"tinta dari ilham si kerdil yg mencari selautan MARDHATILLAH ini hanyalah pandangan diri saya dlm menjalani kehidupan harian...sedikit perkongsian diselitkan buat renungan bersama...penulisan ini tiada selain dari hanya..thalaban liridha ar rahman(mencari keredhaanNya) dan shirahan liqulubil ikhwan (menyenangkan hati sahabat2).."

..mg ALLAH mengampuniku dgn setiap pembacaan,ampuni keluargaku,ampuni muslimin muslimat keseluruhannya..

Wednesday, January 21, 2009

kisahku & Sara...


Assalamualaikum..bismillahirrahmanirrahim

Dah lama saya tak update perkembangan Sara..to new visitor,sila click 'here'..
'here' ... 'here', and 'here' to have an idea about her story..

Tiada kata yang lebih hebat boleh saya ungkapkan selain ALHAMDULILLAH..
Syukur lillah...progress saudari Sara ke arah positif..tiada apa yang saya mampu lakukan melainkan membimbingnya..
Saya tak dpt nk update selalu kerana perbincangan saya dengannya melalui perbualan telefon dan email..tambahan rutin saya yang bertambah sibuk dengan urusan rumah dan sebagainya membuatkan saya malas untuk ulas..
atas dasar perkongsian yg bermanfaat,saya harus gagahkan hati yang didodoi malas ini..

saya lebih suka melakukan perbincangan melalui telefon kerana saya akan dpt feedback yang segera dan saya lebih faham sejauh mana ketidak fahaman atau kemusykilannya melalui intonasi yg diberikan...
letih..kadang..lewat malam hingga awal pagi saya melayan sesi bersama Sara..namun kerana aqidah seorang muslimah,saya wajibkan atas diri saya untuk kuat dan tegar melalui lelah hari esok..

sedikit perkongsian melalui YM yg saya boleh paste disini...ini adalah kesinambungan dari soalan Sara berkaitan solat..saya paste juga emailnya di sini..
Salam Naufa,
alhamdulillah,sakit kaki Sara masa time duduk bila solat..
dah hilang sikit2..tak sakit sangat.....

Baiklah, Sara nak tanya sikit..
Solat yg wajib ada solat 5 waktu tu kan?
Subuh,Zuhur,Asar,Maghrib dan Isyak...
Dan disudahi dgn salam serta berdoa bila
sebagai penutup solat. Dan juga, doa kita pohon tu kelak akan dimakbulkan oleh Allah jika kita minta dgn bersungguh2 kan?
Dan N.Muhammad naik ke langit utk perlaksanaan solat yg wajib ini utk tujuannya utk kita lakukan ibadat kepada Allah.

Jd soalan Sara,
Jika solat wajib itu merupakan tiang agama setiap umat islam,
dan doa dan petunjuk yg kita pohon dr Allah bole dimakbulkan...
Mengapa ada wujud cara solat lain..seperti solat sunat Hajat, sunat dua rakaat la....
Bagaimana solat berjenis2 ini bole wujud?

selama Sara baca quran pun,Allah mmg suruh kita solat la..
tp Sara rasa solat wajib yg diperintahkan dan diajarkan kepada N.Muhammad yg 5 waktu tu je..tak de pun sebut ttg solat hajat la..
solat sunat la..jd sebab apa solat nak dibezakan?
Sbb dlm solat 5 waktu tu kan dah lengkap kan?
dr sudut permohonan Doa dan petunjuk....Sama kan?
Solat juga?betul x?

Bole tak Naufa terangkan kat Sara?
Maaf jika pjg sgt Sara menulis...dan Sara bertanya soalan yg
tak patut..tp Sara nak tahu..kenapa?


