"tinta dari ilham si kerdil yg mencari selautan MARDHATILLAH ini hanyalah pandangan diri saya dlm menjalani kehidupan harian...sedikit perkongsian diselitkan buat renungan bersama...penulisan ini tiada selain dari hanya..thalaban liridha ar rahman(mencari keredhaanNya) dan shirahan liqulubil ikhwan (menyenangkan hati sahabat2).."

..mg ALLAH mengampuniku dgn setiap pembacaan,ampuni keluargaku,ampuni muslimin muslimat keseluruhannya..

Tuesday, January 27, 2009

Before hijrah..

4 pesanan
Assalamualaikum to all readers
moga semuanya masih dlm nikmat yg sama...Iman dan Islam..dan mohonlah nikmat ini kekal dlm hidup kita semua dan bersama menyebarkan seruan Ilahi agar nikmat ini mampu dirasai oleh yang lain..insyaALLAH(dengan izin ALLAH)..

Ini merupakan entry saya terakhir before hijrah secara tetap ke rumah baru kami di Pratham Pride apartment,Manipal,India..
Alhmdulillah,setelah segala perit dan pahit dilalui..kini saya dan rakan2 serumah dpt sttle down dengan baik...so far,semuanya selamat dan berjalan lancar..moga ALLAH kekalkan kami dlm keselamatan dan kesatuan..thanks so much to my housemates atas kerjasama yg tak berbelah bagi..ana@liyana yg always remind me to study and have a gud rest..dik ainun bulat yg always remind me not to skip my meal...zam yg memahami...thnks a lot..and to all yg support from behind even with just a minute conversation that put me in motivated mood again..syukur lillah...syukur lillah..syukur lillah..

thanks to my family for unconditional support n love..sorry for not able to call often..naheed,akak really sorry..am a bit busy and my schedule unmanageable...T_T..thnks for reminding me about 'awlawiyat'..i'll call you as soon as everything settle down in line..

dik thirah,thnks for always make me smile...all the best in ur coming exam..we both can!..we'll be stronger than before..insyaALLAH..(sudi2 la ke rumah ek..tolong masak n tolong suruh si bulat masak)

i've very difficult week recently and ALLAH gave me strength,people to help,and priceless experienced..alhamdulillah..He gave me hassle along with patience..He gave me nuisance people to deal with together with effort to overcome it..Alhamdulillah..syukur lillah..

Ya ALLAH,terlalu banyak yang kami minta tetapi sgt sedikit kami bersyukur...
Ya ALLAH,terlalu banyak yang kami janjikan,tetapi sgt sedikit yang kami tunaikan..
Ya ALLAH,kami lebih byk lalai dari mengingatiMu..
Kami terlalu syukur kepada manusia sehingga terlupa akan nikmat segalanya dariMu..
Kami melalui kesukaran dgn rungutan dan keluahan sedang Engkau menyediakan kami ganjaran yang besar sekiranya kami sabar..
Ya ALLAH,kami memohon perlindungan dari terus lalai dgn dunia padahal ia sementara..
Ya ALLAH,kami memohon diingatkan selalu kehidupan akhirat yang kekal dan tetap menanti..
Ya ALLAH,jadikanlah diri kami yang menjaga antara satu sama lain dalam senang mahupun susah..
Jadikanlah hati2 kami bertaut atas iman dan taqwa kepadaMu
Lindungilah kami dari kemungkaran yang hampir mahupun yang kemudian dari itu..yang kami ketahui atau yg tidak kami ketahui..

Ya ALLAH..kami lupa..
sesuatu kesukaran yang kami lalui dengan rasa berat bukan kerana kami tidak mampu melaluinya..tapi kerana kami rapuh dalam pautan kami padaMu..
keyakinan kami goyah..
kami tidak menjaga hablumminallah..
Ya ALLAH..begitu banyak kelemahan dan kesalahan kami..
namun tetap Engkau berikan kami peluang untuk merasai nikmat Iman dan Islam serta nikmat dunia dan segala isinya..
namun jgn Engkau biarkan kami menjadikan dunia di hati kami tetapi jadikanlah dunia itu di tgn kami untuk kami urusi dgn Iman dan Taqwa di hati...

Ampuni khilaf dan alpa kami ya Ghaffar..
faghfirlana ya Ghaffar...
ya Muqallibal Qulub..Thsabbit Qulubana 'ala deenik ...'ala tho'atik..

Ya ALLAH,rahmati keluarga kami..selamatkan kami dari nerakaMu..ikat hati kami dgn ikatan deen yg kuat dan utuh...
padaMu kami memohon ya Rabb..tiada yg lebih indah dari menyedari kami milikMu...dan dengan itu kami melakukan taat kepadaMu tanpa rasa berat..
amin Ya Rabb..

to my housemates..ana,ainun n zam..have a nice day in our home sweet home..sama2 kita 'imarahkn rumah dgn suasana mahabbatu lillah dan "JOM MASAK!!!"..=)

..people dont care how much we know untill they know how much we care..
_ISLAM MILIK BERSAMA_

Wednesday, January 21, 2009

kisahku & Sara...

4 pesanan
Assalamualaikum..bismillahirrahmanirrahim

Dah lama saya tak update perkembangan Sara..to new visitor,sila click 'here'..
'here' ... 'here', and 'here' to have an idea about her story..

Tiada kata yang lebih hebat boleh saya ungkapkan selain ALHAMDULILLAH..
Syukur lillah...progress saudari Sara ke arah positif..tiada apa yang saya mampu lakukan melainkan membimbingnya..
Saya tak dpt nk update selalu kerana perbincangan saya dengannya melalui perbualan telefon dan email..tambahan rutin saya yang bertambah sibuk dengan urusan rumah dan sebagainya membuatkan saya malas untuk ulas..
atas dasar perkongsian yg bermanfaat,saya harus gagahkan hati yang didodoi malas ini..

saya lebih suka melakukan perbincangan melalui telefon kerana saya akan dpt feedback yang segera dan saya lebih faham sejauh mana ketidak fahaman atau kemusykilannya melalui intonasi yg diberikan...
letih..kadang..lewat malam hingga awal pagi saya melayan sesi bersama Sara..namun kerana aqidah seorang muslimah,saya wajibkan atas diri saya untuk kuat dan tegar melalui lelah hari esok..

sedikit perkongsian melalui YM yg saya boleh paste disini...ini adalah kesinambungan dari soalan Sara berkaitan solat..saya paste juga emailnya di sini..
Salam Naufa,
alhamdulillah,sakit kaki Sara masa time duduk bila solat..
dah hilang sikit2..tak sakit sangat.....

Baiklah, Sara nak tanya sikit..
Solat yg wajib ada solat 5 waktu tu kan?
Subuh,Zuhur,Asar,Maghrib dan Isyak...
Dan disudahi dgn salam serta berdoa bila
sebagai penutup solat. Dan juga, doa kita pohon tu kelak akan dimakbulkan oleh Allah jika kita minta dgn bersungguh2 kan?
Dan N.Muhammad naik ke langit utk perlaksanaan solat yg wajib ini utk tujuannya utk kita lakukan ibadat kepada Allah.

Jd soalan Sara,
Jika solat wajib itu merupakan tiang agama setiap umat islam,
dan doa dan petunjuk yg kita pohon dr Allah bole dimakbulkan...
Mengapa ada wujud cara solat lain..seperti solat sunat Hajat, sunat dua rakaat la....
Bagaimana solat berjenis2 ini bole wujud?

selama Sara baca quran pun,Allah mmg suruh kita solat la..
tp Sara rasa solat wajib yg diperintahkan dan diajarkan kepada N.Muhammad yg 5 waktu tu je..tak de pun sebut ttg solat hajat la..
solat sunat la..jd sebab apa solat nak dibezakan?
Sbb dlm solat 5 waktu tu kan dah lengkap kan?
dr sudut permohonan Doa dan petunjuk....Sama kan?
Solat juga?betul x?

Bole tak Naufa terangkan kat Sara?
Maaf jika pjg sgt Sara menulis...dan Sara bertanya soalan yg
tak patut..tp Sara nak tahu..kenapa?


Sara (1/16/2009 4:20:48 PM): Assalamualaikum Naufa,semoga Naufa sihat semula...bykkan berehat ye...
naufa azhari (1/16/2009 6:15:42 PM): salam
naufa azhari (1/16/2009 6:15:51 PM): mlm nnti kta discuss ya
naufa azhari (1/16/2009 6:15:55 PM): naufa cuba allocate masa
naufa azhari (1/16/2009 6:15:59 PM): ni still demam lg
Sara (1/16/2009 6:16:08 PM): wkum slm
Sara (1/16/2009 6:16:17 PM): takpe kalau naufa tak leh jwb
Sara (1/16/2009 6:16:18 PM): jgn beban2
Sara (1/16/2009 6:16:54 PM): Sara cuba try cari jwpan tp tak de bleh jwb
Sara (1/16/2009 6:17:03 PM): search kat internet pun tak de
naufa azhari (1/16/2009 6:17:07 PM): ok2
naufa azhari (1/16/2009 6:17:12 PM): nnti naufa jelaskan
naufa azhari (1/16/2009 6:17:16 PM): mlm ni insyaALLAH..
Sara (1/16/2009 6:17:19 PM): ada penjelasannya?
Sara (1/16/2009 6:17:22 PM): iye ke?
naufa azhari (1/16/2009 6:17:24 PM): ada
Sara (1/16/2009 6:17:34 PM): wokeh tak salah kwn Sara suruh Sara tanya naufa
naufa azhari (1/16/2009 6:17:40 PM): naufa nk jwb skrg tp dh nk maghrib..naufa pun letih tak makan lg
Sara (1/16/2009 6:17:50 PM): la..naufa kena mkn
Sara (1/16/2009 6:17:54 PM): jaga kesihatan tu k..
Sara (1/16/2009 6:18:16 PM): ok..Sara tunggu la bila naufa dah segar k...
Sara (1/16/2009 6:18:32 PM): kalau tak mampu tak pe...
Sara (1/16/2009 6:18:40 PM): bila2 naufa leh bls guna email
Sara (1/16/2009 6:18:53 PM): apa2 pun thanks dan Sara tunggu jawapan tu
naufa azhari (1/16/2009 6:19:11 PM): ok..better discussion..
naufa azhari (1/16/2009 6:19:21 PM): naufa minta diri dulu Sara ..dh nk maghrib
Sara (1/16/2009 6:19:30 PM): ok bos

Usai solat maghrib dan isya,saya menyapa Sara..

