"tinta dari ilham si kerdil yg mencari selautan MARDHATILLAH ini hanyalah pandangan diri saya dlm menjalani kehidupan harian...sedikit perkongsian diselitkan buat renungan bersama...penulisan ini tiada selain dari hanya..thalaban liridha ar rahman(mencari keredhaanNya) dan shirahan liqulubil ikhwan (menyenangkan hati sahabat2).."

..mg ALLAH mengampuniku dgn setiap pembacaan,ampuni keluargaku,ampuni muslimin muslimat keseluruhannya..

Friday, July 18, 2008

kembali...


Assalamualaikum...

ninna heraru annu?

how are you everyone?
sorry for my long silent...baru sahaja sudah block 4 exam pg td..alhamdulillah segalanya telah dilalui..byk yg sukar berbanding yg senang...moga kita semua beroleh yg terbaik dgn tingkatan redha dan syukur yg tinggi..

selesai viva(oral exam) physiology pg td,saya berangkat ke udupi...melihat 'dunia manusia' sambil membeli belah saree yg bakal dibawa pulang 23 aug nanti..
countdown university exam tinggal kurang 3 minggu lg dr sekarang..within this three weeks,we should finish revise all the three subjects anatomy including histology,physiology and biochemistry from our first class of this year till the last class...quiet bulky if i dont prioritize and work my plan properly..all of us have to go through this...izinkanlah kami ya ALLAH melalui hari2 dunia dgn bersungguh tanpa meniggalkan ketatan kpdMU biar sesukar mana dugaan..izinkan juga kami melalu hari2 dunia dlm keadaan sentiasa mengingati MU dan hari akhirat walau semudah mana hidup yg kami lalui agar kami tidak lalai dr taat kpdMU.

turun sahaja dr bas jam menunjukkan pukul 9.34pg..seronok jg naik bas pagi2..udara segar sikit..lalu tempat sampah pun tak bau..kali ni tak turun di main bus stand..turun di tgh2 cabang tiga..but not exactly tgh2 la...=)
tiba2 bahu disapa...'assalamualaikum'
"eh!!akka zeenath!!...waalaikumussalam..how are you?where are you going?"
"i'm fine..how are you?!.i'm going to fish market!"
"you walk to fish market?is it far from here?last time i stop at the bus stand...then i took auto to there.."inilah 'auto' di india..gambar di bangalore..jln nampak proper sikit..

"yes..i walk from here..it's not far from here.."
"owh..can i follow you?"
"are you sure?"
"very sure..excercise...i like to walk around..i'm waiting for my friend but maybe she will come half an hour from now"
"ok..come.."..
dipegang kemas tgn ni.."come,we cross the road"
jalan tu sgt sibuk..masa ni locals kt sini baru nk keluar bekerja..berduyun2 la manusia di jln dan bas..salah melangkah mmg bahaya..jalan pula tak besar mana..bas lalu sebelah bahu je..silap2 tergesel..
makin kemas tgn saya dipegangnya..tiba2 rasa sebak..teringat mak ayah di malaysia..teringat arwah tok nik yah dan tok ayah...tgn ni dulu selalu dipegang kemas oleh mereke..tak kira nk melintas jalan atau tak..rasa kasih syg dan secure.sebak...makin sebak..dah berhari2 perasaan ni bermain2...perasaan ni bukan utk dilawan..biarlah terus tersemat jd penguat semangat..
pasar udupi..kotor..sorry, i've to say this..

sampai ke destinasi...tak sampai 10 minit berjalan..if bleh lintas cepat td,rasanya dlm 5 minit je..tak jauh..alhamdulillah,dpt kenal jln lg hr ni..senang hidup..
masuk je pasar rasa mcm 'artist' plak..sana sini panggilan.."madam,madam...come here..come..fresh fish"..meriah suasana di pasar...even customer sikit je...=)
senyum je yg mampu diberi..sebab tak nak beli apa2 pn..nnti busuk..jauh lg nk berjalan hr nih..lg pun ikan dlm peti ais tu memangil2 utk digulai...
saya pun ikut je akka dr belakang..teringat ms dulu2 teman mak pegi pasar..
kejap2 akka toleh utk pastikan saya bersama dia..pasar tu kecik je..dh penah pegi pn sebelum ni..concern akka ni.. kelibat merah tu akka zeenath..ikan besar2 tp akka geleng kepala je..

