"tinta dari ilham si kerdil yg mencari selautan MARDHATILLAH ini hanyalah pandangan diri saya dlm menjalani kehidupan harian...sedikit perkongsian diselitkan buat renungan bersama...penulisan ini tiada selain dari hanya..thalaban liridha ar rahman(mencari keredhaanNya) dan shirahan liqulubil ikhwan (menyenangkan hati sahabat2).."

..mg ALLAH mengampuniku dgn setiap pembacaan,ampuni keluargaku,ampuni muslimin muslimat keseluruhannya..

Thursday, July 3, 2008

pengalaman di dalam 'sel'


bismillahirrahmnairrahim...

innalillahiwainnailaihiraji'un...

demikianlah kalimah yg mampu diucapkan...tatkala ditimpa kesusahan dan kesedihan..

mohon maaf kpd para pembaca...semalam saya baru sahaja dibenarkan pulang dari hospital kasturba medical college..(KMC Hosp)
kali ni buat kali ke-3 saya ditahan sbg tahanan hospital...syukur kali ni saya ditahan hanya 4 hari berbanding sebelumnya melebihi seminggu...
malahan kali ni tiada wayar2 atau tube yg berselirat...cukup sekali sekala tube disambungkan utk bantu pernafasan(nebulizer)..dlm 5-6 kali sehari tube dipasangkan...lemas...rimas...tapi itu sahaja yg mampu beri kelegaan..dgn izinNya..
syukur juga kali ini tidak perlu menjadi tahanan 'veteran'...berada di katil ICU...cukuplah sekali...perit berada di ICU...tiada tandas...segalanya dilakukan atas katil...situlah tempat nak tunaikan solat..di situ jg tempat resuscitation..di atas katil itu jg tempat buang air...betapa tak selesanya berada di ICU..apatah lagi melihat insan2 yg lebih berkali ganda kronik melalui hari2 yg sepi dan sukar...tambahan,tidak dibenarkan pelawat menemani 'tahanan' hospital..no handphone allowed..have to wear hospital cloth...hanya air mata mampu mengalir mengenangkan aurat yg tidak mampu ditutup saat itu...darurat...kepala tak dibenarkan bertudung...hanya sehari selepas itu saya dibenarkan memakai 'anak tudung'...

kali ini saya ingin kongsi cerita menjadi tahanan hospital selama 4 hari..di ward Charaka3..
alhamdulillah saya memiliki sahabat2 yg SANGAT prihatin...suka membantu dan memudahkan urusan saya..
bermula demam sikit2 2minggu sebelum ke hospital...saya rasa cukup dgn banyakkan minum air dan bekalan vitamin..hari2 yg dilalui digagahkan juga ke kelas...kadang ada juga kosong tempat duduk roll no 53..apakan daya,pagi2 lg struggle untuk bernafas..tambahan migrain yg kerap menyerang...walaupun tidur cukup...segalanya cukup...

selang beberapa hari after onset of fever,saya kena flu...kerap bersin...letih...longlai rasa...gagahkan juga kaki menapak ke interact..terasa bersalah bila kaki mampu bergerak tp tak dimanfaatkan...sekurang2nya tak byk pn,ada jg ilmu yg dpt..
ptg tu jg melangkah ke'drug house'..beli ubat dan vitamin C..
after have a gud rest and sleep,flu under control...rasa2 mcm nk baik dah..mkn supplement yg mak ayah bekalkan..tak miss everyday mkn Vita-Lea n B-Complex..
hmm ALLAH MAHA TAHU segalanya...2-3 hari selepas tu,flu masih menyerang...kali ni tambah demam pula...demam tak lama tp on n off..."sabar,naufa...ALLAH sedang 'berbicara' pd diri ini...ujian yg sementara menjadi kifarat dosa..mendidik sabar,keyakinan dan pergantungan pd ALLAH"...memujuk diri yg makin lemah..

rasa lemah badan...namun Alhamdulillah kerana pergantungan pdNya yg cukup kuat,semangat masih ada...mlm tu saya ke library...siapkan note PBL and revise biochem...