naufa azhari (1/16/2009 8:32:02 PM): assalamualaikum Sara
Sara (1/16/2009 8:32:49 PM): wkum slm Naufa
naufa azhari (1/16/2009 8:33:25 PM): Sara apa khabar?
Sara (1/16/2009 8:33:41 PM): sihat...sihat

naufa azhari (1/16/2009 8:33:56 PM): alhamdulillah..kejap ek..nk baca balik soalan Sara (dari email yg dikirim)
naufa azhari (1/16/2009 8:34:37 PM): ok..ttg solat yg wajib dan solat sunat kan
Sara (1/16/2009 8:34:43 PM): betul..
naufa azhari (1/16/2009 8:34:53 PM): solat yang wajib tu sebagai tanggungjawab kita pada ALLAH..
naufa azhari (1/16/2009 8:35:10 PM): tp solat sunat seolahnya sebagai tanda syukur kita pada ALLAH..tanda kita nk dekat lg dgn ALLAH
naufa azhari (1/16/2009 8:35:22 PM): cth naufa bagi analogi..
naufa azhari (1/16/2009 8:36:11 PM): kata la Sara nk minta sesuatu kt org..if terus minta je mesti la tak best kan..mesti la nk pikat2 dulu..nk 'bodek2' dulu ke
naufa azhari (1/16/2009 8:36:31 PM): kita gantikan pula andaian td dgn solat hajat
naufa azhari (1/16/2009 8:37:58 PM): if kita nk sesuatu tu kita nk minta dgn bersungguh2..solat hajat tu sbg tanda kesungguhan kita dan syukur kita pada ALLAH..walaupun ALLAH tak rugi if kita tak buat..tp dengan kita buat tu memberi gambaran kebergantungan kita lebih2 lg nk dibandingkan dgn permintaan kita
naufa azhari (1/16/2009 8:38:41 PM): solat2 sunat yang lain pula sbg tanda syukur kita pada ALLAH dgn medium antara kita dgn ALLAH..dan mudah mudahan solat sunat tu dpt menampung kekurangan kita dlm solat yg wajib
Sara (1/16/2009 8:39:07 PM): hemm..bole jd begitu pula?
Sara (1/16/2009 8:39:52 PM): maksud kekurangan dlm solat wajib?
naufa azhari (1/16/2009 8:40:51 PM): maksudnya kekurangan kita..bukan kekurangan solat tu sendiri
Sara (1/16/2009 8:40:59 PM): jd?
naufa azhari (1/16/2009 8:41:00 PM): kekurangan dan kelalaian kita dlm menunaikan solat
naufa azhari (1/16/2009 8:41:56 PM): jd tiap2 solat tu ada solat sunat yg mendampingi..if kita buat,bagus..if tak buat rugi juga sebenarnya..sbb solat sunat ni mcm satu bonus
naufa azhari (1/16/2009 8:42:13 PM): mmg tak wajib..tp bila buat ada imbuhan dari ALLAH..insyaALLAH
Sara (1/16/2009 8:42:42 PM): hemm..
naufa azhari (1/16/2009 8:42:47 PM): dan dgn perkara2 sunnah ni pupuk kita lebih cepat dan mudah terpaut pada ALLAH..naufa dh amalkan..dan kesannya terasa
Sara (1/16/2009 8:43:02 PM): hem..betul ke?
Sara (1/16/2009 8:43:15 PM): adakah mula dgn solat dua rakaat?
naufa azhari (1/16/2009 8:44:07 PM): aah
naufa azhari (1/16/2009 8:44:48 PM): tp nk buat ibadah ni kena ada ilmu..kena belajar juga..i mean bila waktunya..caranya dan sebagainya..
Sara (1/16/2009 8:45:08 PM): ok..tu Sara nak tahu maksudnya
naufa azhari (1/16/2009 8:45:12 PM): mcm utk solat subuh,sgt disarankan solat sunat 2 rakaat sebelum tunaikan solat subuh
Sara (1/16/2009 8:45:25 PM): ok...
naufa azhari (1/16/2009 8:45:28 PM): mcm maghrib,lebih utamakan solat sunat selepas tunaikan solat maghrib
Sara (1/16/2009 8:45:42 PM): hem....
Sara (1/16/2009 8:46:00 PM): sunat 2 rakaat tu ke?
Sara (1/16/2009 8:46:20 PM): semua sama kecuali rakaat je beza dan niat beza..betul x?
naufa azhari (1/16/2009 8:47:05 PM): mcm subuh,takde selepas
Sara (1/16/2009 8:47:11 PM): oo
naufa azhari (1/16/2009 8:47:12 PM): zohor ada sebelum dan selepas
Sara (1/16/2009 8:47:22 PM): jap..solat sunat tu ke?
naufa azhari (1/16/2009 8:47:31 PM): zohor mmg sgt disarankan sebelum dan selepas
naufa azhari (1/16/2009 8:47:32 PM): aah
naufa azhari (1/16/2009 8:47:37 PM): solat sunat tu
Sara (1/16/2009 8:47:44 PM): ooo...oo...
naufa azhari (1/16/2009 8:47:50 PM): niat mestila berbeza sbb waktu pun dh beza..tp itu hanya beza dari segi lafaz niat..niat dlm hait mudah je..jgn diberatkan..
naufa azhari (1/16/2009 8:48:00 PM): rakaat boleh if nak buat empat
naufa azhari (1/16/2009 8:48:16 PM): tp biasanya org nk buat 2 rakaat tu pun terasa berat
naufa azhari (1/16/2009 8:48:27 PM): if tak mula dari skrg,mmg akan tak biasa sampai bila2
naufa azhari (1/16/2009 8:48:33 PM): rugi la bagi kita if gitu
naufa azhari (1/16/2009 8:48:43 PM): naufa jinak2 dgn yg after maghrib
Sara (1/16/2009 8:48:55 PM): mmg la..tp basic ni pun Sara baru tahu dr Naufa...
naufa azhari (1/16/2009 8:49:09 PM): sbb rasa lagi mudah utk mulakan dgn yg tu dulu..kemudian naufa tambah sikit2 utk waktu2 solat yg lain
Sara (1/16/2009 8:49:21 PM): org ni main suruh je..tp lum sempat Sara nak tanya lebih..mcm nampak Sara ni sengal
naufa azhari (1/16/2009 8:49:22 PM): takpe2..Sara istiqamah yg basic dulu..yg solat fardhu tu
naufa azhari (1/16/2009 8:49:26 PM): jgn tinggal2
Sara (1/16/2009 8:49:28 PM): tu tanya naufa utk confirm..
Sara (1/16/2009 8:49:44 PM): ok...bab asar pula cam ner?bole buat solat sunat?
naufa azhari (1/16/2009 8:49:49 PM): boleh2
Sara (1/16/2009 8:49:58 PM): adakah seperti zuhur?
naufa azhari (1/16/2009 8:50:04 PM): aah
Sara (1/16/2009 8:50:16 PM): ooh...
naufa azhari (1/16/2009 8:50:24 PM): isya pun sama
Sara (1/16/2009 8:50:24 PM): isyak pun begitu?
naufa azhari (1/16/2009 8:50:30 PM): hehe..dh jawab
Sara (1/16/2009 8:50:37 PM): maaf terpaksa tanya naufa satu2
naufa azhari (1/16/2009 8:50:44 PM): boleh2
naufa azhari (1/16/2009 8:50:56 PM): naufa berbesar hati utk jawab
Sara (1/16/2009 8:51:33 PM): senang citer..solat sunat ni boleh buat selepas dan sebelum semua soalt kecuali solat subuh jer yg hanya boleh buat masa sebelum waktu solat subuh
Sara (1/16/2009 8:51:36 PM): begitu?
naufa azhari (1/16/2009 8:51:58 PM): betul
Sara (1/16/2009 8:52:15 PM): ok..baru jelas...
Sara (1/16/2009 8:52:38 PM): ok..bab solat hajat
Sara (1/16/2009 8:52:45 PM): ok Sara nak tahu shj
Sara (1/16/2009 8:52:54 PM): hemm buat lum lg la..solat hajat tu..
Sara (1/16/2009 8:53:15 PM): ada kata bole baca surah 11 kali sekali baca?
Sara (1/16/2009 8:53:19 PM): Sara tak fhm la..
naufa azhari (1/16/2009 8:53:25 PM): owh
naufa azhari (1/16/2009 8:53:36 PM): ada macam cara..i mean surah yg boleh dibaca
Sara (1/16/2009 8:53:40 PM): dulu kat sekolah solat mcm biasa
Sara (1/16/2009 8:53:47 PM): la..ada lain nya ke?
Sara (1/16/2009 8:54:01 PM): Sara nak penerangan dr Naufa...
naufa azhari (1/16/2009 8:54:16 PM): macam yg paling mudah..cukup dgn baca ayat kursi dlm rakaat pertama selepas baca al fatihah
naufa azhari (1/16/2009 8:54:22 PM): dan dlm rakaat kedua surah al ikhlas
Sara (1/16/2009 8:55:06 PM): oh...mcm lebih mudah pula...
naufa azhari (1/16/2009 8:55:10 PM): utk bilangan berapa kali dibaca tu terpulang..if banyak masa,ulang lah 3 kali ke..seolah menyatakan kesungguhan kita dalam memohon..
naufa azhari (1/16/2009 8:55:15 PM): islam kan mudah..
Sara (1/16/2009 8:55:44 PM): alahai Naufa..perkataan islam mudah itu la buat Sara ni kena byk belajo..
Sara (1/16/2009 8:55:49 PM): hem...
naufa azhari (1/16/2009 8:55:59 PM): yg extra2 bagi yg berkemampuan..ada org iman dan kecintaan Dia pada ALLAH mengatasi segalanya..sbb tu ada perkara yg bagi kita susah tp bagi dia ringan..sbb cinta pada ALLAH tu yg buat dia rasa sayang pada ibadah
naufa azhari (1/16/2009 8:56:13 PM): dia rasa manis dlm ibadah
Sara (1/16/2009 8:56:33 PM): ok..jd
Sara (1/16/2009 8:56:40 PM): bermakna...
Sara (1/16/2009 8:56:49 PM): baca al-fatihah
Sara (1/16/2009 8:56:58 PM): lepas tu ayat yg nak ulang2 tu ayat kursi tu
Sara (1/16/2009 8:57:10 PM): tu ke yg boleh berapa kali nak ulang?
naufa azhari (1/16/2009 8:57:13 PM): cuma yg wajib takde dimudah2kan..yg fix ALLAH tetapkan tetap itu yg kena laksanakan..
naufa azhari (1/16/2009 8:57:14 PM): aah
Sara (1/16/2009 8:57:19 PM): suka hati?begitu ke?
naufa azhari (1/16/2009 8:57:31 PM): ayat selepas bacaan al fatihah tu yg boleh nk ulang beberapa kali
Sara (1/16/2009 8:57:49 PM): ooo
Sara (1/16/2009 8:57:54 PM): bukan ayat kursi tu?
naufa azhari (1/16/2009 8:58:07 PM): ye la..ayat kursi la
Sara (1/16/2009 8:58:08 PM): sori la..Sara mmg nak fhm betul2
naufa azhari (1/16/2009 8:58:17 PM): takpe2..tak perlu sorry
Sara (1/16/2009 8:58:23 PM): ok..ok..
Sara (1/16/2009 8:58:29 PM): dan rakaat kedua
Sara (1/16/2009 8:58:44 PM): ayat surah ikhlas tu pun leh ulang berapa kali kita nak?
Sara (1/16/2009 8:58:48 PM): begitu?
naufa azhari (1/16/2009 8:59:06 PM): yup
naufa azhari (1/16/2009 8:59:36 PM): tp Sara if nak betul2 yakin dgn ibadah,kita boleh belajar ikut kaifiyat(cara) yg diajarkan
naufa azhari (1/16/2009 8:59:51 PM): nnti naufa cari sumber dan email kt Sara
Sara (1/16/2009 8:59:51 PM): tu arr..
Sara (1/16/2009 9:00:00 PM): tp yg mudah2 je
naufa azhari (1/16/2009 9:00:11 PM): so far yg naufa buat apa yg naufa ajar kat Sara td
naufa azhari (1/16/2009 9:00:19 PM): sbb itu yg naufa belajar
Sara (1/16/2009 9:00:33 PM): sbb kat internet ni..byk sgt bahan yg kekdg tak sama la...pening sih kesahihan nya
Sara (1/16/2009 9:00:33 PM): hehehe
naufa azhari (1/16/2009 9:00:33 PM): dan kadang2 naufa ulang 3 kali bacaan
Sara (1/16/2009 9:00:42 PM): tak pe..Sara nak yg mudah Sara fhm..Sara nak buat pun kena yakin
naufa azhari (1/16/2009 9:00:58 PM): dan pada sujud terakhir,lepas baca bacaan dlm sujud,naufa berdoa dlm hati apa yg dihajatkan
Sara (1/16/2009 9:01:00 PM): ok..diakhiri dgn salam kan?
Sara (1/16/2009 9:01:03 PM): lepas tu?
Sara (1/16/2009 9:01:15 PM): adakah hajat tu kita pohon doa mcm biasa?
Sara (1/16/2009 9:01:23 PM): ooo
naufa azhari (1/16/2009 9:01:44 PM): aah..ikut dlm bahasa kita..tp kena dlm hati..takleh ckp la..sbb masih dlm solat..nnti batal if cakap or tercakap
naufa azhari (1/16/2009 9:02:11 PM): kemudian lepas salam semua,doa lagi apa yg dihajatkan..