Sara (1/16/2009 4:20:48 PM): Assalamualaikum Naufa,semoga Naufa sihat semula...bykkan berehat ye...
naufa azhari (1/16/2009 6:15:42 PM): salam
naufa azhari (1/16/2009 6:15:51 PM): mlm nnti kta discuss ya
naufa azhari (1/16/2009 6:15:55 PM): naufa cuba allocate masa
naufa azhari (1/16/2009 6:15:59 PM): ni still demam lg
Sara (1/16/2009 6:16:08 PM): wkum slm
Sara (1/16/2009 6:16:17 PM): takpe kalau naufa tak leh jwb
Sara (1/16/2009 6:16:18 PM): jgn beban2
Sara (1/16/2009 6:16:54 PM): Sara cuba try cari jwpan tp tak de bleh jwb
Sara (1/16/2009 6:17:03 PM): search kat internet pun tak de
naufa azhari (1/16/2009 6:17:07 PM): ok2
naufa azhari (1/16/2009 6:17:12 PM): nnti naufa jelaskan
naufa azhari (1/16/2009 6:17:16 PM): mlm ni insyaALLAH..
Sara (1/16/2009 6:17:19 PM): ada penjelasannya?
Sara (1/16/2009 6:17:22 PM): iye ke?
naufa azhari (1/16/2009 6:17:24 PM): ada
Sara (1/16/2009 6:17:34 PM): wokeh tak salah kwn Sara suruh Sara tanya naufa
naufa azhari (1/16/2009 6:17:40 PM): naufa nk jwb skrg tp dh nk maghrib..naufa pun letih tak makan lg
Sara (1/16/2009 6:17:50 PM): la..naufa kena mkn
Sara (1/16/2009 6:17:54 PM): jaga kesihatan tu k..
Sara (1/16/2009 6:18:16 PM): ok..Sara tunggu la bila naufa dah segar k...
Sara (1/16/2009 6:18:32 PM): kalau tak mampu tak pe...
Sara (1/16/2009 6:18:40 PM): bila2 naufa leh bls guna email
Sara (1/16/2009 6:18:53 PM): apa2 pun thanks dan Sara tunggu jawapan tu
naufa azhari (1/16/2009 6:19:11 PM): ok..better discussion..
naufa azhari (1/16/2009 6:19:21 PM): naufa minta diri dulu Sara ..dh nk maghrib
Sara (1/16/2009 6:19:30 PM): ok bos

Usai solat maghrib dan isya,saya menyapa Sara..

naufa azhari (1/16/2009 8:32:02 PM): assalamualaikum Sara
Sara (1/16/2009 8:32:49 PM): wkum slm Naufa
naufa azhari (1/16/2009 8:33:25 PM): Sara apa khabar?
Sara (1/16/2009 8:33:41 PM): sihat...sihat

