplikasi di surau kecil KTT)..

usailah sudah cerita SOSEN dan SODORM.............teng teng tengggggggg....

sekarang ni,everyday kita SODORM and SOSEN kan?dulu duduk berdua dgn izzah,alhamdulillah,dpt la jg 2 waktu kurang2nya kami berjemaah..skrg ni terpisah dgn dinding konkrit..harap SOSEN ni tak berterusan lepas kami 'berumahtangga'..hehe..maksudnye,setelah kami insyaALLAH berpindah ke rumah bersama rakan2 lain..(jaja,ziilal,izzah,fatin n me)

sape2 ade idea utk short form solat jemaah??silakan promote ye..

ilalliqa'..fii amanillah..alhamdulillah

p/s to adeq and my siblings: rindu nk solat jemaah dgn u all..tggu akak balik kay!!!

Saturday, May 10, 2008

keluhan yg memalukan di kala mangsa taufan Nargis merayu bantuan ..

5 pesanan
bismillahirahmanirraheem..

Rabbana yassir wa la tu'assir...

Segala puji bg ALLAH..nampak gaya ramai yg berminat ttg cerita cinta saya dan 'Salam'..mg2,mesej di sebalik kisah tu sampai kpd pembaca..Segala ilham milik sang pencipta..tanpa aqal dan hati, juga dgn ni'mat iman dan Islam,utk memikirkan sepotong ayat pun saya tak mampu..

now saya nk kongsi cerita saya mengeluh sepanjang hari...memalukan,tp buat pengajaran semua..Saya NAK JUGA share..

semalam,lepas je habis viva,saya mengeluh.."kenapa la panic sgt td..hmm"..agak kecewa dgn diri sendiri..sbb ilmu yg everyday study tak dpt nk manfaatkan gara2 panic..first time viva..then jd org first pula..
Then pi shopping dgn izzah and jaja..on d way to udupi mcm2 keluhan yg keluar dr bibir ni...
lepas beli barang2 yg diperlukan..mengeluh lagi..penat lah,letihlaa..busuk laa..
di celah2 keluhan td,sempat jg sedar sekali sekala igtkn diri..
-->bilamana bas yg kami naiki melepasi kws 'bukit sampah'..terlihat kws 'perumahan' tak sempurna..then,nampak mereka2 berpakaian ala kadar membimbit bakul,kayu2(utk buat kayu api rasanya..) dan brg2 mereka pulang dgn wajah yg kusam dan keletihan...
terlintas di hati ni.."if saya pulang dgn keletihan pegi berjalan..mereka pulang dgn keletihan dari mencari rezeki sesuap nasi..if saya pulang dgn keletihan tp dpt nikmat berehat di bilik yg selesa..namun mereka pulang dgn penat lelah ke teratak kecil dan usang dgn bau yg TIDAK enak dr 'bukit sampah'..
alangkah rendahnya diri berbanding mereka...

lepas rehat(w/pun xdpt tdo dan mkn tghari),kami berangkat ke MpPark apartment..nk gi masak2..sempat lagi saya mengeluh..mcm2 la keluhan..
teruk benar rasa diri ini semlam...hari saya mengeluh..
teringat kata kak shikin n kak yani "naufa kuat.."..btol ke saya kuat???!
bila terlampau byk mengeluh,terfikir..if sbb sakit2 yg ditanggung sekian lama tu,mmg saya akui saya mesti jadi kuat..biarpun tak boleh cure tp ada org lain sakit sampai tak boleh gerak,tak boleh makan,tak boleh buang air dan mcm2 lgi..tp saya boleh buat semua tu lg..
abnormality tu biasa..jenis saya plak 50-50 je..no need transfusion pn..sakit lah tiap2 hari pn,saya suka jg sbb rasa dekat dgn sang pencipta..

ptg td..tercari2 kt internet ttg nasib mereka di Myanmar akibat taufan Nargis yg melanda pd 2 mei lepas?? u all tau tak??


saya petik dr berita harian...