Sara (1/16/2009 9:04:59 PM): ok..jd sujud terakhir tu baru ckp doa dlm hati?
Sara (1/16/2009 9:05:08 PM): selepas bacaan sujud 3 kali tu ke?
Sara (1/16/2009 9:05:17 PM): serius la Sara tak biasa betul
naufa azhari (1/16/2009 9:05:21 PM): sujud 3 kali???
naufa azhari (1/16/2009 9:05:27 PM): mana ada sujud 3 kali
Sara (1/16/2009 9:05:37 PM): bacaan dia la
Sara (1/16/2009 9:05:42 PM): bukan sujud nya
naufa azhari (1/16/2009 9:05:53 PM): aah...
naufa azhari (1/16/2009 9:05:56 PM): hehe..ye
Sara (1/16/2009 9:06:05 PM): cara nak masukkan doa tu cam ner?
Sara (1/16/2009 9:06:10 PM): takka n terus masuk je?
Sara (1/16/2009 9:06:38 PM): tak payah pembuka doa ke?
Sara (1/16/2009 9:06:57 PM): sori..mungkin skema sgt Sara ni..tp Sara nak tahu cara yg molek
naufa azhari (1/16/2009 9:08:16 PM): boleh je..Sara terus pohon dalam hati
naufa azhari (1/16/2009 9:08:20 PM): mulakan dengan bismillah
naufa azhari (1/16/2009 9:08:23 PM): selawat ke
naufa azhari (1/16/2009 9:08:32 PM): kemudian Sara doa dlm hati
Sara (1/16/2009 9:08:51 PM): oo..ok..ok..ok
Sara (1/16/2009 9:09:27 PM): hemm...at least Sara tahu sikit..sbb byk cara la solat hajat ni..Sara nak buat yg betul mudah Sara yakin je bila nak lakukan
Sara (1/16/2009 9:09:49 PM): ok..insya-allah Sara ingat cara ni
naufa azhari (1/16/2009 9:10:21 PM): alhamdulillah
naufa azhari (1/16/2009 9:10:34 PM): maaf bertnya..solat2 Sara yg wajib macamana?
Sara (1/16/2009 9:10:50 PM): ok la...cuma yg tak terkejor subuh dan zohor
Sara (1/16/2009 9:10:58 PM): subuh selalu terlajak
Sara (1/16/2009 9:11:05 PM): kwn Sara tak kejut kan Sara la
naufa azhari (1/16/2009 9:11:13 PM): Sara kunci jam
Sara (1/16/2009 9:11:13 PM): Sara dah setkan alarm..tp entah la
Sara (1/16/2009 9:11:18 PM): tak baik la buruk sangka
naufa azhari (1/16/2009 9:11:22 PM): pastu sebelum tdo niat sungguh2
naufa azhari (1/16/2009 9:11:28 PM): insyaALLAH boleh bangun
naufa azhari (1/16/2009 9:11:39 PM): even dlm kepenatan
Sara (1/16/2009 9:12:05 PM): hem...tp alaram Sara selalu dia matikan sebelm Sara buka mata la...
Sara (1/16/2009 9:12:19 PM): tp Sara tak kisah..Asar Sara dpt kejor
Sara (1/16/2009 9:12:25 PM): balik keje smpi rumah terus solat
Sara (1/16/2009 9:12:50 PM): buat masa ni..kalau time keje ..3 solat Sara dpt kejor
naufa azhari (1/16/2009 9:12:55 PM): ok..bagusla..cuba pastikan Sara tunaikan kelima2 waktu
naufa azhari (1/16/2009 9:13:05 PM): alhamdulillah.
Sara (1/16/2009 9:13:13 PM): ha..tu la..zohor miss sbb tak larat la nak Qada'
Sara (1/16/2009 9:13:30 PM): tu pun nak masuk maghrib baru mandi bersih diri
naufa azhari (1/16/2009 9:13:32 PM): utk kebaikan Sara dunia akhirat insyaALLAH..hope Sara cuba juga laksanakan zohor..ini kewajipan
Sara (1/16/2009 9:13:35 PM): masa mcm padat la pula
Sara (1/16/2009 9:13:44 PM): betul la..
Sara (1/16/2009 9:13:57 PM): lepas tu maghrib
Sara (1/16/2009 9:14:02 PM): baca quran sikit
Sara (1/16/2009 9:14:05 PM): dah isyak
Sara (1/16/2009 9:14:25 PM): pehh baru Sara rasa sekrg,bila dah solat ni..rupanya masa kita padat sihh
naufa azhari (1/16/2009 9:14:38 PM): betul..padat dgn igt pada ALLAH
naufa azhari (1/16/2009 9:14:52 PM): tu gambar masa pi ekspidisi dgn kawan..(gambar tgh solat kat jogfall)
naufa azhari (1/16/2009 9:14:57 PM): kat mana2 pun kita kena solat
Sara (1/16/2009 9:15:08 PM): erk..
naufa azhari (1/16/2009 9:15:10 PM): gambar solat tu dgn pakaian ekspidisi je
Sara (1/16/2009 9:15:18 PM): baiknya naufa
naufa azhari (1/16/2009 9:15:28 PM): yg penting dh tutup aurat..solat atas batu..dh tak kisah dh org pandang..pakaian seorang muslimah kan pakaian menutup aurat..sbb tu islam ni mudah..islam cara hidup..dgn pakaian yg ikut kehendak islam,dh tak jadi masalah..kat mana2 pun dh ready utk solat...
Sara (1/16/2009 9:15:37 PM): Sara lum sampai tahap mcm tu la
naufa azhari (1/16/2009 9:15:37 PM): yg penting antara kita dgn ALLAH
Sara (1/16/2009 9:15:42 PM): erk...
Sara (1/16/2009 9:15:55 PM): dasat..kagum Sara ..Sara lum thp tu la..
naufa azhari (1/16/2009 9:16:11 PM): takpe..tp Sara kena cuba..pandangan manusia pada kita tak penting dlm tunaikan ketaatan pd ALLAH
naufa azhari (1/16/2009 9:16:18 PM): yg penting pandangan ALLAH pd kita
Sara (1/16/2009 9:16:33 PM): Sara sdg cuba sikit...
naufa azhari (1/16/2009 9:17:03 PM): terus cuba dan terus taat
Sara (1/16/2009 9:17:27 PM): sdg usaha ni Naufa..hrp2 betul la..
Sara (1/16/2009 9:17:39 PM): oh ya
naufa azhari (1/16/2009 9:17:50 PM): Sara tak yakin lg ke?
naufa azhari (1/16/2009 9:18:03 PM): apa dia Sara ?
Sara(1/16/2009 9:19:25 PM): sekrg ni..Sara ada rasa better la..walaupun ada keraguan
Sara (1/16/2009 9:19:36 PM): Sara cuba dgn solat..
Sara (1/16/2009 9:19:49 PM): bial bertmbh ragu Sara amik wudu'
naufa azhari (1/16/2009 9:19:58 PM): alhamdulillah
Sara (1/16/2009 9:20:22 PM): yup....Sara pegang kata Naufa..
naufa azhari (1/16/2009 9:20:27 PM): moga ALLAH dekatkan hati Sara dgn Islam..teruskan usaha Sara tu..terus kuat!
Sara (1/16/2009 9:20:36 PM): dan selama Sara baca quran
Sara (1/16/2009 9:20:39 PM): hemm...
Sara (1/16/2009 9:20:52 PM): keyakinan islam tu ajaran benar pun makin kuat yakinnya naufa
Sara (1/16/2009 9:20:58 PM): tp kan Naufa..
Sara (1/16/2009 9:21:41 PM): Sara rasa mcm budak belajar tahun satu la....
naufa azhari (1/16/2009 9:22:21 PM): takpe
Sara (1/16/2009 9:22:26 PM): tp Sara ikut nasihat Naufa..terus jaga solat tu
naufa azhari (1/16/2009 9:22:29 PM): yg penting Sara move forward
naufa azhari (1/16/2009 9:22:33 PM): yup..jaga solat
naufa azhari (1/16/2009 9:22:57 PM): sbb tu antara Sara dgn ALLAH
Sara (1/16/2009 9:23:14 PM): betul...
Sara (1/16/2009 9:23:21 PM): Sara dgn Allah tu..
Sara (1/16/2009 9:23:56 PM): dlm quran pun sampai bab sekrg semua cerita ttg keyakinan mesti Allah yg satu..bukan yg lain
Sara (1/16/2009 9:24:42 PM): lepas tu ttg bab Yassin tu...benarkah dgn membacanya sebyk 40 kali nnt kita leh tahu ttg kehebatan surah tu..sbb hari tu Naufa senyap je dgn soalan lanjutan Sara tu,jd Sara minta pdgan org lain...dia suruh Sara buat cam tu
Sara (1/16/2009 9:25:11 PM): benarkah kena sampai 40 kali baca ada kehebatan pd surah tu Naufa?
naufa azhari (1/16/2009 9:25:33 PM): wallahua'lam Sara
naufa azhari (1/16/2009 9:25:36 PM): naufa tak pernah tahu
Sara (1/16/2009 9:25:39 PM): sbb Sara cuma nak tahu pengajaran yg nak disampaikan kenapa ia penting
naufa azhari (1/16/2009 9:25:50 PM): semua surah penting..
Sara (1/16/2009 9:26:06 PM): tu la..tp kalau betul dia ckp cam tu..Sara berani taruh arr..kalau dia tipu..mmg kena dgn Sara la..kes aniaya sihh
Sara (1/16/2009 9:26:19 PM): 40 kali oo..
naufa azhari (1/16/2009 9:26:23 PM): so far hadis yg ada ttg surah yaasin adalah hadis lemah dan ada yg palsu
Sara(1/16/2009 9:26:27 PM): Sara kena stick ats tikar sejadah oo
naufa azhari (1/16/2009 9:26:48 PM): cuma yg naufa tahu,if org menghadapi sakaratul maut,kita bacakan yasin moga dipermudahkan baginya
Sara (1/16/2009 9:27:00 PM): tu pun Sara pernah tahu juga...
naufa azhari (1/16/2009 9:27:17 PM): tp yg baca mlm jumaat suma tu hadis palsu
Sara (1/16/2009 9:27:28 PM): tp org ni..kalau serius benda tu betul ckp la betul2..jgn la cabar Sara ...
naufa azhari (1/16/2009 9:27:34 PM): hmm
Sara (1/16/2009 9:27:37 PM): kang Sara buat tak de apa2..hangin juga...
Sara (1/16/2009 9:27:46 PM): 40 kali tu...
Sara (1/16/2009 9:27:59 PM): apa salahnya..kalau tak tahu..ckp la tak tahu kan..
Sara (1/16/2009 9:28:03 PM): sbb Sara pun nak belajar
naufa azhari (1/16/2009 9:28:11 PM): naufa tak boleh nk kata apa sbb naufa pun tak pernah tahu...nnti naufa cuba tanyakan pada sesiapa yg lebih tahu
Sara (1/16/2009 9:28:25 PM): tak pe..tak pe..
naufa azhari (1/16/2009 9:28:45 PM): tp kak,naufa sarankan Sara baca surah al mulk tiap2 malam
Sara (1/16/2009 9:28:56 PM): akak sekrg dlm kepala..yg penting..soalt tu kena jaga..mcm Naufa kata...
Sara (1/16/2009 9:28:57 PM): insya-allah..
naufa azhari (1/16/2009 9:29:03 PM): benar!
naufa azhari (1/16/2009 9:29:11 PM): solat tu yg wajib dan basic
Sara (1/16/2009 9:29:11 PM): tp ada kesahihannya..bila solat ni..segalanya berubah
Sara (1/16/2009 9:29:18 PM): akhlak pun berubah sikit..
Sara(1/16/2009 9:29:45 PM): Apa eloknya surah itu Naufa?
naufa azhari (1/16/2009 9:30:15 PM): surah tu sebagai pendinding
naufa azhari (1/16/2009 9:30:50 PM): dari gangguan syaitan dan makhluk2 halus yg jahat..insyaALLAH jika diamalkan
Sara (1/16/2009 9:31:20 PM): ia ke?
Sara (1/16/2009 9:31:30 PM): hemm..Sara amalkan selepas solat maghrib la..
Sara (1/16/2009 9:31:34 PM): ok tak time tu?
Sara (1/16/2009 9:31:48 PM): Sara byk spend baca quran semua lepas solat maghrib...
naufa azhari (1/16/2009 9:31:53 PM): ok..surah tu pun tak panjang sgt
Sara (1/16/2009 9:32:00 PM): sementara tunggu waktu masuk
naufa azhari (1/16/2009 9:32:08 PM): lama2 mungkin Sara boleh hafal pun if Sara amalkan..
naufa azhari (1/16/2009 9:32:18 PM): alhamdulillah..bagus la tu Sara ..dr Sara gi tgk tv
naufa azhari (1/16/2009 9:32:22 PM): =)

