"tinta dari ilham si kerdil yg mencari selautan MARDHATILLAH ini hanyalah pandangan diri saya dlm menjalani kehidupan harian...sedikit perkongsian diselitkan buat renungan bersama...penulisan ini tiada selain dari hanya..thalaban liridha ar rahman(mencari keredhaanNya) dan shirahan liqulubil ikhwan (menyenangkan hati sahabat2).."

..mg ALLAH mengampuniku dgn setiap pembacaan,ampuni keluargaku,ampuni muslimin muslimat keseluruhannya..

Thursday, February 26, 2009

suRpriseD!!


Bismillahirrahmanirrahim..

jizayyak/yik akhi wa ukhti?
moga semua dlm SELAMAT dan sihat..insyaALLAH..

Alhamdulillah..saya kini berada di tanah air sehingga 20 mac..
Kepulangan kali ni dirahsiakan dari family..alhamdulillah..syukur lillah..kejutan saya utk keluarga berjaya!..thnks kpd yg membantu!..

suasana bermakna bertambah syahdu dgn reaksi mak ayah dan adik2..

my SMS to ayah during KTM ride from KL sentral to subang jaya..

naufa:assalamualaikum ayah..surprised!naufa kt kl sentral ni..balik naik air asia..ayah kat ofis lg ke?nk minta ayah tolong ayah or anyone available to fetch me..

ayah:waalaikumussalam..what?dis was a crazy surprised!..ayah in Miri now..go and call home..go surprised them!(ayah was in d meeting!i wonder how he behave...hehe..)

then i call home..after fail to reach kak cik(my elder sister)

naufa:assalamualaikum mak..mak sihat ko?
mak:alhamdulillah..sihat..
naufa:mak..buleh tak amik naufa kt subang?
mak:subang??..subang mano?
naufa:subang jaya..KTM subang..
mak:ha?!*nawok!
naufa:sungguh* nih!dok atah* komuter doh nih..dari KL sentral..
mak:nawok!..keto takdok..
naufa:ha?!!(dah bimbang takde org nk fetch)..sapo amik keto?duo2 ko takdok?sungguh nih..
mak:ho laa..mak tipu jugok la..keto ado..royak molek..dok mano?
naufa:sungguh..kt malaysia..dok atah komuter ni...(nak nangis dah...)td try kol kak cik dio tok angkat..surprised!!!!..naufa balik ni!
mak:laaa....sungguh?dok mano doh ni?nok sapa doh ko?
naufa:dok lg..baru naik..
mak:ok2..mak gerak skrg...

(tersenyum lega..hati berbunga2...menanti utk tiba..hujan petang memeriahkan suasana..dah lama tak rasa hujan..)

sampai saja di rumah,kelihatan zainab sedang mutolaah pelajaran..zainab adik saya..anak ke-8 dari 11 org adik beradik kami..saya beranggapan zainab telah pun dimaklumkan kepulangan saya yang mengejut..dgn selamba saya menyapa zainab..

naufa:hai nab!..wat gapo tuh mek?
zainab:(terpinga2)..kak tehhhh!!!!...kak tehhhhhhh!!!...kak tehhhhh!...(she screamed sooo loud that make me puzzled on her reaction!)
naufa:aik..nab belum tahu ke?laa...(sambil melapangkan kedua belah tgn)

zainab bangun dan memeluk saya dgn erat...hati jadi sayu melihat air mata jernih bergenang dari kelopak mata adik saya yang meningkat remaja..saya sambut pelukan eratnya..air mata jatuh tak henti..nab dear..kata tak terucap..namun akak terharu dan sayu..sayang nab!

then i ask her..
naufa:nape nab nangis?
zainab:ye la..nab tak percaya..betul ke ni kak teh??nape tak bagi tahu nk balik?
naufa:(senyum bahagia..)..if bagitahu tak jadi la surprised...
zainab:kak teh tipu..kate nk jalan2..tak balik..(sambil memeluk erat seperti tak mahu dilepaskan)

alhamdulillah..segalanya berjalan lancar..cuma masih menanti2..bila la nak jumpa naheed....kami membesar bersama..tp makin dewasa kami makin terpisah dek jarak dan masa..sibuk dgn urusan dan study masing..
"naheed..balik la...akak tak lama ni..."

menunggu juga untuk bertemu abg ngah(the only abang in my life) dan kak emma yang selamat diijabkabulkan 25 oktober tahun lepas tanpa kehadiran saya...
pulanglah...