naufa azhari (1/16/2009 8:33:56 PM): alhamdulillah..kejap ek..nk baca balik soalan Sara (dari email yg dikirim)
naufa azhari (1/16/2009 8:34:37 PM): ok..ttg solat yg wajib dan solat sunat kan
Sara (1/16/2009 8:34:43 PM): betul..
naufa azhari (1/16/2009 8:34:53 PM): solat yang wajib tu sebagai tanggungjawab kita pada ALLAH..
naufa azhari (1/16/2009 8:35:10 PM): tp solat sunat seolahnya sebagai tanda syukur kita pada ALLAH..tanda kita nk dekat lg dgn ALLAH
naufa azhari (1/16/2009 8:35:22 PM): cth naufa bagi analogi..
naufa azhari (1/16/2009 8:36:11 PM): kata la Sara nk minta sesuatu kt org..if terus minta je mesti la tak best kan..mesti la nk pikat2 dulu..nk 'bodek2' dulu ke
naufa azhari (1/16/2009 8:36:31 PM): kita gantikan pula andaian td dgn solat hajat
naufa azhari (1/16/2009 8:37:58 PM): if kita nk sesuatu tu kita nk minta dgn bersungguh2..solat hajat tu sbg tanda kesungguhan kita dan syukur kita pada ALLAH..walaupun ALLAH tak rugi if kita tak buat..tp dengan kita buat tu memberi gambaran kebergantungan kita lebih2 lg nk dibandingkan dgn permintaan kita
naufa azhari (1/16/2009 8:38:41 PM): solat2 sunat yang lain pula sbg tanda syukur kita pada ALLAH dgn medium antara kita dgn ALLAH..dan mudah mudahan solat sunat tu dpt menampung kekurangan kita dlm solat yg wajib
Sara (1/16/2009 8:39:07 PM): hemm..bole jd begitu pula?
Sara (1/16/2009 8:39:52 PM): maksud kekurangan dlm solat wajib?
naufa azhari (1/16/2009 8:40:51 PM): maksudnya kekurangan kita..bukan kekurangan solat tu sendiri
Sara (1/16/2009 8:40:59 PM): jd?
naufa azhari (1/16/2009 8:41:00 PM): kekurangan dan kelalaian kita dlm menunaikan solat
naufa azhari (1/16/2009 8:41:56 PM): jd tiap2 solat tu ada solat sunat yg mendampingi..if kita buat,bagus..if tak buat rugi juga sebenarnya..sbb solat sunat ni mcm satu bonus
naufa azhari (1/16/2009 8:42:13 PM): mmg tak wajib..tp bila buat ada imbuhan dari ALLAH..insyaALLAH
Sara (1/16/2009 8:42:42 PM): hemm..
naufa azhari (1/16/2009 8:42:47 PM): dan dgn perkara2 sunnah ni pupuk kita lebih cepat dan mudah terpaut pada ALLAH..naufa dh amalkan..dan kesannya terasa
Sara (1/16/2009 8:43:02 PM): hem..betul ke?
Sara (1/16/2009 8:43:15 PM): adakah mula dgn solat dua rakaat?
naufa azhari (1/16/2009 8:44:07 PM): aah
naufa azhari (1/16/2009 8:44:48 PM): tp nk buat ibadah ni kena ada ilmu..kena belajar juga..i mean bila waktunya..caranya dan sebagainya..
Sara (1/16/2009 8:45:08 PM): ok..tu Sara nak tahu maksudnya
naufa azhari (1/16/2009 8:45:12 PM): mcm utk solat subuh,sgt disarankan solat sunat 2 rakaat sebelum tunaikan solat subuh
Sara (1/16/2009 8:45:25 PM): ok...
naufa azhari (1/16/2009 8:45:28 PM): mcm maghrib,lebih utamakan solat sunat selepas tunaikan solat maghrib
Sara (1/16/2009 8:45:42 PM): hem....
Sara (1/16/2009 8:46:00 PM): sunat 2 rakaat tu ke?
Sara (1/16/2009 8:46:20 PM): semua sama kecuali rakaat je beza dan niat beza..betul x?
naufa azhari (1/16/2009 8:47:05 PM): mcm subuh,takde selepas
Sara (1/16/2009 8:47:11 PM): oo
naufa azhari (1/16/2009 8:47:12 PM): zohor ada sebelum dan selepas
Sara (1/16/2009 8:47:22 PM): jap..solat sunat tu ke?