Sara (1/16/2009 9:32:32 PM): pergh...tv sekrg Sara tak sentuh oo
Sara (1/16/2009 9:32:38 PM): pelik juga tgk cara hidup Sara
Sara (1/16/2009 9:32:48 PM): berita pun tak tgk sihh tgk kat internet je...mana sempat
Sara (1/16/2009 9:33:01 PM): sungguh...
Sara (1/16/2009 9:33:13 PM): lepas solat isyak baru berehat..hahahaa
Sara (1/16/2009 9:33:33 PM): Sara pun heran kenapa jd cam ni...heheh
Sara (1/16/2009 9:33:37 PM): tak pe..kebaikan ok la..
naufa azhari (1/16/2009 9:33:45 PM): yup
naufa azhari (1/16/2009 9:33:50 PM): alaa tv pun ada apa
Sara (1/16/2009 9:33:50 PM): as long Sara hepi dunia akhirat kan..slow2..


Untuk pengetahuan pembaca rahimakumullah,saya tak pernah berjumpa dengan Sara apa lagi mengenalinya..namun saya harapkan akan dtg Sara yg saya kenal adalah Sara yang utuh hatinya pada ALLAH dan Islam..insyaALLAH..mohon doa kalian...

Ada beberapa lagi sesi yang saya lakukan secara YM namun tak sempat utk edit..
alhamdulillah..al haqqu min rabbik..saya berpegang dgn ayat tersebut..
saya lebih byk beri pencerahan tentang asas dalam islam berbanding hal2 yang diperselisihkan..dan segala jawapan telah saya rujuk sebelum menyampaikan..
dalam hal ibadah,Sara menampakkan peningkatan..jika dulu,status YM tida langsung kaitan dgn hidup beragama..namun skrg saya terpaku bila melihat hampir setiap kali waktu solat,status YM Sara akan tulis 'solat' dan diletakkan simbol 'busy'..syukur lillah..hanya itu yang mampu saya ucapkan..

dan semalam saya dapat offline message menyatakan perkembangan hidupnya..sungguh saya rasa sedang melalui da'wh fardhiah..syukur ALLAH izinkan saya untuk merasainya..
ini hanya perkongsian saya mengenai offline message dari Sara..
Sara (1/19/2009 4:37:43 PM): slam Naufa
Sara (1/19/2009 4:37:45 PM): salam Naufa
Sara (1/19/2009 4:38:09 PM): maaf ganngu...tp Sara nal share news paling gembira sekali hari ni....
Sara (1/19/2009 4:38:19 PM): Sara tak sangka doa Sara dimakbulkan tau...
Sara (1/19/2009 4:38:31 PM): rezki Sara tambah murah...alhamdulillah..nak tahu tak
Sara (1/19/2009 4:38:46 PM): Sara dpt kenaikan pangkat hari ni...
Sara (1/19/2009 4:38:59 PM): alhamdulillah....
Sara (1/19/2009 4:39:20 PM): insya-allah Sara akan bersungguh belajar untuk mendekati diri dgn Allah dan agamanya yg benar...
Sara (1/19/2009 4:39:26 PM): Sara amat gembira sekali...
Sara (1/19/2009 4:40:11 PM): bukannya apa..utk mendapat keredhaan dunia dan akhirat....
Sara (1/19/2009 4:40:21 PM): amin...
Sara (1/19/2009 4:40:23 PM): wassalam


Saya terpana sebentar...jika dulu sewaktu memulakan sesi,Sara sering menyebut dia redha sekiranya dimasukkan ke neraka jika dia pilih selain Islam sekiranya tidak menemui ketenangan dalam Islam...dan kata2 itu membuatkan saya menangis setiap kali sesi..saya sugul dan resah..
namun kini...syukur hanya pada ALLAH..ucapan dan keyakinannya tampak jelas..ada sinar menantimu,Sara..saya terpana kerana bait ini--->Sara (1/19/2009 4:40:11 PM): bukannya apa..utk mendapat keredhaan dunia dan akhirat....
dan jika dulu Sara tidak menyentuh Quran dan meninggalkan solat secara total..namun kini dia telah mula jinak dengan solat dan sering mutolaah al quran..Ya ALLAH..betapa hebatnya nilai sebuah hidayah...

~Allahumma hasibna hisaban yaseera...ya ALLAH,hisablah kami dgn perhitungan yang mudah..~

terlalu banyak urusan berbanding masa yang ada...owh..sungguh,khalifatul ardh tak punya masa lengang..tiada kesempatan untuk lalai..

p/s:thnks to dik thirah n dear ainun for ur time...berikan akak kekuatan bila sedih dan lemah...thirah,thnks for d ayat quran u share with me as reminder...ainun bulat,siap kamu!!but thnks so much for share with me this phrase...Rubbama a'toka fa mana'aka, wa rubbama mana'aka fa a'toka..(Kadang-kadang diberi kesenangan tetapi dihalang Hidayah, kadang-kadang dihalang kesenangan tetapi diberi Hidayah)

And others too..for ur unconditional support...anaconda,wait n see...=)


..people dont care how much we know untill they know how much we care..
_ISLAM MILIK BERSAMA_

Friday, January 16, 2009

My life and friends..(plus my thought on Gaza massacre)

2 pesanan
Bismillahirrahmanirrahim..

Praise to ALLAH Almighty and Only to Him we worship..

Since the palestin was massacred on 26 December last year till today(oh ALLAH,bless our brothers n sisters in Palestin),only one entry written about my life..ant it's only comprises a few lines...i've a very difficult day previously..Difficult in making decision and difficult in adjusting myself to unpleasant nuisance that i've been suffered each day..Jazakumulah khair for akhi and kak fatin for planning something benficial for my future health care in Manipal..

Regarding issue in Palestin,it's a wrecking heart ache to watch day by day the civils people of Palestin(especially childrens n women) were 'assassinate' by rapacious Israel LAKNATULLAH..
Their futility in targetting civil people show their weakness in this war.Israel,do note this-You won't conquest THE LAND OF OURS by killing thousand innocent people or even more than that.It's now already 60 years away from Nakba Palestin..1948 was a year of misery for more than half Palestinian who have went through expulsion and dispersion from their homeland.The deadly Israeli blockade of Gaza,along with daily killings by the Israeli Occupation Army(IOA) of ordinary Palestinians, is deja-vu for elderly Palestinians who lived the nightmare of mass murder,mass terror and ethnic cleansing in 1948..This is what the world is.Israel is the most influence terrorist but no one assign lable of terrorist to them..and we realised that we no longer can rely on any organisations in this world to seek for justice.Let's not stop our Qunut Nazilah and please do not just make the doa as repetition only..


I understand that we hardly can feel the texture,sensation,aura and 'worse touch' of being terror and killed but lets just think that thousand of people around you were killed in the most tremendous evil way and there were no exception of target..any people who against our enemy will be killed regardless their gender,age and weakness.To be more tragic,the armament used were the most competent weapons in the world..
For example,i imagine that those thousand people killed were all Malaysian student in Manipal..and to make it more dramatic,most of them were killed in the lecture hall and at home.So what do you feel??and what more if it happened in our own country and part of being killed are our family??
What next?are you going to seat calmly and restlessly...or do you still have appetite to eat delicious food?do you?
Or you just want to seat in front of your laptop and waiting for any voting website so that you can vote for your country to win the war???Don't be that silly!You won't help anything by voting or whatever you spread in the internet which 95% of it were only forwarded message which you yourself doesn't know and never have a feel to know when was the first message started..and do you ever care to know wether the message you passed on were reliable before you click 'send'??do you???..do something reliable!!..boycott at least!..and be careful with forwarded links and messages you pass to others!