Ya ALLAH..syukur tak terhingga..masih diizinkan untuk menatap wajah2 yg kupendam rindu..yg bersama darah mengalir ku harungi hidup...darah istimewa...^_^

InsyaALLAH,saya bakal ke Bandung dan Jakarata untuk ikuti program dan daurah di sana..sisters bandung dan jakarta,ana juga tak sabar untuk bertemu kalian..mohon pertemuan ini diizinkanNya..

Mengenai perkembangan Sara,saya sudah menghubungi beliau dan telah menetapkan masa dan tarikh untuk berjumpa beliau..insyaALLAH selepas pulang dari Bandung..
Baru2 ini Sara telah bertanyakan kemusykilannya tentang rukun syahadah..dia berasa keliru apa yang dimaksudkan dgn rukun syahadah..katanya dia diberitahu rukun syahadah ada dua..
jadi...apa yang dua rukun itu????
sebenarnya,tidak harus ada kekeliruan sekirang kita benar memahami pengertian syahadatain...syhadatul haq..
mengapa syahdah itu ada dua?
apa yg dimaksudkan dgn syahadah?
apa pula syahdatul haq?

hakikat persoalan yang diberikan sudah jelas..namun kerana persoalan dan mungkin kurang ambil tahu pada peringkat asas,sesiapa juga boleh mengeluarkan pelbagai soalan yang mengelirukan diri sendiri..
betapa pentingnya memahami syahadah agar iman kita tidak goyah..
jika dalam huraian dari Abu Al'Ala AL maududi menyebutkan iman itu adalah cantuman ilmu,faham dan yakin..begitu juga la dlm hal syahadah...ianya berkait dgn iman..
perlu ilmu,faham dan yakin...
penyaksian(confession) yang sgt perlu dgn rasa zuqq dlm hati..diiringi kesaksian dgn jasmani melalui perlakuan yang memenuhi syahadah..

naufa azhari (2/23/2009 6:21:37 PM): Sara ni tak menjawab soalan naufa
naufa azhari (2/23/2009 6:21:41 PM): about ur life
naufa azhari (2/23/2009 6:21:55 PM): ur keyakinan pada ALLAH dan rasulullah
Sara (2/23/2009 6:21:58 PM): kena jwb ke?
naufa azhari (2/23/2009 6:23:53 PM): kena la
naufa azhari (2/23/2009 6:24:04 PM): naufa nk tahu juga..ada progress positive ke
Sara (2/23/2009 6:24:19 PM): ok..ok.. bos
Sara (2/23/2009 6:24:25 PM): jujur Sara kata
Sara (2/23/2009 6:24:40 PM): sekrg keyakinan pd Allah alhamdulillah
Sara (2/23/2009 6:24:44 PM): Sara stress je Sara solat
Sara (2/23/2009 6:25:00 PM): Sara tension je Sara cool then amik wuduk
naufa azhari (2/23/2009 6:25:05 PM): ada tak Sara rasa Sara jumpa diri Sara yg baru?
Sara (2/23/2009 6:25:07 PM): buat cam Naufa ajar
naufa azhari (2/23/2009 6:25:11 PM): yg dulu Sara tak jumpa lg?
Sara (2/23/2009 6:25:30 PM): separuh buat masa ni
Sara (2/23/2009 6:25:46 PM): bila ingat semula buat Sara senyum sorang
Sara (2/23/2009 6:25:47 PM): hehehe
Sara (2/23/2009 6:25:55 PM): tp at least solat la
naufa azhari (2/23/2009 6:26:17 PM): yup
Sara (2/23/2009 6:26:25 PM): dan baca quran..Sara pun tak percaya bila masuk time solat jika tak solat..mcm bersalah la pula
Sara (2/23/2009 6:26:40 PM): so malas ke tak..Sara solat then baru buat perkara lain
naufa azhari (2/23/2009 6:26:44 PM): solat tu antara Sara dgn ALLAH..org yg tak solat seolah2 tak jumpa hubungan dgn ALLAH..
naufa azhari (2/23/2009 6:26:50 PM): alhamdulillah
naufa azhari (2/23/2009 6:26:59 PM): mudah mudahan perkara baik yg lain menyusul
Sara (2/23/2009 6:27:03 PM): Sara setuju
Sara (2/23/2009 6:27:10 PM): harap begitu arr...
Sara (2/23/2009 6:27:28 PM): buat apa yg Sara yakin sekrg
Sara (2/23/2009 6:27:36 PM): kalau Sara nak grab semua..
Sara (2/23/2009 6:27:51 PM): pening la
Sara (2/23/2009 6:27:54 PM): hehehe
Sara (2/23/2009 6:28:16 PM): buku Fadhilat Amal tu..ingat Sara nak pulang balik pd kwn Sara
Sara (2/23/2009 6:28:21 PM): tka bole baca la NAufa
Sara (2/23/2009 6:28:36 PM): makin baca..makin keliru..sampai rasa mcm islam ni teruk sgt la pulak
Sara (2/23/2009 6:30:07 PM): jd Sara ikut apa Naufa ckp yg kata islam ini indah
naufa azhari (2/23/2009 6:30:12 PM): hmm..kitab tu perlu guru juga utk org yg sedang jinak2 dlm kefahaman
Sara (2/23/2009 6:30:47 PM): ala...mintak tolong org semua org ckp..apa yg ada persoalan kepala tu tak leh layan..baca jer
Sara (2/23/2009 6:31:13 PM): nnt Allah talbiah..naik bosan Sara dgr...
Sara (2/23/2009 6:31:42 PM): jd Sara rasa Sara ni masih kekurangan..tak pe la lum ada rezki nak baca buku zuhud mcm ni
Sara (2/23/2009 6:32:03 PM): Sara stress je Sara ingat nasihat Naufa
Sara (2/23/2009 6:32:13 PM): sabo..sabo..dan sabo
Sara (2/23/2009 6:32:20 PM): hehehe
naufa azhari (2/23/2009 6:32:36 PM): sabar lillah
naufa azhari (2/23/2009 6:32:46 PM): insyaALLAH ada jalan ALLAH buka utk Sara
Sara (2/23/2009 6:33:01 PM): insya-allah Naufa...moga2 ada arr