naufa azhari (1/16/2009 8:47:31 PM): zohor mmg sgt disarankan sebelum dan selepas
naufa azhari (1/16/2009 8:47:32 PM): aah
naufa azhari (1/16/2009 8:47:37 PM): solat sunat tu
Sara (1/16/2009 8:47:44 PM): ooo...oo...
naufa azhari (1/16/2009 8:47:50 PM): niat mestila berbeza sbb waktu pun dh beza..tp itu hanya beza dari segi lafaz niat..niat dlm hait mudah je..jgn diberatkan..
naufa azhari (1/16/2009 8:48:00 PM): rakaat boleh if nak buat empat
naufa azhari (1/16/2009 8:48:16 PM): tp biasanya org nk buat 2 rakaat tu pun terasa berat
naufa azhari (1/16/2009 8:48:27 PM): if tak mula dari skrg,mmg akan tak biasa sampai bila2
naufa azhari (1/16/2009 8:48:33 PM): rugi la bagi kita if gitu
naufa azhari (1/16/2009 8:48:43 PM): naufa jinak2 dgn yg after maghrib
Sara (1/16/2009 8:48:55 PM): mmg la..tp basic ni pun Sara baru tahu dr Naufa...
naufa azhari (1/16/2009 8:49:09 PM): sbb rasa lagi mudah utk mulakan dgn yg tu dulu..kemudian naufa tambah sikit2 utk waktu2 solat yg lain
Sara (1/16/2009 8:49:21 PM): org ni main suruh je..tp lum sempat Sara nak tanya lebih..mcm nampak Sara ni sengal
naufa azhari (1/16/2009 8:49:22 PM): takpe2..Sara istiqamah yg basic dulu..yg solat fardhu tu
naufa azhari (1/16/2009 8:49:26 PM): jgn tinggal2
Sara (1/16/2009 8:49:28 PM): tu tanya naufa utk confirm..
Sara (1/16/2009 8:49:44 PM): ok...bab asar pula cam ner?bole buat solat sunat?
naufa azhari (1/16/2009 8:49:49 PM): boleh2
Sara (1/16/2009 8:49:58 PM): adakah seperti zuhur?
naufa azhari (1/16/2009 8:50:04 PM): aah
Sara (1/16/2009 8:50:16 PM): ooh...
naufa azhari (1/16/2009 8:50:24 PM): isya pun sama
Sara (1/16/2009 8:50:24 PM): isyak pun begitu?
naufa azhari (1/16/2009 8:50:30 PM): hehe..dh jawab
Sara (1/16/2009 8:50:37 PM): maaf terpaksa tanya naufa satu2
naufa azhari (1/16/2009 8:50:44 PM): boleh2
naufa azhari (1/16/2009 8:50:56 PM): naufa berbesar hati utk jawab
Sara (1/16/2009 8:51:33 PM): senang citer..solat sunat ni boleh buat selepas dan sebelum semua soalt kecuali solat subuh jer yg hanya boleh buat masa sebelum waktu solat subuh
Sara (1/16/2009 8:51:36 PM): begitu?
naufa azhari (1/16/2009 8:51:58 PM): betul
Sara (1/16/2009 8:52:15 PM): ok..baru jelas...
Sara (1/16/2009 8:52:38 PM): ok..bab solat hajat
Sara (1/16/2009 8:52:45 PM): ok Sara nak tahu shj
Sara (1/16/2009 8:52:54 PM): hemm buat lum lg la..solat hajat tu..
Sara (1/16/2009 8:53:15 PM): ada kata bole baca surah 11 kali sekali baca?
Sara (1/16/2009 8:53:19 PM): Sara tak fhm la..
naufa azhari (1/16/2009 8:53:25 PM): owh
naufa azhari (1/16/2009 8:53:36 PM): ada macam cara..i mean surah yg boleh dibaca
Sara (1/16/2009 8:53:40 PM): dulu kat sekolah solat mcm biasa
Sara (1/16/2009 8:53:47 PM): la..ada lain nya ke?
Sara (1/16/2009 8:54:01 PM): Sara nak penerangan dr Naufa...
naufa azhari (1/16/2009 8:54:16 PM): macam yg paling mudah..cukup dgn baca ayat kursi dlm rakaat pertama selepas baca al fatihah
naufa azhari (1/16/2009 8:54:22 PM): dan dlm rakaat kedua surah al ikhlas
Sara (1/16/2009 8:55:06 PM): oh...mcm lebih mudah pula...