Alright...
am not angry..but full of dissapoinment..*malas nak layan mode*

Ok..now i would like to share with you my vacation to Jog Falls on 27 Disember last year....
I've promise a few friends to upload some pictures of ours..(i went there with Huda,Fareshah,Izzah,Ziilal,Iryani,Cik Langau,Wani,Fatin and Mimi)..
It was a very memorable trip..we went through ups and downs together..(like what we did during vacation to Belgaum n Bangalore)
We depart from Manipal early in the morning and arrive there in the afternoon as the journey take more than 4 hours to reach Jog Falls yang setinggi 253 meters (829 ft)...

here are some pics that we snap..(dh malas nk berbahasa bahasi...so..i use my rojak manglish je la ek)
kereta sape tu??

kereta ni lagi!!..hehe..actually kereta kami kat tgh2..rombongan 3 kereta..kereta kami(izzah,ziilal,naufa,wani) kt tengah2..kira macam kereta pengantin la...dok tgh2..ade 3 pengantin dok membising kat seat belakang!

Pit stop...tak plan pun..ni kat Bay Beach..tempat turtle..=)

sebelum turun...dari atas..lagi gambar dari atas..

ekspedisi turun bukit bermula..500 anak tangga sebelum meredah batu2!anak tangga dah start curam..am prefer to be the last person..so that i can watch my team very carefully..anything happened to them,i'll noticed myself..huda:"kte nk naik balik la..letih dah..tak sanggup.."huhu..tipu je..bukannya dengar pun apa huda ckp..

next..gambar2 bila kami dah sampai kt bawah..tak sempat nak ambil gambar kecuraman dan thrill batu2 yang terpaksa kami lalui...situsi sgt cemas(over plak)..so..tak sempat snap gambar..plus jadi org last ni kena selalu alert..adik2,jom berehat sebentar bersama kak naufa!







tak perasan ada org snap..(ye la.mana bleh perasan..tak sah la nnti!!)
peace!sejukkkkkkkk...gggggrr..gggeelll...giiiigiiillll..


'memerang' sekelian yg nk belaajr apungkan diri di sebalik batu..teknik2 bleh belaja kt huda!..pegang batu!!

Finally...laparrr...makan dulu before mendaki naik!Thnks to all yang prepare food!..laziizah!!

pelangi melambai pemergian kami...

ni before meneruskan pendakian..sempat snap satu!selamat mendaki!..saya menjadi org last lg...=)

on our way mendaki kembali,tak sempat snap gambar sbb terlalu enjoy mendaki bersama huda!!thanks to all...bak kata huda.."bila la lagi nk travel sama2?njoy!".
inilah ukhuwah..rindu bila jauh mahupun dekat..moga kita kekal dlm ikatan ini..saling paut memaut antara satu sama lain dalam suka duka..susah senang...dan moga dlm amal makruf nahi mungkar,kita turut bersama!..

sekian...melaporkan..Pai..Manipal,India..

..people dont care how much we know untill they know how much we care..
_ISLAM MILIK BERSAMA_

Wednesday, January 14, 2009

Gaza:::A humanitarian catastrophe

0 pesanan


story by Eyad El-Sarraj..T_T

For months, I waited in Gaza, unable to leave (despite my British passport) and increasingly desperate to secure a medical appointment about 45 minutes away in Israel.

In the end, I waited three months for a medical permit to travel to treat my multiple myeloma in nearby Tel Aviv. My requests were denied repeatedly until an Israeli friend who teaches at Tel Aviv University intervened and helped me secure a one-day permit.

That there are still Israelis willing to promote the rights of Palestinians provides me with what little hope I have these days. The majority of Palestinians want only to live with peace and equality, accepting Israelis as our neighbors — but not as our superiors or as our jailers.

The situation in Gaza got worse early in November when Israel tightened its blockade. Our food, fuel and medical supplies have been severely limited. The blockade has ruined our economy and reduced many among us to a level of economic desperation that has alarmed United Nations officials.

UN Secretary-General Ban Ki-moon recently called for the immediate easing of the closure because of “deprivations of basic supplies and human dignity.”

The secretary-general rightfully condemned Palestinian rocket fire at civilian targets in Israel. Such rockets are morally wrong and strategically inept. Yet the blockade that Israel has clamped on 1.5 million Palestinians in Gaza is a collective punishment that harms men, women and children who have no power to control those firing the rockets.

Rather than turn Gazans against Hamas, the blockade’s effect has been a humanitarian catastrophe that alienates Gazans young and old from both Israel and the West. Even I, a practicing psychiatrist for decades and a longtime advocate of coexistence between Palestinians and Israelis, am having trouble coping with the hardships to which we are subjected.

Travel is crucial to me, not just for medical reasons but for reasons of basic sanity. I long to see dear friends, to see the world again, to breathe fresh air and, most of all, to reassure my senses that there are normal things and normal people outside Gaza’s debilitating confines. The last time I left Gaza, before this most recent medical trip, was several months ago, and the time I spent with friends in Ramallah and Jerusalem was rejuvenating. This time, however, I was only granted permission to leave for a day.

At Erez checkpoint, where I left Gaza along with four other medical patients, Israeli soldiers spoke through loudspeakers and looked down at us through cameras.

“Open your bag,” one shouted.

When the woman in front of me asked a question, the soldier ordered her to take everything out of her suitcase. She was humiliated as she had to hold even her underwear up to the camera. I was made to walk through the X-ray machine three times, even though I told the soldiers it was dangerous because of my medical condition.

The soldiers seemed intent not only to determine that we were not bombers but to shame us. What good can come of exercising such domineering power over medical patients?

When one of the Israeli soldiers approached us, he was grinning and carrying a huge machine gun across his massive body. I thought that he must feel the power of his muscles and his gun as well as my weakness, with my frail body and my obedience to his orders. But the psychiatrist in me could not escape the question, “Who is frightened?” — because I was not. I was angry, but not afraid.

On my way back to Gaza, I decided to buy some little plants with flowers to bring home. A soldier shouted at me: “Flowers are not allowed.”

The best hope at the moment for the region is that President-elect Barack Obama and American politicians will veer away from knee-jerk support for Israel’s actions against Palestinians in favor of even-handed policies that recognize that Palestinians have a right to freedom, to travel, to health care and even to simple daily pleasures — like freely carrying flowers home.

— Eyad El-Sarraj is the founder and president of the Gaza Community Mental Health Program and a commissioner of the Palestinian Independent Commission for Human Rights.


Source:http://www.arabnews.com/

..people dont care how much we know untill they know how much we care..
_ISLAM MILIK BERSAMA_

Tuesday, January 13, 2009

meluah Qalbu

0 pesanan
immediate current mode: istikharah...Ya ALLAH,hampirkanlah keputusanku dengan keputusanMu..dengan pengetahuanMu..Engkau Maha berkuasa padahal aku tidak berkuasa..

usah bicara panjang...

Monday, January 12, 2009

Pictures of Hamas’ most wanted "terrorists"

3 pesanan

The "Israeli Defense Forces (IDF)" on Sunday released the pictures of some of Hamas’ most wanted “terrorists” it said it has killed since the start of the Israeli onslaught in the Gaza Strip more two weeks ago.

An Israeli spokesman told foreign reporters in Jerusalem that the world community, especially Americans and Europeans, shouldn’t be deceived by the ostensibly young age of the killed terrorists.

“They may look young to you and me. But these people are terrorists at heart. Don’t look at their deceptively innocent faces, try to think of the demons inside each of them.”

The spokesman, Nachman Abramovic, said he was “absolutely certain” that these people would grow to be “evil terrorists if we allowed them to grow.”

“If you were in our shoes, would you allow them to grow to kill your children or finish them off right now”?

Asked if he was worried about possible criticisms from the international community, Abramovic said he was not worried a bit because “We are only defending ourselves.”

“Would you apologize for defending yourself if another person attacked you without any provocation,” the Israeli spokesman asked an American reporter.

Impressed by the answer, the American reporter said “You are right, Sir, absolutely.”

The IDF spokesman added that Israel didn’t really target civilians in Gaza and that the world should fall into trap of Hamas's propaganda.

“I challenge serious news media to prove that we have killed a single innocent civilian in Gaza .

“Don’t tell me Aljazeera said this or CNN said that. You know all these people are anti-Semites and can’t be relied upon to tell the truth.”

He added that in any case, honest and moral people ought to differentiate between “true human beings” and “human animals.”

“We do kill human animals, and we do so unapologetically. Besides who in the West is in a position to lecture us on killing human animals. After all, whose hands are cleaned?”

Another Israeli spokesman, Tzipora Menache, said she was not immensely worried about negative ramifications that Operation Cast Lead might have on the way the Obama administration would view Israel .

“You know very well, and the stupid Americans know equally well, that we control their government, irrespective of who sits in the White House.”

“You see, I know it and you know it that no American president can be in a position to challenge us even if we do the unthinkable.”

Asked if she was not worried that her remarks would cause a public relations disaster, Menache said “what can they do to us. We control congress, we control the media, we control show biz, we control everything in America.

“In America you can criticize G-d, but you can’t criticize Israel"

Now, after this imaginary but very realistic introduction, we shall view some of the pictures of these “evil terrorists.”


















israel 'SCAREDY-CAT' LAKNATULLAH!!!!!!

source: http://www.palestine-info.co.uk/

Sunday, January 11, 2009

Gaza sedang menyampaikan mesej...apa lagi??

1 pesanan
klik link di bawah untuk lihat gambar2 penduduk Gaza yg cedera dan terbunuh...if siapa yg tak tahan ngeri,jgn tgk dulu...moga gambar2 ini menyedarkan kita semua untuk bertindak...perjuangan ini bukan milik Hamas dan palestinian semata..kita juga dipersoalkan nnti.. http://portail.islamboutique.fr/gaza2008/


Apa yg kulihat dari Gaza massacre yg berpanjangan..

  • 1.ALLAH mahu tunjukkan pada kita orang munafiq yang menjadi tali barut musuhNya

  • 2.ALLAH mahu kita bersatu dalam tindakan..masing ada peranan yg harus ditunaikan..bukan semata kita berperang bersama mereka..contoh sbg doktor@bakal doktor,kita diperlukan utk menjadi sokongan dalam peperangan..

  • 3.Jelas pada kita pemimpin 2 yang hanya bijak berpidato dan berucap tapi tewan dalam tindakan.

  • 4.Product yang kita perlu boikot ada antaranya keperluan kita tapi lihat hakikatnya Ummat Islam juga pernah keluarkan product yang berkualiti seperti Rufaqa' dan sebagainya tetapi pemerintah negara Islam sendiri menghancurkan ekonomi Islam sedangkan ekonomi yahudi dan kafir laknatullah amerika dibiarkan bermaharajalela tanpa halangan sedikit pun..