Sara (2/23/2009 6:33:17 PM): tp Sara cool je
Sara (2/23/2009 6:33:21 PM): sbb siang Sara bz dgn keje
Sara (2/23/2009 6:33:31 PM): mlm baru la nak muhasabah diri
Sara (2/23/2009 6:34:33 PM): ehh Sara nak tahu
Sara (2/23/2009 6:34:42 PM): betul ke syahadah ada rukun?
Sara (2/23/2009 6:34:54 PM): selama ni Sara tau rukun iman dan rukun islam
Sara (2/23/2009 6:35:00 PM): tambah dgn rukun solat je
Sara (2/23/2009 6:35:35 PM): dan betul ke..kalau tak yakin sepenuhnya pd apa rukun syahadah tu
Sara (2/23/2009 6:35:41 PM): lum lengkap lagi
naufa azhari (2/23/2009 6:39:21 PM): maaf Sara
Sara (2/23/2009 6:39:33 PM): tak pe..kalau tak leh jwb
naufa azhari (2/23/2009 6:39:36 PM): td ckp telefon jap..huhu..sedikit gangguan
naufa azhari (2/23/2009 6:39:41 PM): nk jawab la ni
naufa azhari (2/23/2009 6:39:42 PM): Sara nih
naufa azhari (2/23/2009 6:39:44 PM): sabor la
Sara (2/23/2009 6:39:45 PM): ohh..ingat kan apa td
Sara (2/23/2009 6:39:49 PM): (senyum)
Sara (2/23/2009 6:39:53 PM): ok..ok
naufa azhari (2/23/2009 6:40:44 PM): ok..let make it simple and understandable
naufa azhari (2/23/2009 6:40:54 PM): apa yg Sara fhm dgn syahadah?
Sara (2/23/2009 6:41:09 PM): ok..ucap dua kalimah syahadah
Sara (2/23/2009 6:41:21 PM): betul kan?
Sara (2/23/2009 6:41:27 PM): tu jer kan?
naufa azhari (2/23/2009 6:43:00 PM): apa dua kalimah tu?
Sara (2/23/2009 6:43:31 PM): 'Tiada Tuhan melainkan Allah,dan NAbi muhammad pesuruh Allah
Sara (2/23/2009 6:43:43 PM): betul kan?
naufa azhari (2/23/2009 6:43:51 PM):Sara rasa betul ke?(provoke her)
Sara (2/23/2009 6:43:52 PM): tu jer kan?
Sara (2/23/2009 6:44:03 PM): yup...
Sara (2/23/2009 6:44:09 PM): 100%
Sara (2/23/2009 6:44:16 PM): tu la yg Sara sebut dlm solat Sara
Sara (2/23/2009 6:44:21 PM): takkan ada lain pula?
naufa azhari (2/23/2009 6:44:22 PM): ok...Sara yakin dgn kedua duanya?
Sara (2/23/2009 6:44:45 PM): nak jwb jujur ke x?
naufa azhari (2/23/2009 6:44:53 PM): jujur la
Sara (2/23/2009 6:45:09 PM): serius jujur ni?
naufa azhari (2/23/2009 6:45:36 PM): yup
Sara (2/23/2009 6:45:42 PM): ok..
Sara (2/23/2009 6:45:45 PM): secara jujur..
Sara (2/23/2009 6:46:25 PM): Sara sgtt yakin pada bhwsanya Tiada Tuhan yg ku sembah adalah Allah'
Sara (2/23/2009 6:46:25 PM): yup
Sara (2/23/2009 6:46:25 PM): tu pengakuan jujur Sara