esoknya masih sama...tiada tanda2 nk baik demam...kali ni 'running nose' dan bersin yg tak henti...pedih hidung dibuatnya..mlm tu,berbekalkan baki kredit yg ada,pantas jari ni dial no rumah...sempat ckp dgn Im..lama sungguh tak sembang dgn Im..selalu kol rumah,tak berkesempatan ckp dgn mamat hensem sorang ni..."Im,jgn putus asa...if Im sedih,akak tambah sedih..do something for your own good regardless what people said..ALLAH know every single thing and every hardship you have to go through..be tough,Im"..memujuk Im..sedih tak dpt bersama2nya..adik sorang ni pendam sikit orangnye...jarang meluahkan..teringat kata2 Im.."bile kak teh nak balik ni...if kak teh ade kan best.."-->kak naheed yg btau akak,Im..
Dulu selalu jg sembang dgn Im kat bilik dia...tukar2 cerita,then dpt la tahu perkembangan Im..Im n Me only!!..=)..be tough,dear brother!!langit tak selamanya gelap...insyaALLAH..
mlm tu tak motivate nk ke library...tak dpt sembang lama dgn Im..tiba2 putus...
sementara tggu masuk waktu isya,on YM kejap...naheed tgh ol...tiba2 naheed ckp wan masuk hosp...terkejut!..terus berlinang air mata..segalanya serba tak kena mlm tu...sebelum sempat isya,buka kitabullah kejap..mlm tu pilih surah waqiah memandangkan masa ada sekejap je before isya..menitis lg airmata dgn tiap2 ayat yg dibaca...
"Apabila berlaku hari kiamat itu, (1) Tiada sesiapapun yang dapat mendustakan kejadiannya. (2) Kejadian hari kiamat itu merendahkan (golongan yang ingkar) dan meninggikan (golongan yang taat). (3) (Ia berlaku) semasa bumi bergoncang dengan sebenar-benar goncangan. (4) Dan gunung-ganang dihancur leburkan dengan selebur-leburnya, (5) Lalu menjadilah ia debu yang bertebaran, (6) Dan kamu pula menjadi tiga puak (yang berlainan keadaannya); (7) Iaitu puak pihak kanan; alangkah bahagianya keadaan puak pihak kanan itu? (8) Dan puak pihak kiri; alangkah seksanya keadaan puak pihak kiri itu? (9)"

sehingga tamat surah waqiah..air mata tak mampu nk tahan..
"Ya ALLAH,peliharalah insan2 disekeliling ku..yg memudahkan urusanku,yang sentiasa berada bersama ketika susahku..peliharah ahli keluargaku keseluruhannya dan peliharah aku..pelihara kami dari maksiat,bisikan syaitan dan manusia yg membawa kesesatan..pelihara kami dr menyekutukanMu dan pelihara kami agar terus tetap dlm Iman dan Islam..selamatkan kami Ya ALLAH dgn kasih sayangMu dr azab sikasaan kubur dan neraka..ameen ya mujibassaaileen.."
doa dan pengaduan pd ALLAH membuatkan hati terpujuk sedikit....yakin bhw ALLAH Maha Tahu dan sentiasa memelihara hamba2 yg taat pdNya..
badan makin lemah...tak cukup dgn flu and fever,menangis buatkan badan lg lemah...tak motivate nk study...belek juga buku...
jeling2 kat YM,nampak protozoa_paramesium online...bercerita kejap dgn Kirin..thnks,dear..lega juga hati ni..kembali semangat...thnks for the reminder...
mlm tu tido awal...menjadi rutin dibilik,sebelum keluar bilik air mesti berwudhu dulu..so that sentiasa dlm keadaan berwudhu..mudah mudahan rutin ni bantu elak dr maksiat2 kecil..
keesokan pagi,bangun subuh rasa letih sgt2..nk pitam tiba2...kenapa ni???tido dh cukup dah rasanya..
tiba masa nk bersahur,tekak rasa sakit...hmmm...apa pula kali ni??takpela...teruskan juga niat nk berpuasa hr khamis ni...bermonolog-->'andai tak tertahan,buka la nanti..mg kuat hr ni..'
gagahkan juga ke kelas...
lepas dissection,rasa tak tahan dh sakit dlm tekak ni..temperature pn tiba2 naik...
rasa perlu dibasahkan tekak ni...terus tanya nadzirah...teman setia duk kt sebelah.."nad,ada air tak?nak buka puasa laa...tak mampu rasa..cukup takat ni..".."laaa,siannye tp kte tak bw air hr ni..sat.."..nad terus pegi tnye org depan...fareshah terus hulur air dia...cukup dpt seteguk..itupun peritnk telan..nad n kak ja dgn pantas hulurkan biskut..tp tak tertelan..mampu memandang je dulu..then melangkah ke bilik air...nk tgk 'benda' apa la yg buatkan terasa sakit sgt ni..
tgk kat cermin,palatine tonsil dua2 bengkak merah...tp yg kanan ni lain bengkaknya..ada something whitish..try nk kikis keluar tp tak boleh..sakit pula..balik kelas,tanya ziilal and prasana..ziilal terkejut.."eh,ape tu?"..concern si Ziilal tak stop situ je...terus dia pi minta gula2 sakit tekak kt Izzah.."nah,mkn ni...kasi lega sket"..syukurnya tak terkira...sahabat2 sekeliling semuanya sgt membantu..bukan ckp atas angin semata..
mlm tu temperature naik lagi...tambah dgn migrain...kali ni migrain rasa sakit sgt2...smpi rasa nk muntah..dh tdo kejap pn tak kurang juga..tak bermayanyeeeeeeeeeee...
mlm tu mlm jumaat,pujuk hati dgn rutin al kahfi..berjuraian air mata sambil melihat maksud setiap ayat...kali ni deras pula air mengalir..dekat sejam pula kali ni baca al kahfi..tersekat sekat..seusai dgn sadaqallahul azheem..rasa tenang sikit demi sikit..kepala berat so tdo awal..
esoknya perkara yg sama...tosilitis+demam+flu+bersin+migrain=package yg memerlukan kesabaran..kelas pagi sabtu tak dpt pegi..kepala berat terasa...kelas pkl 10.30pg gagahkan juga...sampai di kelas nad ckp.."nape pucat?gi hosp la lepas ni...kitorang bawa.."..noen pn toleh(noen duduk depan saya dlm lecture hall).."aah...kte bawa kay..kte teman awak gi hosp"..nad mencelah sambil bergurau"mane boleh,kte yg nak bawa naufa dulu"..."eh eh..dah2...apa la u all ni..noen dh ckp lama nk teman gi hosp..nad pn...due2 je la bw kte gi hosp..ok?"..mampu tersenyum...
ptg tu tak jd pegi hosp sbb nad tertido,saya sengaja tdo sbb migrain yg worsen...noen pn tdo juga rasanya...dh lewat ptg,malas pula nk ke hosp hr tu..janji dgn nad esok if tak kurang juga sakit,naufa akan ke hosp...