Jumlah penduduk Myanmar terbunuh akibat taufan atasi kematian tsunami 2004

YANGON: Angka kematian taufan Nargis di Myanmar berkemungkinan besar mencecah 500,000 orang - dua kali ganda melebihi kematian tsunami yang melanda Asia pada 2004 dan meragut kira-kira 243,000 nyawa.

Akhbar Britain, The Sun, memetik sumber sebagai mendakwa, sekurang-kurangnya 200,000 orang sudah mati atau berdepan saat kematian akibat bencana alam berkenaan, biarpun angka rasmi diberikan kerajaan junta mengesahkan kira-kira 23,000 orang maut manakala 42,000 hilang.

Namun, angka korban dijangka meningkat 500,000 orang akibat penyakit dan kebuluran jika junta tentera Myanmar terus berdegil menyekat kemasukan bantuan kemanusiaan yang amat diperlukan kira-kira 1.5 juta mangsa yang hidup merempat di kawasan bencana sekitar delta Irrawaddy.
Berita harian:10 mei 2008

ni pula petikan dr..ermm...saya tak igt..tp hal myanmar jg la..

"Mereka sudah pergi," kata lU Thein yang kehilangan anak lelaki berusiat lapan tahun dan anak perempuan berusia tiga bulan dalam kejadian taufan itu dengan nada berbisik di kampungnya berhampiran bandar Labutta yang teruk dilanda bencana alam berkenaan..

Seorang ibu kehilangan anak2 tersayang dlm bencana yg dahsyat...tidak mengeluh..
tp saya yg hanya melalui hari2 sukar yg NORMAL..byk pula keluhannya..

Naufa,berusahalah dgn istiqamah biar apa pun kesudahannya..to dear kak shikin,thnks for ur advice...to my family,all of u are sumber kekuatan saya dgn ALLAH dan Rasul matlamat utama..

cukuplah mengeluh Naufa...cukuplah..krn keluhanmu itu sgt memalukan..=(

P/S:Myanmar menjadi 50% pengeluar beras dunia..akibat bencana ni,harga beras dunia naik 70%..kita kt india ni tak rasa sgt sbb kita mkn beras india..
Sama2 kita doakan keselamatan dan kemudahan mereka...
bwh ni vide0 AL-Jazeera kesan taufan Nargis..

video

Friday, May 9, 2008

Lambaian terakhir buat SEMASHUR

5 pesanan

Lambaian terakhir semashur…

Salam..saya rindu cikgu thani..ini sahajalah kata2 yg terungkap bila terkenangkan ‘lambaian terakhir semashur’

Siapa cikgu thani?..Dia cikgu hebat,dia ayah di semashur,dia pengasas KRS(kadet remaja sekolah) berjiwa hamba..Beliau membina KRS dgn asas Islam..kami senang dgn beliau walau ada kalanya terkena sindiran dan senyuman nakal..tapi segalanya ada mesej yg mahu disampaikan..

Byk utk bercerita ttg arwah..

Tp kali ni saya coretkan a few je peristiwa dlm hidup saya bersama arwah…(sbb byk sgt if nk cerita semua..)

Masa mula2 KRS bertapak di semashur,kami yang ada batch 0004 diminta beli baju seragam hijau untuk aktiviti kawad..(baru nampak smart)..tp malangnye ramaila diantara kami yg terbeli baju extra size..sbb masa tu form1,saiz sume ketot2 je…=)

Termasuk la saya..saiz kecik je tp pakai baju saiz L..hmm..tak nampak smart pun..

Apa yg cikgu thani wat??

Dia ckp, “kamu pakai je baju tu dulu(sbb mase tu ada event..so sume kena ada baju tu)..nanti bila dah ada stock baru,kamu dtg tukar je baju tu dgn saiz kamu..”

‘aik,mcm mudah je kan?tp saya musykil la..then terus tanye cikgu.. “betul ke cikgu..takkan nk tukar gitu je..baju ni dah bekas kami pakai,if tukar dgn yg baru tak kena bayar apa2 ke?”