  • 5.Pemimpin negara Islam tak berani bersuara untuk boikot barangan Israel melainkan segelintir..tahniah che Det!

  • 6.Doa dan Qunut Nazilah kita masih lemah dan lesu...kadang Imam sendiri tidak menghayati dan memahami apa yang didoakan..apa lagi untuk makmum menangisi..majlis hanya tinggal upacara..

Wahai Ummat Islam semua...ALLAH sedang berinteraksi dengan kita!..
peranan anda??

tiap manusia yang anda jumpa seharian,adakah anda pernah berbicara dgn mereka tentang krisis di Gaza??

jika pernah...tahniah dan teruskan usaha anda!


Allah menjanjikan orang-orang yang beriman dan beramal soleh dari kalangan kamu (wahai umat Muhammad) bahawa Dia akan menjadikan mereka khalifah-khalifah yang memegang kuasa pemerintahan di bumi, sebagaimana Dia telah menjadikan orang-orang yang sebelum mereka: Khalifah-khalifah yang berkuasa dan Dia akan menguatkan dan mengembangkan agama mereka (agama Islam) yang telah diredhaiNya untuk mereka; dan Dia juga akan menggantikan bagi mereka keamanan setelah mereka mengalami ketakutan (dari ancaman musuh). Mereka terus beribadat kepadaKu dengan tidak mempersekutukan sesuatu yang lain denganKu dan (ingatlah) sesiapa yang kufur ingkar sesudah itu, maka mereka itulah orang-orang yang derhaka. (55)

Dan dirikanlah kamu akan sembahyang serta berilah zakat dan taatlah kamu kepada Rasul Allah; supaya kamu beroleh rahmat. (56)

Janganlah engkau menyangka orang-orang kafir itu akan dapat melemahkan kekuasaan Allah (daripada menimpakan azab kepada mereka) di dunia, sedang tempat kembali mereka ialah Neraka dan sesungguhnya Neraka itu adalah seburuk-buruk tempat kembali. (57)


(surah An Nur:55-57)

We are all aware of the current events, I ask you, please raise your hands to your Lord, make sincere du'a for them from your heart, and for the whole Ummah, to keep our hearts steadfast upon Islam....

“Ya Allah sesungguhnya kami memohon pertolongan dariMU dan kami beriman denganMu, dan kami bertawakkal kepada Mu, dan kami memuja Mu dengan kebaikan dan kami tidak mengkufuriMU, Ya Allah hanya engkau yang kami sembah dan kepada Mu kami menunaikan solat dan bersujud, kepadaMu kami menuju, dan kami menyegerakan langkah, kami mengharapkan rahmatMu dan kami takutkan azabMu, sesungguhnya azabMu sangat pedih akan dikenakan kepada orang-orang yang kafir, Ya Allah azablah orang-orag kafir Ahli kitab yang menghalangi dari jalanMU. Bantulah kami menghadapi mereka

Ya Allah muliakanlah Islam dan kaum muslimin, dan hinakanlah kesyirikan dan kaum musyrik, Ya Allah hancurkan musuh-musuhMu yang merupakan musuh-musuh agama (Islam), Ya Allah binasakanlah kekufuran, toghout dan orang-orang yang zalim, Wahai tuhan sekelian alam. Ya Allah kami serahkan leher-leher musuh kami (kepadaMu) dan kami berlindung denganMu daripada kejahatan-kejahatan mereka. Ya Allah cerai-beraikan himpunan mereka, pecah-belahkan kesatuan mereka, selerakkanlah kalimah mereka, dan goncangkan kedudukan mereka, Wahai tuhan yang maha gagah, wahai tuhan yang maha keras, wahai tuhan yang maha membalas, Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah,

Ya Allah, wahai tuhan, yang menurunkan al-Kitab, wahai tuhan yang menjalankan awan, wahai tuhan yang mengalahkan tentera al-Ahzab, kalahkanlah mereka (orang-orang kuffar) dan

Ya Allah, selamatkanlah kaum muslimin di Palestin, Ya Allah selamatkanlah kaum muslimin di semua tempat, Ya Allah selamatkanlah kaum-kaum yang lemah dari kalangan orang-orang yang beriman, Ya Allah hancurkan Amerika dan sekutu-sekutunya, Ya Allah hancurkan Yahudi dan sekutu-sekutunya.

Ya Allah bantulah saudara-saudara kami para pejuang di jalanMu, yang ditindas kerana agama yang mereka anuti di semua tempat. Ya Allah bantulah saudara-saudara kami di Palestin, Ya Allah bantulah mereka, Ya Allah bantulah mereka berdepan dengan musuhMu dan musuh mereka, Ya Allah satukanlah kalimah mereka, dan saf-saf mereka, wahai tuhan sekelian alam, Wahai tuhan kami sesungguhnya kami telah menzalimi diri kami sendiri, jika Engkau tidak mengampunkan kami dan mengasihani kami, sudah pasti kami akan tergolong dari kalangan orang-orang yang rugi.”

Amin Ya Rab
Amin Ya 'Azhim


..people dont care how much we know untill they know how much we care..
_ISLAM MILIK BERSAMA_

Thursday, January 8, 2009

their 'out of mind'...make these people out of shape!

0 pesanan

CNN Confirms Israel Broke Ceasefire First




A true killer never have mercy!!who r they???
DO WATCH THIS VIDEO!!


What foreign doctor in Gaza said??

ada yang mengeluh

merasa jenuh

ingin gugur

dan jatuh,

ia berkata :"LELAH...!"

ada juga yang lelah

tubuhnya penat

tapi semangatnya kuat

ia berkata :"LILLAH...!"

karena Allah...ikhlaslah!!!
~indifadzati~



..people dont care how much we know untill they know how much we care..
_ISLAM MILIK BERSAMA_

Monday, January 5, 2009

The untold story.."Kristian dan Yahudi..any relation??"

7 pesanan
*Update story: Israelis attack on Gaza*
~petikan berita harian 5 Januari 2009
-BANDAR RAYA GAZA: Selepas melancarkan serangan udara selama lapan hari, tentera Yahudi awal pagi semalam mara memasuki Gaza dalam fasa kedua pencerobohannya tanpa menghiraukan bantahan antarabangsa dengan angka kematian warga Palestin kini mencecah 485 orang.

"Kamu memasuki Gaza seperti tikus. Gaza akan menjadi kubur anda, Insya Allah," kata jurucakap Hamas, Ismail Radwan-

~Utusan Malaysia 5 Januari 2009
seorang pegawai kesihatan di Gaza, Dr. Moaiya Hassanain berkata, jumlah kematian kini mencecah 524 orang manakala lebih 2,500 lagi cedera sejak serangan itu dilancarkan pada 27 Disember lalu.

**do click the pic above(free palestine) to watch horrific video after one of bombing attack on civillian street market in Gaza**

Bismillahirrahmanirrahim..

Moga kita semua berada dalam perlindungan dan kemaafan ALLAH atas kelemahan dan kecuaian kita membantu saudara2 kita di Palestin..Moga ALLAH terus izinkan kita tetap dlm nikmat Iman dan Islam..dan moga rakan2 lain turut menemui nikmat Iman dan Islam ini..insyaALLAH..sama-sama kita sebarkan kesejahteraan dan kesedaran..

saudara-saudaraku,lebih dari seminggu sudah saudara-saudara kita di Palestin mewakili kita berjuang menentang musuh ALLAH dan musuh sekelian Umat Islam...
Kita lapang dalam aman dan mewah sedang mereka wakilkan diri mereka menghadapi keperitan dan kesusahan menentang musuh kita..

Apa beza kita dgn mereka?
mereka memiliki keyakinan yang padu dan utuh pada janji ALLAH..mereka sanggup jihad qital kerana ALLAH..kerana agama ALLAH..kerana bumi Palestin g menjadi warisan keimanan..bukan warisan hasil perluasan kuasa atau pemberian kuasa semata..

Bumi Palestin diberikan kpd Bani Israel...benar..
Jika Kristian menidakkan perjuangan Hamas kerana Kitab Perjanjian mereka menyatakan Palestin milik Israel...
I Raja-raja 2
2:11 Dan Daud memerintah orang Israel selama empat puluh tahun; di Hebron ia memerintah tujuh tahun, dan di Yerusalem ia memerintah tiga puluh tiga tahun.

I Raja-raja 11
11:32 Tetapi satu suku akan tetap padanya oleh karena hamba-Ku Daud dan oleh karena Yerusalem, kota yang Kupilih itu dari segala suku Israel.


I Raja-raja 11
11:36 Dan kepada anaknya akan Kuberikan satu suku, supaya hamba-Ku Daud selalu mempunyai keturunan di hadapan-Ku di Yerusalem, kota yang Kupilih bagi-Ku supaya nama-Ku tinggal di sana..

saya setuju dgn kenyataan "Palestin milik Bani Israel" kerana Quran juga mengatakan demikian melalui firman ALLAH dalam surah ke 5 ayat 22-26 menceritakan tentang tanah Palestin yg telah ditentukan ALLAH untuk mereka mendudukinya..namun,yg menjadi perkara pokok bg kebenaran utk menduduki tanah itu adalah selagi mereka beriman dan ta'at kpa ALLAH..juga dlm surah ke 26,ayat 52-59 yang memberitahu kita penganugerahan Palestin kpd Bani Israel ketika mereka dikejar oleh tentera Firaun(sila refer Al Quran)..

Musa berkata, “Hai kaumku, masuklah ke tanah suci (Palestin) yang telah ditentukan bagimu (selagi mana kamu beriman). Dan janganlah kamu lari ke belakang (kerana takut kepada musuh), maka kamu akan menjadi orang-orang yang merugi”.

Mereka berkata, “Hai Musa, sesungguhnya di dalam negeri itu ada orang-orang yang gagah perkasa (bangsa kanaan). Sesungguhnya kami sekali-kali tidak akan memasukinya sebelum mereka keluar. Jika mereka keluar, pasti kami akan memasukinya.”

Berkatalah dua orang di antara orang-orang yang takut kepada Allah yang Allah telah memberi nikmat atas keduanya, “Serbulah mereka melalui pintu gerbang kota ini. Maka bila kamu memasukinya, nescaya kamu akan menang. Dan hanya kepada Allah hendaknya kamu bertawakkal jika kamu benar-benar beriman.”

Mereka berkata, “Hai Musa, sekali-kali kami tidak akan memasukinya selamanya selagi mereka ada di dalamnya. kerana itu, pergilah kamu bersama Tuhanmu dan berperanglah kamu berdua, sesungguhnya kami hanya akan duduk menanti di sini saja.”

Berkata Musa, “Ya Tuhanku, aku tidak menguasai kecuali diriku sendiri dan saudaraku. Sebab itu pisahkanlah antara aku dan orang-orang yang fasik itu.