naufa azhari (2/23/2009 6:49:02 PM): teruskan
Sara (2/23/2009 6:49:25 PM): emm...yg kedua tu...
Sara (2/23/2009 6:50:42 PM): Sara kalau sebut shj tp...
Sara (2/23/2009 6:51:16 PM): tak kuat percaya lg
naufa azhari (2/23/2009 6:51:47 PM): ok

naufa azhari (2/23/2009 6:52:01 PM): rukun yg dimaksudkan dlm syahadah adalah dua kalimah tu
naufa azhari (2/23/2009 6:52:21 PM): keduanya kena kuat keyakinannya
naufa azhari (2/23/2009 6:52:28 PM): tanpa berbelah bahagi
naufa azhari (2/23/2009 6:52:46 PM): kerana kalimah kedua juga membuktikan keyakinan pada kalimah pertama
naufa azhari (2/23/2009 6:54:05 PM): meyakini ALLAH sbg tuhan utk ditaati bermakna juga mentaati perintah ALLAH yakni perintahnya utk meyakini rasulullah sebagai nabi(pesuruh) ALLAH yg terakhir
naufa azhari (2/23/2009 6:54:28 PM): dan meyakini nabi yang terakhir turut bermakna meyakini nabi2 yg sebelumnya
Sara (2/23/2009 6:55:21 PM): meyakini nabi yang terakhir bermakna meyakini nabi2 yg sebelumnya..
“Sesiapa yang mentaati Rasul maka sesungguhnya ia telah mentaati Allah.” (An-Nisa’: 80)

naufa azhari (2/23/2009 6:55:28 PM): yup
Anis Sa (2/23/2009 6:55:28 PM): maksudnya?

(sedikit gangguan beberapa ketika..)