Arwah dgn senyuman best die terus jwb.. “takpe,tak pyh risau..kita amik mudah je la..nanti baju ‘second hand’ kamu tu saya jual la murah kt sape2 nk beli..tak pyh kamu bayar extra..saya taknak bebankan student..bukannye saya rugi pun..asal student tak rasa beban dah cukup”

Hmm..bkn senanga nk jadi mcm arwah..sentiasa fikir nak mudahkan org lain..dgn cara ni juga dia tunjukkan pada kami yg hidup tu mudah if kita saling memudahkan urusan org sekeliling (hmm..ni kan part pengisian ‘Little Khalifah’ hr tu..)

Byk la didikan corak Islam yg diterapkan masa kami active dgn KRS..mase camping,wajib solat jemaah..nak naik pangkat kena hafal surah..(hope kwn2 seangkatan masih igt surah2 yg dihafal tu..tak susah kan?if not takde la u all naik pangkat gak..=)..

Surah kena hafal tu senang je..

Part of pengalaman manis dgn arwah is masa dpt sepenuh kepercayaan dari dia utk tasmi’ pelajar2 yg nk naik pangakat bace surah..hmm..serba salah jg mase tasmi’ org lain..mana taknye..tasmi’ kwn2 sendiri..nk bg tak lulus kang I kena blame..tp mase ni la nk jujur dgn tugas..dan masa ni lah tarbiyah boleh diserapkan..

So macammana??saya pn amik langkah tasmi’ sambi mengajar…ok la kan?=)tersenyum jg setiap kali tasmi’ tu bkn tasmi’ tp jd slot mengajar..sampai diorang bleh baca lancar..maklumlah menghafal..biasala igt2 lupa tu..if yang tak lancar or slack tajwid tu mmg saya terus terang je part mana diorang kena betulkan..if yg kena ulang 10-15 kali pun mmg mereka kena jg ulang..

Alhamdulillah Allah permudahkan..mereka tak menolak..ikut je…yg veto2 pn ikot je..hehe..

Bukan apa,surah2 yg kena hafal tu pun dr juzu’ ‘amma je…tak igt berapa surah yg kena hafal mase tu..ikut pangkat if tak silap..mase tu nk naik Koperal..dlm 10 surah kot…ke 15 ek?

So ada jg dgn tactic masing2..amik sume surah pendek2..tapi tak kisah la..yg penting mereka mahu dan tahu akhirnya..

A few days before cikgu pulang ke rahmatullah…

Pagi2 lagi kami ada perhimpunan KRS..dlm ucapan tu arwah ckp.. “tahniah semua sbb lakukan yg terbaik..kawad kamu pun makin baik..nanti bila saya tak ada pandai2 lah kamu ye…”..(tu je la yg saya boleh igt)

Petang tu saya pegi jumpe dia nk minta apa ntah..and nk gi beli brg..(tali ape ek yg kaler merah tu??)..Then,jejak je kaki kat bilik gerakan KRS,arwah dgn senyuman dia cakap.. “ish,asyik2 muke kamu je..ada apa nih?”…confuse saya sbb mana ade jumpa cikgu hari2..terasa jg mase tu..=(

Rupa2nya..itulah gurauan terakhir Cikgu Thani..senyuman terakhir yg terukir..dan pesanan terakhir…(bila saya tak ada nnti,kamu pandai2 laa ye..)..hmm..

Masa kata2 tu diungkapkan mmg kami tak terasa apa sbb tahu cikgu thani akan pegi kursus..mungkin itulah sbb dia berpesan mcm gitu..

Byk sgt pengorbanan dan didikan beliau..

Sebak rasanya nk sambung cerita ni..kwn2 seangkatan yg berpengalaman hidup dgn arwah sgt tahu mcmana besarnya kehilangan kami masa tu..

Arwah tinggalkan kami masa kami form4…masa nak amik PMR,dialah yg everyday temankan kami prep malam dan petang..sape tdo mmg kena laa..