Allah berfirman (jika demikian), maka sesungguhnya negeri itu diharamkan atas mereka selama empat puluh tahun. Lalu, selama itu mereka berputar-putar kebingungan di bumi (padang Tiih) itu, maka janganlah kamu bersedih hati (memikirkan nasib) orang-orang fasik itu. [Al-Maidah (5): 21-26]
Bani Israel pada awalnya memasuki Mesir dari Palestin pada zaman ketika Nabi Yusuf diangkat menjadi Penguasa Mesir..merek berbondong-bondong berhijrah ke Mesir untuk mendapatkan pekerjaan dan makanan akibat Negeri Palestin ketika itu dilanda kemarau yang dahsyat selama tujuh tahun..igt lagi sirah Nabi Yusuf ni??
Namun akibat daripada kedegilan mereka,mereka kemdiannya dijadikan hamba sehinggalah zaman Firaun memerintah..
Dan Nabi Musa diutuskan untuk membela mereka dan membebaskan mereka dari cengkaman kejam Firaun..Namun mereka mengingkari ALLAH..akibatnya..
ALLAH telah mengharamkan keatas mereka selama 40 tahun dengan membiarkan mereka terkontang kanting dalam kesesatan..dalam tempoh itu juga Nabi Musa dan Harun Wafat..kerana keingkaran,mereka tidak layak menduduki Palestin.

Kemudian..Dalam Quran ada disebutkan kisah Nabi Daud dan tentera Raja Talut. Raja Talut memberi takhta kepada Nabi Daud sebagai raja di Palestin, dan start dari sini, bermulalah kerajaan Yahudi di Palestin. Nabi Daud tukar nama bandar pemerintahan kat situ, asalnya Madinatussalam kepada Jerusalem/Yerusalem (Hebrew) - 995 s.m.
Nabi Daud digantikan oleh Nabi Sulaiman, dan pada ketika inilah zaman kegemilangan Yahudi sebab kita tahu betapa besarnya kerajaan Nabi Sulaiman (menguasai jin dan sebagainya)..*refer quran surah ke 27 ayat 15-18 menceritakan kisah Nabi Sulaiman.

Bani Israel adalah anak cucu kpd nabi Ishaq yg merupakan anak Nabi Ibarahim hasil perkongsian hidup bersama Siti Sarah..dari keturunan nabi Ishaq ini,ALLAH lahirkan org2 saleh(para nabi seperti Yusuf,Musa,Harun,Daud,Sulaiman..) dan juga mereka yang zalim terhadap diri mereka sendiri dgn mengingkari ALLAH..seperti yg ALLAH firman dlm surah ke 37,ayat 111-113:
Sesungguhnya Nabi Ibrahim itu dari hamba-hamba Kami yang beriman. (111) Dan Kami pula berikan kepadanya berita yang menggembirakan, bahawa dia akan beroleh (seorang anak): Ishak, yang akan menjadi Nabi, yang terhitung dari orang-orang yang soleh. (112) Dan Kami limpahi berkat kepadanya dan kepada (anaknya): Ishak dan di antara zuriat keturunan keduanya ada yang mengerjakan kebaikan dan ada pula yang berlaku zalim dengan nyata, terhadap dirinya sendiri. (113)

Kerana keingkaran Bani Israel kpd hukum Taurat yang diturunkan kpd Musa a.s dan Zabur kepada Daud a.s serta membunuh Nabi Zakaria dan berusaha membunuh Nabi Isa,ALLAH melaknati mereka dan tiadalah hak lg bagi mereka untuk menduduki Palestin dan tida hak lagi bagi mereka ke atas Baitul Maqdis..kerana hak itu diberikan kerana warisan keimanan..Israel Yahudi tidak lagi memiliki hak waris atas tanah Palestin, baik dari Ibrahim, Musa, atau Ya’kub (Israel) yang merupakan nenek moyang mereka...dirujuk kepada Al Quran,nabi Ibrahim menyeru ummatnya seperti yg ALLAH firmankan dlm surah ke 2 ayat ke 132
Hai anak-anakku, sesungguhnya Allah telah memilih agama ini bagimu, maka janganlah kamu mati kecuali dalam memeluk Islam.” [(2): 132].

Dari sudut pandangan keimanan, Palestin adalah warisan Islam. Bukan warisan tiga agama dan peradaban; Islam, Kristian, serta Yahudi yang sering disebutkan mempunyai akar yang sama, iaitu agama Ibrahim. Sebab, Ibrahim hanya memiliki satu agama, agama Islam..lihat firman ALLAH dalam surah ke 2 ayat 140 dan surah ke 3 ayat ke 67:

Ataukah kalian, (orang-orang Yahudi dan Nasrani) mengatakan bahawa Ibrahim, Isma’il, Ishaq, Ya’kub dan anak cucunya adalah penganut agama Yahudi atau Nasrani? Katakanlah, apakah kalian yang lebih mengetahui atau Allah?” [(2): 140].

Ibrahim bukanlah seorang Yahudi dan bukan pula Nashrani, tetapi seorang yang hanif dan muslim dan dia tidak musyrik pada Allah.” [(3): 67].

Baik..tadi saya bincangkan dari sudut segi sirah dan dalil dari Quran...jawapan kepada kekeliruan pihak kristian yang membela Israel dan bersetuju dengan penyerangan Israel ke atas penduduk Palestin kerana mereka tidak clear ttg sejarah dan firman ALLAH..tambahan,Injil kini sudah pun diubahsuai..dan if mereka sedar,terdapat ideologi2 Yahudi diserapkan ke dalam kitab Perjanjian mereka melalui Paulus..

Allah SWT telah banyak berfirman dalam ayat-ayat Qur’an betapa Yahudi merupakan kaum yang sombong, angkuh, memusuhi kaum beriman, dan sebagainya. Bahkan fakta sejarah memaparkan kaum Yahudi dikenal sebagai kaum yg membunuh para nabi utusan Allah SWT. Nabi Isa a.s. pun dibunuh oleh kaum Yahudi(ini adalah mengikut fakta sejarah,namun fakta Al Quran menjelaskan Isa a.s tidak dapat dibunuh tetapi diangkat ke langit). Seorang sutradara Hollywood dengan jujur telah membuat film tentang ini dalam karyanya “The Passion of Christ”. Di dalam film tersebut kita bisa melihat bagaimana iblis selalu berada di tengah-tengah para pendeta Yahudi yang melaknati Yesus.

Ajaran Yesus atau Nabi Isa a.s. sesungguhnya hanya diperuntukan bagi kaumnya sendiri, bukan untuk disebarkan keseluruh dunia. Namun Yahudi menyusupkan seorang 'ahlinya' bernama Paulus—seorang Yahudi dari Tarsus—ke dalam ajaran Nabi Isa a.s. dan mengubah agama yang tadinya hanya untuk kaumnya sendiri menjadi agama yang sejagat kononnya..

Tambahan pula,mungkin rakan-rakan kristian kita tidak membaca kitab Yahudi..Jadi mereka tidak tahu apa yang diperkatakan Yahudi dalam kitab mereka iaitu Talmud..Talmud bukan Taurat yang dipesongkan apalagi untuk dikatakan Taurat yang asli..

Mereka berpegang pada kitab suci lain yang mereka namakan Talmud, atau yang kemudian dikenal juga dengan sebutan Shulhan Arukh, yaitu kitab yang ditulis oleh seorang Rabi Yahudi yang bernama Joseph Ben Ephraim Caro di abad ke-16 M. Kitab Talmud ini mengajarkan pandangan-pandangan yang buruk, di antaranya adalah:

  • Kaum Yahudi adalah kaum pilihan Tuhan. Selain kaum Yahudi adalah binatang dan pagan (penyembah berhala).
  • Kaum Yahudi harus selalu bekerja keras untuk meruntuhkan bangsa dan kaum lainnya, agar kaum Yahudi dapat menguasai dunia.
  • Kaum Yahudi diizinkan untuk mencuri harta benda selain kaum Yahudi.
  • Kaum Yahudi diizinkan untuk berbuat curang kepada selain kaum Yahudi, menjalankan riba pada mereka, dan memaksa mereka untuk menjual semua miliknya kepada kaum Yahudi.
Jelas bukan kekejaman mereka??Bahlul dan tolol dlm menggariskan pandangan..berbaur jahat dan zalim..ini bukan agama tetapi adalah ideolisme yang tamak,rakus dan pengecut..
mereka tidak pernah mempertahankan Palestin..sedangkan ketika ALLAH memerintahkan mereka untuk memasuki Palestin,mereka enggan hanya kerana takut kepada yang lebih berkuasa dari mereka..
Mereka memasuki Palestin hanya ketika dalam keadaan terdesak sepeti apa yg berlaku dlm tempoh kemarau tujuh tahun pada zaman Nabi Yusuf..
mereka tidak memepertahankan Palestin,mereka hanya merosakkan bumi Palestin dengan serangan dan bedilan Misil mereka..

Baik,skrg saya mahu kongsikan dengan saudara-saudara saya dan para penganut Kristian semua apa yang terkandung dalam 'buku' Talmud yg membicarakan tentang Kristian..


The book Zohar, III, (282), tells us that Jesus died like a beast and was buried in that "dirt heap...where they throw the dead bodies of dogs and asses, and where the sons of Esau [the Christians] and of Ismael [the Turks], also Jesus and Mahommed, uncircumcized and unclean like dead dogs, are buried."

Iore Dea (153, 2):
"An Israelite must not associate himself with the Akum [Christians] because they are given to the shedding of blood."

Christian being uncleaned

Schabbath, (145b):
"Why are the Goim unclean? Because they eat abominable things and animals that crawl on their belly."

Abhodah Zarah, 22b:
"Why are the Goim unclean? Because they were not present at Mount Sinai. For when the serpent entered into Eve he infused
her with uncleanness. But the Jews were cleansed from this when they stood on Mount Sinai; the Goim, however, who were
not on Mount Sinaim were not cleansed."

*It is well known that in the Jewish language, the Jews call Christians among whom they live, Goim. Nor do the Jews deny this

Iore Dea (198, 48):
"When Jewish women come out of a bath they must take care to meet a friend first, and not something unclean or a Chrsitian.
For if so, a woman, if she wants to keep holy, should go back and bathe again."

Eben Haezer (44, 8):
"If a Jew enters into marriage with an Akum (Christian), or with his servant, the marriage is null. For they are not capable of
entering into matrimony. Likewise if an Akum or a servant enter into matrimony with a Jew, the marriage is null."

Iore Dea (120, 1) it says:
"If a Jew buys a vessel for use at table from an Akum, whether it is made of metal, glass or lead, even if it is new, he must
wash it in a Mikvah [a large basin], or in a cistern which holds forty quarts of water

Regarding Christian Festivals

Abhodah Zarah (78c):
"The words Edehem means the foolishness of their festivlas. It is the name for their despicable feast days which do not merit
the name of Moedim, for they are really vain and evil."

A JEW MUST NOT RETURN THE GREETINGS OF A CHRISTIAN

Iore Dea (148, 10) it says:
"A Jew must not return the greeting of a Christian by bowing before him. It is good, therefore, to salute him first and so
avoid having to answer him back if the Akum salutes him first."
A JEW MUST NEVER ACT IN ANY WAY LIKE A CHRISTIAN

Iore Dea (178, 1): "It is not permitted to imitate the customs of the Akum, nor to act like them. Nor is it permitted to wear clothes like the Akum, not to comb the hair as they do...neither must Jews build houses that look like temples of the Akum."