dari satu makcik ke satu makcik...tak de yg menarik perhatian akka..kenapa ye??
ada satu tempat ni ada jual selonggok ikan..nk kata best tak de la sgt..ikan biasa je..ikan selar kuning..makcik tu offer akka Rs300..akka geleng kepala..selonggok yg kt atas papan tu la Rs300

baru saya faham..org susah..bukan senang nk rasa nikmat membeli..kemudian sampai ke satu makcik ni..dia jual ikan sgt kecik..rasanya if saya yg beli,ikan tu mcm lauk ratah je..goreng garing2,makan dgn nasi sbg lauk sampingan..akka pilih yg tu.mungkin sebab murah..dia kata nak beli banyak,ada keluarga dr bangalore dtg..nk raikan org kahwin..
kasihan..tp offer nak belikan ikan,dia tak mahu..
saya pun minta diri sekejap,kata nak kol kawan..pegi la tempat jual ikan td..beli ikan besar2 sket 4 ekor..
"akka,take it..for your family"
"why?..how much you buy?"
"alaaa...secret..hehe.take it...for your children"
"thank you so much..alhamdulillah"
tiba2 akka ajak keluar kejap dr pasar..suruh saya ikut..katanya nak ke bakery..hmm..ni mesti kes nak balas nih sbb akka tahu saya tak sarapan proper lg..
"ermmm,akka..i need to go now..my friend wait for me..see ou again insyaALLAH"
saya bohong sebenarnya..kwn yg ditunggu still kt manipal lg..bas pun tak naik lg..lepas ni jumpa balik admit,"i lied to you.."
"owh..ok..hope to see you again..take care"
"ok,akka..sure..i see you again..insyaALLAH..assalamualaikum"
saya berlalu pergi tanpa menoleh..sebak..bkn terkenangkan famili yg jauh je,tp melihatka kehidupan yg susah menyara keluarga dan ibu bapa..kasihan akka..moga terus diberikan ketabahan..
sungguh,saya akui,kehidupan kita semakin demnading skrg ni..Barang Naik,petrol naik,segalanya menuntut duit..'blink blink'..namun dalam kita merungut dan mengeluh,ada insan2 yg lebih susah hidupnya..bukan sehari menanggung..mg terus SABAR dah beroleh balasan syurga yg KEKAL..

memetik senikata lagu hijjaz..
'ikhlas itu jiwa yg murni,
rahsia ALLAH di dalam hati,
terlalu sembunyi tp dpt dikesan,
jika disuluh dgn saksama,
nista dan puji tiada berbeza,

redha sifat hati yg suci,
ujian yg tiba..rasa gembira,
atau tiada apa terasa,
kerana menerima anugerah tuhanny..

sifat sabar sedikit berbeza,
ujian yg menimpa sakit di rasa,
tapi dapat ditahan perasaanya,
hanya bermain di dalam sahaja,
di luar tidak nampak terang nyata..

inilah sebahagian sifat mahmudah,
yg patut ada pd diri kita..
susah dimiliki,payah dijaga,
hanya yg punya yg bermujahadah.."

kemudian berjalan jauh sikit kali ni..pergi big bazaar..saja nk jalan..exercise pagi2..kata mak,brisk walking...sambil dpt nikmat vitamin D original..alhamdulillah..best!..rasa segar!!

syukur perjalanan hr ni sgt dimudahkan..
selesai shj pusing2 di big bazaar,tggu bus kat tepi jln..cari2 if ada bas nk ke bus stand..tak sampai seminit dh dpt bas..penuh bas tu..dpt berdiri pn jd laa..Rs3 je nk ke main bus stand..sampai intercity bus stand,conductor tu suruh turun..hmmm..saya nak ke main bus stand..apa boleh buat turun je la..dah la keseorangan..kak ja and huda tak sampai2 lg di udupi..tiba2 berhenti satu lg bas..saya kata nk ke bust stand..conductor tu angguk2 sambil buat isyarat suruh naik..bas tu dh jalan sebenarnya..sempat jg melangkah naik..fenomena ni dh biasa di sini..
sampai je bus stand yg dimaksudkan,nk bayar kat conductor tu..dia senyum je sambil geleng2 tanda "tak apa..halal"..geleng dia lain sket dr geleng kte..hehe..alhamdulillah..btol2 mudah perjalanan hari ni..berkat ajaran ayah..setiap kali melangkah keluar,minta doa pada ALLAH agar dimudahkan perjalanan dan bergantung harap hanya kepadaNya..setiap kali kaki ini jejak keluar dr bilik..automatik.."bismillahitawakkal a'la ALLAH" sambil hati rasa sayu meletakkan diri dlm pergantungan pd ALLAH..apatah lagi tiap kali melangkah keluar menuntut ilmu ALLAH..