Arwah juga rapat dgn pelajar2..dia juga contoh hasanah buat kami..

setiap pagi..mula dr kami form 1 smpi form4..if dia tak ada aral yg meghalang,pasti suara merdu tu kedengaran before subuh di surau As-Syakirin..dia zikir sampai azan subuh..sampai hr ni zikir2 arwah tak dpt saya nak lupa..qunut nazilah yg mendayu2 sentiasa ada di hati ni..Ya Allah,permudahkanlah urusannya di alam barzakh..tempatkanlah dia bersama org2 yg berjaya di dunia dan akhirat..mg cikgu thani bersama org2 yg beroleh keredhaanNya..

cikgu…

jasadmu dikandung tanah,

jasamu diluput payah..



bwh ni gambar2 Allahyarham Mejar Thani Sha'ban

video

Wednesday, May 7, 2008

_Kisah benar cinta saya dan Salam_

9 pesanan
Hmm..mcmana nk start ek..

Dulu saya tak pernah tahu siapa si Salam ni..nak kenal apetah lagi..
Mak la yg beria perkenalkan Salam kpd saya..
Kisah cinta ni berputik ketika di sekolah…Sekolah Menengah Sains Hulu Selangor..
Nak letak kategori mana pun tak tahu la..yang penting,jujur saya katakana..ni bukan cinta monyet..cinta pandang pertama pon bukan..

Saya tak tahu dari mana mak kenal si Salam ni..cubaan mak nak mesrakan saya dgn Salam tak berjaya..mungkin masa tu saya tak matang lagi..
Apa istimewanya Salam pada mak???
Dulu saya tak paham kenapa mak terlalu bersungguh sgt sampai ke SEMASHUR pun mak nk promote Salam..saya jd malu..bila datang melawat,mesti bawa Salam..tak miss..
Saya buat tak tahu je.
Dulu saya rasa malu bila mak bawa Salam dan memperkenalkan pd kwn2..bukan pd kawan je malahan junior2 saye..masakan tidak,tak kiralah bertembung dengan sape pon,mak mesti promote Salam..sampai ada junior yg tersipu2..ada yang terkedu..ada yg tunduk..saya tak tahu..yg tunduk tu malas nak layan atau takut..yang terkedu tu sbb ‘kehenseman’ Salam atau apa..yg tersipu2 tu senyum sinis atau malu?...
Berserabut juga memikirkan…

Sebabkan tindakan mak tu juga,mak dikenali oleh junior saye..mak oh mak..
Ada satu peristiwa ni..lepas je hantar mak dan ayah dgn lambaian sayu,saya terus balik dorm (sejahtera2)..then tiba2 ade jr ckp ‘kak naufa,td ur mum..we all jumpe ur mum!’beria benar diorang nih....
‘mane ade..mane korang tau yg korang jumpe tu my mom..’saje nk uji diorang..hehe..sorry ye adik2.. “ni mesti sebab Salam”getus hati aku….

Lama2 saya jd terbiasa dgn Salam..hmm..nk wat mcmana,Salam tu dah sebati dgn famili saya..nk ignore,saya yg rase tak best..layan je laa..=)

Akhirnya,saya pun terjangkit dgn ‘penyakit’ mak..malah lagi kronik kot...ntahlah..if boleh hari2 nak cerita pasal Salam,nak sebut nama Salam..
Saya rasa tenang berada di sisi Salam..
Sbb Salam,saya rapat dgn adik2 dan kakak2 SEMASHUR..semua minat kat Salam..
Saya tak kisah..sbb saya tahu dlm hati saya ada Salam..cinta saya pada Salam takkan hilang sampai hr ni..suka hati le org nk ckp ape..=)
Salam ajar saya menghargai dan rasa dihargai..thnks,mom sbb perkenalkan Salam..

Mulai saat itu,bersama-sama Salam saya mulakan langkah baru..mendekati pelajar2..
Mereka gembira,saya gembira..Salam?..Salam tak penah komen malah setia bersama saya..
Dgn didikan Salam,saya rasa tenang dalam urusan seharian..Salam mudahkan saya nk win people’s heart..Salam mcm bg short cut la nak dekati hati manusia..mana taknye..promote je Salam,pasti ade tindakan susulan..dari tak kenal,jd kenal..dari yg masam,lahirkan senyuman..Hebat Btol Salam!!!