naufa azhari (1/16/2009 8:55:10 PM): utk bilangan berapa kali dibaca tu terpulang..if banyak masa,ulang lah 3 kali ke..seolah menyatakan kesungguhan kita dalam memohon..
naufa azhari (1/16/2009 8:55:15 PM): islam kan mudah..
Sara (1/16/2009 8:55:44 PM): alahai Naufa..perkataan islam mudah itu la buat Sara ni kena byk belajo..
Sara (1/16/2009 8:55:49 PM): hem...
naufa azhari (1/16/2009 8:55:59 PM): yg extra2 bagi yg berkemampuan..ada org iman dan kecintaan Dia pada ALLAH mengatasi segalanya..sbb tu ada perkara yg bagi kita susah tp bagi dia ringan..sbb cinta pada ALLAH tu yg buat dia rasa sayang pada ibadah
naufa azhari (1/16/2009 8:56:13 PM): dia rasa manis dlm ibadah
Sara (1/16/2009 8:56:33 PM): ok..jd
Sara (1/16/2009 8:56:40 PM): bermakna...
Sara (1/16/2009 8:56:49 PM): baca al-fatihah
Sara (1/16/2009 8:56:58 PM): lepas tu ayat yg nak ulang2 tu ayat kursi tu
Sara (1/16/2009 8:57:10 PM): tu ke yg boleh berapa kali nak ulang?
naufa azhari (1/16/2009 8:57:13 PM): cuma yg wajib takde dimudah2kan..yg fix ALLAH tetapkan tetap itu yg kena laksanakan..
naufa azhari (1/16/2009 8:57:14 PM): aah
Sara (1/16/2009 8:57:19 PM): suka hati?begitu ke?
naufa azhari (1/16/2009 8:57:31 PM): ayat selepas bacaan al fatihah tu yg boleh nk ulang beberapa kali
Sara (1/16/2009 8:57:49 PM): ooo
Sara (1/16/2009 8:57:54 PM): bukan ayat kursi tu?
naufa azhari (1/16/2009 8:58:07 PM): ye la..ayat kursi la
Sara (1/16/2009 8:58:08 PM): sori la..Sara mmg nak fhm betul2
naufa azhari (1/16/2009 8:58:17 PM): takpe2..tak perlu sorry
Sara (1/16/2009 8:58:23 PM): ok..ok..
Sara (1/16/2009 8:58:29 PM): dan rakaat kedua
Sara (1/16/2009 8:58:44 PM): ayat surah ikhlas tu pun leh ulang berapa kali kita nak?
Sara (1/16/2009 8:58:48 PM): begitu?
naufa azhari (1/16/2009 8:59:06 PM): yup
naufa azhari (1/16/2009 8:59:36 PM): tp Sara if nak betul2 yakin dgn ibadah,kita boleh belajar ikut kaifiyat(cara) yg diajarkan
naufa azhari (1/16/2009 8:59:51 PM): nnti naufa cari sumber dan email kt Sara
Sara (1/16/2009 8:59:51 PM): tu arr..
Sara (1/16/2009 9:00:00 PM): tp yg mudah2 je
naufa azhari (1/16/2009 9:00:11 PM): so far yg naufa buat apa yg naufa ajar kat Sara td
naufa azhari (1/16/2009 9:00:19 PM): sbb itu yg naufa belajar
Sara (1/16/2009 9:00:33 PM): sbb kat internet ni..byk sgt bahan yg kekdg tak sama la...pening sih kesahihan nya
Sara (1/16/2009 9:00:33 PM): hehehe
naufa azhari (1/16/2009 9:00:33 PM): dan kadang2 naufa ulang 3 kali bacaan
Sara (1/16/2009 9:00:42 PM): tak pe..Sara nak yg mudah Sara fhm..Sara nak buat pun kena yakin
naufa azhari (1/16/2009 9:00:58 PM): dan pada sujud terakhir,lepas baca bacaan dlm sujud,naufa berdoa dlm hati apa yg dihajatkan
Sara (1/16/2009 9:01:00 PM): ok..diakhiri dgn salam kan?
Sara (1/16/2009 9:01:03 PM): lepas tu?
Sara (1/16/2009 9:01:15 PM): adakah hajat tu kita pohon doa mcm biasa?
Sara (1/16/2009 9:01:23 PM): ooo
naufa azhari (1/16/2009 9:01:44 PM): aah..ikut dlm bahasa kita..tp kena dlm hati..takleh ckp la..sbb masih dlm solat..nnti batal if cakap or tercakap
naufa azhari (1/16/2009 9:02:11 PM): kemudian lepas salam semua,doa lagi apa yg dihajatkan..