Christians Are to Be Avoided
Iore Dea (153, 1, Hagah) : "A child must not be given to the Akum to learn manners, literature or the arts, for they will lead him to heresy." In Iore Dea (155, 1): "When a Jew is wounded in any way, even so gravely that he would have to violate the Sabbath in having a doctor, he must not employ the services of a Christian (Akum) doctor who is not known to everyone in the neighborhood; for we must guard against the spilling of blood. Even when it is not known if the patient will live or die, such a doctor must not be allowed to attend him. If, however, he is sure to die, then such a doctor may attend him, since an extra hour of life is not much to lose. If the Akum insists that a certain medicine is good, you may believe him, but be sure not to buy it from him. There are some who say that this holds only when the Akum offer help free, and that it can be accepted every time it is paid for. But it can be taken for granted that they would not harm a Jew just for the sake of a matter of money." Iore Dea (156,1 ): "You must not be shaven by an Akum unless your Jewish friends are with you. There are some who say that it is not permitted to be shaved by an Akum even when others are present, unless you can see yourself in a mirror."

GOOD MUST NOT BE DONE TO CHRISTIANS

Zohar (1, 25b) : "Those who do good to the Akum...will not rise from the dead." Iore Dea (148, 12 Hagah) : "Therefore if you enter a town and find them celebrating a feast, you may pretend to rejoice with them in order to hide your hatred. Those, however, who care about the salvation of their souls should keep away from such celebrations. You should make it known that it is a hateful thing to rejoice with them, if you can do so without incurring enmity." Iore Dea (151, 14) : "No one is allowed to praise them or to say how good an Akum is. How much less to praise what they do or to recount anything about them which would redound to their glory. If, however, while praising them you intend to give glory to God, namely, because he has created comely creatures, then it is allowed to do so."

CHRISTIANS MUST NOT BE TOLD IF THEY PAY TOO MUCH TO A JEW
Choschen Hamm. (183, 7) : "If you send a messenger to collect money from an Akum and the Akum pays too much, the messenger may keep the difference. But if the messenger does not know about it, then you may keep it all yourself."
LOST PROPERTY OF CHRISTIANS MUST NOT BE RETURNED TO THEM
In Choschen Hamm. (266, 1) : "A Jew may keep anything he finds which belongs to the Akum, for it is written: Return to thy brethren what is lost (Deuter. XXII, 3). For he who returns lost property [to Christians] sins against the Law by increasing the power of the transgressors of the Law. It is praiseworthy, however, to return lost property if it is done to honor the name of God, namely, if by so doing Christians will praise the Jews and look upon them as honorable people."

CHRISTIANS MAY BE DEFRAUDED
In Babha Kama (113b) : "It is permitted to deceive a Goi(Christians)."
And in Choschen Hamm. (156, 5 Hagah) : "If a Jew is doing good business with an Akum it is not allowed to other Jews, in certain places, to come and do business with the same Akum. In other places, however, it is different, where another Jews is allowed to go to the same Akum, lead him on, do business with him and to deceive him and take his money. For the wealth of the Akum is to be regarded as common property and belongs to the first who can get it. There are some, however, who say that this should not be done."

In Choschen Hamm. (183, 7 Hagah) :
"If a Jew is doing business with an Akum and a fellow Israelite comes along and defrauds the Akum, either by false
measure, weight or number, he must divide his profit with his fellow Israelite, since both had a part in the deal, and also in
order to help him along."


CHRISTIANS ARE TO BE KILLED
Iore Dea (158, 2 Hagah) : "Renegades who turn to the pleasures of the Akum, and who become contaminated with them by worshipping stars and planets and sin maliciously; also those who eat the flesh of wounded animals, or who dress in vain clothes, deserve the name of epicureans; likewise those who deny the Torah and the Prophets of Israel - the law is that all those should be killed; and those who have the power of life and death should have them killed; and if this cannot be done, they should be led to their death by deceptive methods."

Abhodah Zarah (26b, Tosephoth) : "Even the best of the Goim should be killed" Ialkut Simoni (245c. n. 772) : "Everyone who sheds the blood of the impious(Christians) is as acceptable to God as he who offers a sacrifice to God." Zohar (I, 38b, and 39a) : "In the palaces of the fourth heaven are those who lamented over Sion and Jerusalem, and all those who destroyed idolatrous nations...and those who killed off people who worship idols(Christians worshiped Yesus) are clothed in purple garments so that they may be recognized and honored." Hilhoth Akum (X, 1): "Do not eat with idolaters, nor permit them to worship their idols; for it is written: Make no covenant with them, nor show mercy unto them (Deuter. ch. 7, 2). Either turn away from their idols or kill them."


ok,i stop Talmud's mitos here..hate it so much!..pengecut!tamakk!..byk lagi verse2 ttg christian disebutkan..if u want to take a look of it and about their protocols,do leave a comment and ur email id..capek dah nk share byk2..just to let the christians know what actually the stupid israielis think about them..

SUMBER: Talmud unmasked (if anyone would like to have a copy of this ebook,do leave a message and ur email id..tq..

and this one i found in one of the indonesian blog about what the Talmud says on Yesus and Christians:

“Pada malam kematiannya, Yesus digantung dan empatpuluh hari sebelumnya diumumkan bahwa Yesus akan dirajam (dilempari batu) hingga mati karena ia telah melakukan sihir dan telah membujuk orang untuk melakukan kemusyrikan (pemujaan terhadap berhala)… Dia adalah seorang pemikat, dan oleh karena itu janganlah kalian mengasihaninya atau pun memaafkan kelakuannya” (Sanhedrin 43a)

“Yesus ada di dalam neraka, direbus dalam kotoran (tinja) panas” (Gittin 57a)

“Ummat Kristiani (yang disebut ‘minnim’) dan siapa pun yang menolak Talmud akan dimasukkan ke dalam neraka dan akan dihukum di sana bersama seluruh keturunannya” (Rosh Hashanah 17a).

“Barangsiapa yang membaca Perjanjian Baru tidak akan mendapatkan bagian ‘hari kemudian’ (akhirat), dan Yahudi harus menghancurkan kitab suci umat Kristiani yaitu Perjanjian Baru “ (Shabbath 116a)



Ya Allah, Yang memiliki segala Keagungan dan Kebesaran. Ya Allah, Yang maha Berkuasa, Yang Maha Agung, Yang Maha Besar, Yang Maha Tinggi. Kami memohon Keagungan dan Kekuasaan-Mu. Ya Allah, berilah kemenangan kepada tentera-tentera Islam di Palestin dalam peperangan dengan musuh MU yahudi laknatullah. Dan berilah kemenangan kepada seluruh mujahiddin yang berjuang pada jalan-Mu Ya Allah, tetaplah iman di sebelah mereka dan bersama-sama mereka. Anugerahkanlah kejayaan dan perkukuhkanlah kedudukan mereka. Ya Allah, satukan wawasan mereka, tetapkanlahlah sasaran senjata mereka dan teguhkanlah kata-kata mereka. Ya Allah cekalkanlah hati-hati mereka. Ya Allah uruskanlah dan musnahkanlah musuh mereka.

Ya Allah, usirkanlah perhimpunan mereka, hancurkanlah integriti mereka, lemahkanlah kekuatan mereka dan tanamkanlah ketakutan ke dalam hati mereka. Ya Allah nasib kami ditangan-Mu dan urusan kami akan dikembalikan kepada-Mu dan keadaan kami tidak terlindung dari pengetahuan Mu. Kepada-Mu kami serahkan kesengsaraan kami dan kepada-Mu kami mengadu dan hanya kepada-Mu sahajalah kami mengadu tentang kekejaman mereka yang menindas Dan kekejaman "Faajirin", Hanya kepada-Mu Ya Allah kami mengadu tentang kekejaman Israel yahudi oleh itu musnahkan lah yahudi israel itu Ya Allah... musnahkan lah yahudi israel itu Ya Allah... musnahkan lah yahudi israel itu Ya Allah...

Ya Allah mereka membunuh hamba-hamba Mu Dan mereka menghina agama-Mu Ya Allah, Ya Allah Kirimkan kekuasaan Mu menentang mereka, Ya Allah hantarkan kepada mereka ribut kaum Aad dan tangisan kaum Thamud Dan taufan kaum Nuh, Ya Allah Hantarkan kepada mereka sesuatu yang diturunkan dari langit Dan dari apa yang keluar dari bumi, Ya Allah Engkau pecah-belahkan negara mereka, Ya Allah Jadikanlah negara mereka berpecahbelah dan pisahkanlah mereka, Ya Allah Yang Maha Hidup dan Maha Berkuasa Engkau tundukkanlah mereka di bawah genggaman hamba-hamba Mu.

Ya Allah berilah ketabahan kepada hamba-hamba Mu di Palestin dalam menghadapi dugaan berat ini. Ya Allah Berilah kemenangan kepada tentera-tentera Mu di Palestin, Ya Allah Berilah kemenangan kepada tentera-tentera Mu di Palestin, Ya Allah Berilah kemenangan kepada tentera-tentera Mu di Palestin.


Amin Ya Rabbal 'alamin!
"Kami siap menghadapi kalian (Israel), perang ini ditujukan untuk kami dan kami yakin akan menang. Pejuang-pejuang kami akan menggempur kalian dari pintu ke pintu, dari rumah ke rumah dan dari jalan ke jalan," tegas Khalid Mishaal-Ketua Biro Politik Hamas

"Jika hari ini umat Islam berfikir untuk melakukan jihad, yang pertama kali menghalangi umat Islam untuk berjihad adalah para pimpinan dunia Islam,"-->Syaikh Anwar al-Awlaki,

Ketua Ikhwanul Muslimin Mesir, Muhammad Mahdi Aakif menyeru warga Muslim Mesir berjihad untuk melawan kebiadaban Israel. "Berperang melawan musuh-musuh Islam adalah kewajiban kaum Muslimin. Rasulullah swt mengatakan, umat Islam itu ibarat satu tubuh, jika ada bahagian tubuh yang sakit, maka bahagian tubuh yang lain harus membantu mengubatinya. Begitu pula kewajipan umat Islam hari ini. Kita harus pergi berjihad ke Palestin seperti pemimpin kita Salahuddin beberapa abad yang lalu,"

"bukan mereka sahaja Hamas..kita juga adalah Hamas..kita juga harus menentang musuh ALLAH..musuh kita..kita juga adalah Hamas!!Allahu Akbar"-->hamba ALLAH


wahai para pejuang Islam....MOGA TABAH HATI TAK BERBELAH BAGI

kemenangan pasti milik kita

hayya bil Jihad!


P/s: ALLAH never fails to grant our petitions,so keep on going for HIM without doubting or murmuring...TODAY'S THORN IS TOMORROW'S FLOWER..(from powerpoint rama2 dan bunga)-->Tq adik!


..people dont care how much we know untill they know how much we care..
_ISLAM MILIK BERSAMA_
 

Ilham Al Adwa' Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template