Selepas habis zaman persekolahan,saya berhijrah ke KTT,sepang..
Ke mana jua saya dicampakkan,Salam tak pernah saya lupa..Salam sumber inspirasi saya..
Kat KTT..saya promote Salam gak..Sbb Salam,saya cepat kenal ramai org..dah kenal boleh rapat plak tu..sampai ke hari ni ukhuwwah kami kekal..Alhamdulillah..
Wahhh..makin ramai org minat kat Salam nih..
Ade juga kawan2 yang tegur.. ‘naufa ni asal ramai sgt junior and org kenal?’.. ‘sikit2 kak naufa sket2 naufa..hmm’..sampai ade la sorang kwn saye tu panggil saye kak naufa..nasib baik dia dh lupa dh skrg..hehe..
Kenapa jd camni?..mana taknye..terserempak dgn junior je diorang sebut nama Salam..saya pun apa lg,sambut la sapaan mereka...
Rasa sejuk hati..ni lah hikamat si Salam..saya tak rasa popular pn dgn kepopularan tuh..sbb lama2 org lain pon jd popular..masing2 popular dgn kepopularan org lain..(camne ek nk ckp..penin2..yg penting sume org saling kenal..)..lagi pon saya tenang dgn Salam..saya aman dgn Ukhuwwah yg dibina atas nama Salam..
sebab salam,kami saling sayang menyayangi..saling mengambil berat..
kan kan patrick,eena,maisarah,izzah,dan sahabat2 saye?
Cinta saya makin mekar…

Hmm..saya tak penah lupekan Salam..begitu dalam cinta saya pada Salam..andai manusia tak boleh hidup tanpa perasaan..Salam lg penting dr tu dlm hati saya..

Tapi…
Skrg,saya berhijrah ke negara gelap..hehe..
Salah2..india..kt sini minoriti yg berminat dgn Salam ataupun saya yang dah jarang promote Salam…saya jadi sedih…hati saya kurang aman…
Tp saya yakin..suatu hari nanti,Salam tetap di hati mereka dan kami semuaa..
saya sgt saaaayang Salam..
saya rindu Salam...
Assalamualaikum..

...mg kisah ni jd pedoman buat diri dan rakan2...harap2 cerita Salam ni akan ada kesinambungannya...(Salam = ucapan Assalamualaikum)

p/s:gambar kt atas tu my brother..=)..exam esok paper biochem plak..hazzon sa'idan!!

pesan mak..

3 pesanan
salam buat penerjah dan pengunjung...=)

Hari ni genap usia mak 47 tahun..Alhamdulillah,Allah masih berikan kekuatan dan kesihatan kpd mak...

pagi2 lagi saya message mak..berayatkan doa dan kata2 akhir..'naufa sayang mak'...saya meninggalkan bilik yg sepi tu menuju ke dewan bertempur..hr ni exam physio..
Hari ni tak seyakin semalam..nak kata jawab mcm 'kambing'..tak juga sbb kambing mane reti jawab exam..=)
tp sedih tu mengatasi segala..andai kata org yg berjaya itu adalah mereka yang lakukan lebih baik dari semalam dan org yg rugi tidak membuat sebarang perubahan..maka saya tergolong dlm org2 yg menzalimi diri sendiri..kurang baik dari hari semalam..
untuk physio paper ni..usaha rasanya extra sikit dr block lepas..buat byk latihan dgn niat utk persediaan hari depan jg..

balik dr medan bertempur dgn sedih dan sayu..sedih tak dpt buat terbaik..sayu tak dpt bersama2 mak dan famili..

buka je pintu bilik terus capai phone..ade dua message..satu dr ayah and satu dr mak...
baca message mak..terus air jernih bergenang di kelopak mata..