Sara (1/16/2009 9:04:59 PM): ok..jd sujud terakhir tu baru ckp doa dlm hati?
Sara (1/16/2009 9:05:08 PM): selepas bacaan sujud 3 kali tu ke?
Sara (1/16/2009 9:05:17 PM): serius la Sara tak biasa betul
naufa azhari (1/16/2009 9:05:21 PM): sujud 3 kali???
naufa azhari (1/16/2009 9:05:27 PM): mana ada sujud 3 kali
Sara (1/16/2009 9:05:37 PM): bacaan dia la
Sara (1/16/2009 9:05:42 PM): bukan sujud nya
naufa azhari (1/16/2009 9:05:53 PM): aah...
naufa azhari (1/16/2009 9:05:56 PM): hehe..ye
Sara (1/16/2009 9:06:05 PM): cara nak masukkan doa tu cam ner?
Sara (1/16/2009 9:06:10 PM): takka n terus masuk je?
Sara (1/16/2009 9:06:38 PM): tak payah pembuka doa ke?
Sara (1/16/2009 9:06:57 PM): sori..mungkin skema sgt Sara ni..tp Sara nak tahu cara yg molek
naufa azhari (1/16/2009 9:08:16 PM): boleh je..Sara terus pohon dalam hati
naufa azhari (1/16/2009 9:08:20 PM): mulakan dengan bismillah
naufa azhari (1/16/2009 9:08:23 PM): selawat ke
naufa azhari (1/16/2009 9:08:32 PM): kemudian Sara doa dlm hati
Sara (1/16/2009 9:08:51 PM): oo..ok..ok..ok
Sara (1/16/2009 9:09:27 PM): hemm...at least Sara tahu sikit..sbb byk cara la solat hajat ni..Sara nak buat yg betul mudah Sara yakin je bila nak lakukan
Sara (1/16/2009 9:09:49 PM): ok..insya-allah Sara ingat cara ni
naufa azhari (1/16/2009 9:10:21 PM): alhamdulillah
naufa azhari (1/16/2009 9:10:34 PM): maaf bertnya..solat2 Sara yg wajib macamana?
Sara (1/16/2009 9:10:50 PM): ok la...cuma yg tak terkejor subuh dan zohor
Sara (1/16/2009 9:10:58 PM): subuh selalu terlajak
Sara (1/16/2009 9:11:05 PM): kwn Sara tak kejut kan Sara la
naufa azhari (1/16/2009 9:11:13 PM): Sara kunci jam
Sara (1/16/2009 9:11:13 PM): Sara dah setkan alarm..tp entah la
Sara (1/16/2009 9:11:18 PM): tak baik la buruk sangka
naufa azhari (1/16/2009 9:11:22 PM): pastu sebelum tdo niat sungguh2
naufa azhari (1/16/2009 9:11:28 PM): insyaALLAH boleh bangun
naufa azhari (1/16/2009 9:11:39 PM): even dlm kepenatan
Sara (1/16/2009 9:12:05 PM): hem...tp alaram Sara selalu dia matikan sebelm Sara buka mata la...
Sara (1/16/2009 9:12:19 PM): tp Sara tak kisah..Asar Sara dpt kejor
Sara (1/16/2009 9:12:25 PM): balik keje smpi rumah terus solat
Sara (1/16/2009 9:12:50 PM): buat masa ni..kalau time keje ..3 solat Sara dpt kejor
naufa azhari (1/16/2009 9:12:55 PM): ok..bagusla..cuba pastikan Sara tunaikan kelima2 waktu
naufa azhari (1/16/2009 9:13:05 PM): alhamdulillah.
Sara (1/16/2009 9:13:13 PM): ha..tu la..zohor miss sbb tak larat la nak Qada'
Sara (1/16/2009 9:13:30 PM): tu pun nak masuk maghrib baru mandi bersih diri
naufa azhari (1/16/2009 9:13:32 PM): utk kebaikan Sara dunia akhirat insyaALLAH..hope Sara cuba juga laksanakan zohor..ini kewajipan
Sara (1/16/2009 9:13:35 PM): masa mcm padat la pula
Sara (1/16/2009 9:13:44 PM): betul la..
Sara (1/16/2009 9:13:57 PM): lepas tu maghrib
Sara (1/16/2009 9:14:02 PM): baca quran sikit