esoknya,hari ahad...lepas subuh,rasa lembik...nk pitam..tak mampu berdiri lama...bangun pagi batuk2...this time ada wheezing sound..breathless..terus duduk kt katil...cari posisi yg paling sesuai nak bernafas...
tgh hari nad dtg ketuk pintu..ada anis same..."naufa mcmana?".."sakit dada..migrain dh 2 hari tak baik..makin sakit..demam on n off..".."hmmm...jom gi hosp!..kte dh masakkan sup ayam dgn anis...makan dulu then lepas zohor kte pi hosp same2"..
alhamdulillah...sungguh prihatin sahabat2..siap tolong masak lg..
sebelum zohor saya bersiap2 nk ke hosp...hati rasa berat skit..terus kemaskan barang..pack baju2 dan keperluan masuk dlm beg..persediaan andai kena dmit lagi..so that tak susahkan kwn2 sgt nk kena tolong pack brg saya..if tak kena admit,bagus la..hope sgt tak pyh admit this time..
sampai je di hosp terus ke emergency...sgt susah nk bernafas..batuk2..nak berdiri pn tak mampu..syukur ada anis dan nad..terus papah masuk emergency..
doc intern dtg ambil history..then i ask for nebulizer..tak mampu nak tahan dah...
terus dibawa ke resuscitation bed..after several minutes inhale oxygen with salbutamol through nebulizer,rasa lega sikit..walaupun terasa sakit..sambil2 berbual dgn anis dan nad..

saya stop sampai sini dulu..cerita saya dihantar ke 'sel' Charaka3 no 4 akan saya sambung kemudian..tggu follow up..pengalaman dlm 'sel' lebih menarik!now i need rest and take medicine..sesak rasa dada ni..insyaALLAH esok akan ke kelas..lusa exam..mg dipermudahkan urusan kita semua..
*buat masa skrg saya di rumah izzah,fatin,kak ja,ziilal...*gambar 3 'gemok'*..dr kanan:izzah,fatin,ziilal



_people dont care how much we know untill they know how much we care_
_ISLAM MILIK BERSAMA_

2 pesanan:

nurilahi on Jul 4, 2008, 2:08:00 PM said...

moga terus diberi kekuatan. Gembiralah kerana kita diberi peluang merasai apa yang jarang manusia lain rasai. Moga dengan itu iman2 kita ini semakin kuat..inshaAllah.

imanulhassan on Jul 10, 2008, 12:43:00 AM said...

hebatnye kak naufa mengharungi ujian ni...

 

Ilham Al Adwa' Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template