insyaALLAH,saya akan schedule kn entry saya..memandangkan internet connection akan ditamatkan hujung bulan ni..(mungkin 29@30 july)..dan juga final exam yg melambai2 meminta usaha yg berterusan,saya akan kurang bersama laptop..moga keluarga di m'sia,anda yg membaca dan rakan2 seperjuangan sentiasa berada dlm rahmat dan kasih sayang ALLAH..mg kita semua kekal dgn nikmat iman dan islam till d last breath..dan moga setiap denyut nadi dan hela nafas ini digunakan utk kebaikan Islam serta mengajak manusia kpd keindahan Islam..Islam adalah cara hidup,bukan adat atau ritual ibadah semata...usah nilai ibadah sbg iman kerana kadangkala ibadah kita tak ubah seperti ritual..hati tidak hidup,tiada kesan dlm pengabdian pd yg MAHA AGUNG..sama2 kita muhsabah menilai taqwa kita...
apa maksud taqwa?apa itu iman?..pertanyaan ni saya berikan kpd adik2 dlm halaqah..kadang2 kita mudah berkata2 ttg taqwa,ttg iman..kita berpesan2 pada org lain ttg taqwa dan iman..tapi mungkin kita sendiri tercari2 apa sebenarnya taqwa yg menjadi pengukur kita dihadapan ALLAH..kita sendiri samar2 apa sebenarnya iman..kerana itu kita mudah menghukum manusia tanpa kita sendiri sedar..
insyaALLAH,diizinkan usia akan saya bincangkan sedikit ttg taqwa...

take care everyone..
slm syg dari manipal,india...

ps:kak long,naufa rindu sgt2!!!!!!!!...same goes to abg ngah(bakal bergelar suami),kak cik yg best,naheed tersayang,dr abdullah zahid,Im yg tabah,zainab,ruqayya,hafsa,safiya yg sentiasa mendoakan akak di sini...jg buat kekasih hati si comel aqil ihsan...rindu naufa bersalut doa..nantikan kepulangan tanggal 23 august..insyaALLAH

*to encik naim(cousin yg concern),get well soon...=)
people dont care how much we know untill they know how much we care..
_ISLAM MILIK BERSAMA_

4 pesanan:

nora~zizi on Jul 19, 2008, 12:33:00 AM said...

Alhamdulillah.. dah berjalan keluar da kak naufa skrg.. huhu~ semoga lepas ni sentiasa sihat2.. amin..

camne nk ckp eyh... err.. artikel yg tepat pada masany.. hehe...

sesungguhny cbrn yg sesetengah kite hadapi, (yg kengkadang sampai terasa mcm nk pecah otak) adelah sgt minor dibandingkn dgn sesetgh yg lain... aigoo~ napela asyik x bersyukur (hiarghhh~!!! tamparan hebat kat diri sdri.. adeh..)

anw - rajin2 slalu! :D

izzah on Jul 19, 2008, 12:46:00 AM said...

salam..
heheh..xmasak lagi ikan2 tu?? haih..

hmm..betul.akhlak yang mulia nak dapat susah,nak mengekalkan lagila payah.

'hanya yang punya yang bermujahadah'..

moga2,Allah percantikkan akhlak kiter semua,sepertimana Allah telah mempercantikkan kejadian kiter secantik-cantiknya..

insya'Allah.

insya'Allah,Allah mudahkan urusan kiter semua.berusaha!!for the coming unis.

we'll win this battle,we'll rule this kingdom!

ameenn..err.'kingdom' 2 referring tu ilmu perubatan.=)

nurilahi on Jul 19, 2008, 11:03:00 AM said...

moga dipermudah segala urusan :)

Pinjam link ke blog naufa untuk entry terbaru as ye :D

rAtu saLju™ on Jul 19, 2008, 11:29:00 PM said...

salam...
klu akk citempat naufa..insyallah akk buat benda yg sme..
org di m'sia kdg2 x bersyukur..buang nsi,buang pkaian yg elok n so on..
sm0ga Allah kurniakn ikhlas dlm perbuatn naufa sntiasa...

insyallah...tke cre!

 

Ilham Al Adwa' Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template