Sara (1/16/2009 9:14:05 PM): dah isyak
Sara (1/16/2009 9:14:25 PM): pehh baru Sara rasa sekrg,bila dah solat ni..rupanya masa kita padat sihh
naufa azhari (1/16/2009 9:14:38 PM): betul..padat dgn igt pada ALLAH
naufa azhari (1/16/2009 9:14:52 PM): tu gambar masa pi ekspidisi dgn kawan..(gambar tgh solat kat jogfall)
naufa azhari (1/16/2009 9:14:57 PM): kat mana2 pun kita kena solat
Sara (1/16/2009 9:15:08 PM): erk..
naufa azhari (1/16/2009 9:15:10 PM): gambar solat tu dgn pakaian ekspidisi je
Sara (1/16/2009 9:15:18 PM): baiknya naufa
naufa azhari (1/16/2009 9:15:28 PM): yg penting dh tutup aurat..solat atas batu..dh tak kisah dh org pandang..pakaian seorang muslimah kan pakaian menutup aurat..sbb tu islam ni mudah..islam cara hidup..dgn pakaian yg ikut kehendak islam,dh tak jadi masalah..kat mana2 pun dh ready utk solat...
Sara (1/16/2009 9:15:37 PM): Sara lum sampai tahap mcm tu la
naufa azhari (1/16/2009 9:15:37 PM): yg penting antara kita dgn ALLAH
Sara (1/16/2009 9:15:42 PM): erk...
Sara (1/16/2009 9:15:55 PM): dasat..kagum Sara ..Sara lum thp tu la..
naufa azhari (1/16/2009 9:16:11 PM): takpe..tp Sara kena cuba..pandangan manusia pada kita tak penting dlm tunaikan ketaatan pd ALLAH
naufa azhari (1/16/2009 9:16:18 PM): yg penting pandangan ALLAH pd kita
Sara (1/16/2009 9:16:33 PM): Sara sdg cuba sikit...
naufa azhari (1/16/2009 9:17:03 PM): terus cuba dan terus taat
Sara (1/16/2009 9:17:27 PM): sdg usaha ni Naufa..hrp2 betul la..
Sara (1/16/2009 9:17:39 PM): oh ya
naufa azhari (1/16/2009 9:17:50 PM): Sara tak yakin lg ke?
naufa azhari (1/16/2009 9:18:03 PM): apa dia Sara ?
Sara(1/16/2009 9:19:25 PM): sekrg ni..Sara ada rasa better la..walaupun ada keraguan
Sara (1/16/2009 9:19:36 PM): Sara cuba dgn solat..
Sara (1/16/2009 9:19:49 PM): bial bertmbh ragu Sara amik wudu'
naufa azhari (1/16/2009 9:19:58 PM): alhamdulillah
Sara (1/16/2009 9:20:22 PM): yup....Sara pegang kata Naufa..
naufa azhari (1/16/2009 9:20:27 PM): moga ALLAH dekatkan hati Sara dgn Islam..teruskan usaha Sara tu..terus kuat!
Sara (1/16/2009 9:20:36 PM): dan selama Sara baca quran
Sara (1/16/2009 9:20:39 PM): hemm...
Sara (1/16/2009 9:20:52 PM): keyakinan islam tu ajaran benar pun makin kuat yakinnya naufa
Sara (1/16/2009 9:20:58 PM): tp kan Naufa..
Sara (1/16/2009 9:21:41 PM): Sara rasa mcm budak belajar tahun satu la....
naufa azhari (1/16/2009 9:22:21 PM): takpe
Sara (1/16/2009 9:22:26 PM): tp Sara ikut nasihat Naufa..terus jaga solat tu
naufa azhari (1/16/2009 9:22:29 PM): yg penting Sara move forward
naufa azhari (1/16/2009 9:22:33 PM): yup..jaga solat
naufa azhari (1/16/2009 9:22:57 PM): sbb tu antara Sara dgn ALLAH
Sara (1/16/2009 9:23:14 PM): betul...
Sara (1/16/2009 9:23:21 PM): Sara dgn Allah tu..
Sara (1/16/2009 9:23:56 PM): dlm quran pun sampai bab sekrg semua cerita ttg keyakinan mesti Allah yg satu..bukan yg lain