"Alhamdulillah,anak2 masih igt utk mendoakan mak.Semoga kalian semua beroleh rahmat dr ALLAH sentiasa.JADILAH ORG YG SENTIASA BERTAUBAT,BERSYUKUR DAN REDHA AKAN KURNIAAN ALLAH.Mak sentiasa mendoakan agar ditunjuki jalan yang benar dan ISTIQAMAH dgn TABAH dan tingkatkan KEIMANAN dan KETAQWAAN day by day..Love U all.."

barangkali message ni turut di'forward' kt abg dan kakak2 saya..nasihat mak dtg tepat pada waktunya..tabahlah wahai diri..istiqamah dlm mencari cahaya Ilahi..teruskan perjuangan yg baru sahaja bermula..saya baru je merangkak..tak boleh cepat kalah...tak merasa la bertatih,berjalan,berlari dan melompat andaikata orak pertama sudahku tewas...
terima kasih mak..segala puji bagiMu ALLAH..

Hazzon sai'dan wahai diri yg lemah...

Saturday, May 3, 2008

nilai ibadah...dunia atau akhirat..

8 pesanan
Asslamualaikum wbt to the readers..

tajuk yg diberi sgt dalam utk dibincangkan secara detail..tapi kali ni saya nak bincangkan secara ringan je..welcome to my world!!..=)

sebelum saya menyelam lebih dalam..sedikit persoalan perlu dirungkai..

apa yg kita faham dgn akhirat?
apa yg kita faham dgn dunia?

dari segi bahasanya: dunia-dekat
akhirat-akhir/jauh

dari segi kefahaman: dunia-sementara
akhirat-kekal

jadi bila kita kaitkan,dunia ni sesuatu yg dekat dan sementara..manfaat yg kita dpt dlm waktu yg terdekat dan bersifat sementara...contohnya kita pegi solat tarawikh bertujuan nk jumpa kwn2 lama or nk makan burbur lambuk..kita dpt apa yg kita hajati tp ianya bersifat sementara..jumpa kwn,borak2,berpisah kembali...mkn bubur lambuk,kenyang kemudian akan lapar semula..betol tak?

akhirat pula sesuatu yg kita lakukan dan manfaatnya jauh lg utk kita nikmati dan bersifat kekal..cth yg sama kita pegi solat tarawikh tp dgn tujuan nk dpt keredhaan ALLAH..balasannya kita tak nampak dan jauh lg utk kita nikmati tapi ianya bersifat kekal...

sama juga dgn kita tuntut ilmu..jika semata utk pandai dan lulus periksa,insyaALLAH kita dpt kt dunia tp malangnya hasilnya hanya sementara..dan mungkin juga ilmu yg diperolehi tu juga hayatnya dlm minda dan hati kita semnetara juga(mcm ilmu mase nak amik SPM..sape rase dia bleh igt lg??)..na'uzhubillahi min zaalik

bila kita tuntut ilmu kerana ALLAH,nk tolong umat islam,nak bantu tingkatkan nilai umat Islam,nk dpt keredhaan ALLAH..insyaALLAH dgn rahmatNy,ilmu tu akan kekal dan balasan di akhirat yg kekal jg menanti..

jadi apakah nilai dunia nak dibandingkan dgn akhirat?
saya petik dari tafsir riwayat Muslim,Rasulullah s.a.w bersabda:

"dunia ini juka dibandingkan dgn akhirat tak lebih daripada misalan air yg lekat pd sepotong jari yg dicelup dlm laut"


bila nilai2 balik dunia ni..terasa hina diri bila apa yg dikejar di dunia hanyalah umpama air yg lekat pada sepotong jari yg dicelup ke dalam lautan..mlahan tidak luak sedikit pun air laut tu dgn celupan jari tadi..(rasa membodohkan diri pun ada..)...


apa cth2 dunia dr segi ibadah??
  1. buat sesuatu kerana nk dpt kan nama w/pun misinya atas nama agama
  2. buat sesuatu utk pujian
  3. buat sesuatu kerana manusia..cth:solat sbb takut ayah marah..
saje je kasi cth.=)..kesimpulannya sesuatu ibadah yg kita lakukan kerana utk kepuasan nafsu atau kerana manusia..kita kategorikan sbg dunia..