naufa azhari (2/23/2009 7:01:19 PM): kita kembali pd persoalan asal
Sara (2/23/2009 7:01:23 PM): wokeh
naufa azhari (2/23/2009 7:01:59 PM): nabi muhammad membenarkan ajaran2 ALLAH yg disampaikan oleh nabi2 sebelumnya..bermakna membenarkn nabi muhammad juga kita telah memebenaarkan nabi2 ALLAh yg lain
Sara (2/23/2009 7:03:55 PM): ok
Sara (2/23/2009 7:05:39 PM): telah memebenaarkan nabi2 ALLAh yg lain
Sara (2/23/2009 7:05:39 PM): bermakna suruh menyembah Allah yg satu kan?
Sara (2/23/2009 7:05:44 PM): dan melakukan yg disuruh berlandaskan Al-quran
naufa azhari (2/23/2009 7:05:47 PM): ye saya
naufa azhari (2/23/2009 7:05:50 PM): benar
Sara (2/23/2009 7:06:22 PM): kita hanya perlu percayai dia shj kerana dia penyampai ajaran islam kan?
naufa azhari (2/23/2009 7:11:04 PM): maksud Sara?(mahu tahu apa yg difahami Sara)
naufa azhari (2/23/2009 7:11:15 PM): percaya mcmana?
Sara (2/23/2009 7:11:22 PM): iye la..
Sara (2/23/2009 7:11:36 PM): Sara pelik sikit
Sara (2/23/2009 7:11:51 PM): masa nabi musa atau ibrahim atau nabi2 lain
Sara (2/23/2009 7:12:01 PM): sampaikan ajaran Allah
Sara (2/23/2009 7:12:14 PM): Allah hanya kata 'sembah pd-Nya shj'
Sara (2/23/2009 7:12:45 PM): tak wujud pula dua kalimah syahadah utk mereka yg nak peluk islam
Sara (2/23/2009 7:13:08 PM): kenapa bila zmn N.Muhamamd jer kena dua kalimah syahadah?
naufa azhari (2/23/2009 7:14:12 PM): ok...
naufa azhari (2/23/2009 7:14:41 PM): utk nabi2 yg sebelumnya..secara tak langsung dengan ALLAH mengutus Nabi pada sesuatu kaum tu,ALLAH telah perintahkan ummat pada masa tu utk taat pada nabi mereka
Sara (2/23/2009 7:14:57 PM): ok..
Sara (2/23/2009 7:15:01 PM): lepas tu
naufa azhari (2/23/2009 7:15:04 PM): bezanya dgn zaman nabi muhammad..nabi muhammad ditentukan ALLAH sbg nabi terakhir
naufa azhari (2/23/2009 7:15:14 PM): bermakna tiada lagi nabi selepas baginda
naufa azhari (2/23/2009 7:17:14 PM): mengakui baginda sbg pesuruh ALLAH yg terakhir bermaksud mengakui juga bahawa agama ALLAH yg disampaikan oleh baginda tu jg yg sempurna dan tiada lagi selepasnya.penambahan atau penolakan..
naufa azhari (2/23/2009 7:17:38 PM): sbb tu pengakuan syahadah ni penting dlm keyakinan kita..

saya telah hentikan perbincangan setelah beberapa minit...perbincangan kali ini hanya untuk mengetahui sejauh mana pengetahuan Sara tentang syahdatain..
Perbincangan ini juga membuat saya menilai semula sejah mana saya membawa syahadah dalam kehidupan saya...

mohon doa kalian untuk sesi2 seterusnya..rupa2nya ramai lagi mereka seperti Sara...bila persoalan mereka tak ketemu jawapan tapi dibalas kemarahan,tohmah dan kelangsungan untuk melabel..akhirnya golongan ini mengambil jalan mudah untuk meninggalkan cahaya dan memilih 'short cut' untuk berada dalam samar..
Allahurabbuna..berharganya sebuah Iman dan kefahaman aqidah...
Thsabbit qulubana 'ala deenik..'ala tho'atik..

moga bertemu lagi..
insyaALLAH..

teratak AzHuda..32..seksyen 27...shah alam.....Malaysia..

Muhasabah Cinta
Album :
Munsyid : EdCoustic


Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu

..people dont care how much we know untill they know how much we care..
_ISLAM MILIK BERSAMA_

6 pesanan:

As on Feb 26, 2009, 6:54:00 AM said...

hoho
selamba giler wat suprised tahap gituh..
mau cik nab tu ingat hantu kak teh die :P

run^nia in wonderland on Feb 26, 2009, 8:12:00 AM said...

naufa...
kangen bangat sama kamu,kok...
tahniah ye dgn result...
=)
sama-sama kita melangkah ke depan

pai_ilham al-adwa' on Feb 27, 2009, 11:59:00 AM said...

salam as..hehe..tu lah..bile pikir balik..crazy juga rasa...=)..tp masa buat tak rasa apa pun..rasa nk surprisekn org je...hehe..tq,dear as..bile la dpt jumpa ek..

pai_ilham al-adwa' on Feb 27, 2009, 12:00:00 PM said...

@noen..
salam noen!!!..rindu kamu juge!!..
hehe...ada cerita best nk share ni..nnti balik manipal ek!!

una husna on Feb 28, 2009, 5:07:00 PM said...

assalamualaikum akak..

waah2.. berani bet0l akk wat suprised sedemikian rupa.. huhu~

manfaatkan moment kat malaysia sebaeknya okey.. tetiba jadi rindu nak balek la plak..

Hasbi on Mar 13, 2009, 6:49:00 AM said...

lawaknya suprise tu smpai kena suprise blk..hehe

yg wat best tu sbb kecek klate..=)

 

Ilham Al Adwa' Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template