maksudnya,ibadah yg kita lakukan tu boleh jadi dunia dan juga boleh jadi akhirat..semuanya bergantung kpd niat(refer hadith pertama dlm Hadith arba'in)

ada juga ibadah atau sesuatu yg kita lakukan mmg tak dpt ganjaran dunia tp ada ganjaran di akhirat..
contohnya,bagi hutang kat kawan yg memerlukan..
saya kongsi sikit cerita "memberi hutang tak berbayar" yg berlaku pd ibu saya..
ibu saya ni cepat sgt kesiankan org..sampai suatu tahap diberi org pinjam beribu2 ringgit tp tak berbayar..melihatkan nasib si ibu mcm tu,saya pun bertanya..

pai: "mak,kenapa mak tak minta je duit kat org tu?..kan dah lama sgt..lebih 5 tahun pun..if dia nk selesaikan hutang spy tak masuk penjara,rasanya dh selesai pun kan?"
mak: mana la mak nk cari dia..
pai: mesti mak ade ctc number dia..kena bg pengajaran sikit..
mak: buat apa naufa mak nk pegi marah2...mak niat beri pinjam kerana ALLAH..if mak marah2 seolah2 mak tak redha dgn tindakan mak..lg pun buat apa nak runsingkan hati..kita juga tak tenang nanti..lagipun mak tak miskin if dia tak bayar pun...if jadi miskin pun,mak tak miskin kat akhirat..biar miskin kerana tolong org,bukan miskin sbb meminjam..rasulullah pun tak hidup mewah mcm kita ni..tidur bertilam dan berbantal..

...indah sungguh kata2 mak..setiap bait masih terngiang2 sehingga skrg..
sungguh saya miliki ibu yg sentiasa mengingatkan diri ini pada ALLAH dan RasulNya..alhamdulillah..segala puji untuk ALLAH..

berbalik pada perbincangan..saya petik hadith muslim (no 7059..buku 42)
dari Jabir bin Abdullah meriwayatkan,sewaktu Rsulullah S.A.W berjalan melintasi tempat bungan smph, bersama para sahabat di kiri dan kanan baginda,terlihat baginda bangkai seekor biri-biri (bertelinga sgt pendek)..Baginda mengambil bhg telinga bangkai tersebut sambil berkata:" siapakah di antara kalian sanggup membeli bangkai ini dgn satu dirham?"..sahabat menjawab"kami tidak akan membelinya walaupun dgn harga kurang dari itu kerana tiada manfaat bagi kami"..Baginda berkata lg,"inginkah kamu jika aku berikan dgn percuma?".. sahabat jwb,"demi ALLAH,kami tidak mahu memilikinya walaupun biri-biri itu masih hidup kerana ia memiliki telingan yg huduh..sedangkan ia sudah pun mati ketika ini.." lalu Baginda menjelaskan,"demi ALLAH,dunia ini dinilai di mata ALLAH seperti mana kamu menilai bangkai biri-biri ini dgn mata kamu"

Sungguh jelek nilai dunia disisi ALLAH..tapi hakikatnya,kepuasan dunia lah yg sering kita cari dan kita nikmati..kadang tu,nk berjalan2 bukan kerana ALLAH tp kerana nk bercuti semata2..makan kerana utk kenyang,berehat utk bermalasan..berhibur utk kepuasan hati..

sungguh jika diri ini tidak bermuhasabah..akan hanyutlah bersama dunia..
perbincangan ini utk peringatan diri dan renungan sahabat2..

drpd Abu hurairah meriwayatkkan Rsulullah berkata: ad dunya sijnul mukmin wa jannatul kaafir..dunia ini ibarat penjara bagi org mukmin dan syurga bg org kafir..

sbg penutup..nk kongsi ayat favourite saya dikala terleka.. dari surah ar rahman(tak igt ayat berapa)..yg berbunyi..'kulluman a'laiha faan." yg bermaksud.."segala yg dibumi akan musnah"..


_ISLAM MILIK BERSAMA_



p/s:harap maaf,hadith2 di atas,saya translate sendiri..if ada kekurangan sila tegur ya..maaf saya dahulukan dari awal penulisan saya..
 

Ilham Al Adwa' Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template