Sara (1/16/2009 9:24:42 PM): lepas tu ttg bab Yassin tu...benarkah dgn membacanya sebyk 40 kali nnt kita leh tahu ttg kehebatan surah tu..sbb hari tu Naufa senyap je dgn soalan lanjutan Sara tu,jd Sara minta pdgan org lain...dia suruh Sara buat cam tu
Sara (1/16/2009 9:25:11 PM): benarkah kena sampai 40 kali baca ada kehebatan pd surah tu Naufa?
naufa azhari (1/16/2009 9:25:33 PM): wallahua'lam Sara
naufa azhari (1/16/2009 9:25:36 PM): naufa tak pernah tahu
Sara (1/16/2009 9:25:39 PM): sbb Sara cuma nak tahu pengajaran yg nak disampaikan kenapa ia penting
naufa azhari (1/16/2009 9:25:50 PM): semua surah penting..
Sara (1/16/2009 9:26:06 PM): tu la..tp kalau betul dia ckp cam tu..Sara berani taruh arr..kalau dia tipu..mmg kena dgn Sara la..kes aniaya sihh
Sara (1/16/2009 9:26:19 PM): 40 kali oo..
naufa azhari (1/16/2009 9:26:23 PM): so far hadis yg ada ttg surah yaasin adalah hadis lemah dan ada yg palsu
Sara(1/16/2009 9:26:27 PM): Sara kena stick ats tikar sejadah oo
naufa azhari (1/16/2009 9:26:48 PM): cuma yg naufa tahu,if org menghadapi sakaratul maut,kita bacakan yasin moga dipermudahkan baginya
Sara (1/16/2009 9:27:00 PM): tu pun Sara pernah tahu juga...
naufa azhari (1/16/2009 9:27:17 PM): tp yg baca mlm jumaat suma tu hadis palsu
Sara (1/16/2009 9:27:28 PM): tp org ni..kalau serius benda tu betul ckp la betul2..jgn la cabar Sara ...
naufa azhari (1/16/2009 9:27:34 PM): hmm
Sara (1/16/2009 9:27:37 PM): kang Sara buat tak de apa2..hangin juga...
Sara (1/16/2009 9:27:46 PM): 40 kali tu...
Sara (1/16/2009 9:27:59 PM): apa salahnya..kalau tak tahu..ckp la tak tahu kan..
Sara (1/16/2009 9:28:03 PM): sbb Sara pun nak belajar
naufa azhari (1/16/2009 9:28:11 PM): naufa tak boleh nk kata apa sbb naufa pun tak pernah tahu...nnti naufa cuba tanyakan pada sesiapa yg lebih tahu
Sara (1/16/2009 9:28:25 PM): tak pe..tak pe..
naufa azhari (1/16/2009 9:28:45 PM): tp kak,naufa sarankan Sara baca surah al mulk tiap2 malam
Sara (1/16/2009 9:28:56 PM): akak sekrg dlm kepala..yg penting..soalt tu kena jaga..mcm Naufa kata...
Sara (1/16/2009 9:28:57 PM): insya-allah..
naufa azhari (1/16/2009 9:29:03 PM): benar!
naufa azhari (1/16/2009 9:29:11 PM): solat tu yg wajib dan basic
Sara (1/16/2009 9:29:11 PM): tp ada kesahihannya..bila solat ni..segalanya berubah
Sara (1/16/2009 9:29:18 PM): akhlak pun berubah sikit..
Sara(1/16/2009 9:29:45 PM): Apa eloknya surah itu Naufa?
naufa azhari (1/16/2009 9:30:15 PM): surah tu sebagai pendinding
naufa azhari (1/16/2009 9:30:50 PM): dari gangguan syaitan dan makhluk2 halus yg jahat..insyaALLAH jika diamalkan
Sara (1/16/2009 9:31:20 PM): ia ke?
Sara (1/16/2009 9:31:30 PM): hemm..Sara amalkan selepas solat maghrib la..
Sara (1/16/2009 9:31:34 PM): ok tak time tu?
Sara (1/16/2009 9:31:48 PM): Sara byk spend baca quran semua lepas solat maghrib...
naufa azhari (1/16/2009 9:31:53 PM): ok..surah tu pun tak panjang sgt
Sara (1/16/2009 9:32:00 PM): sementara tunggu waktu masuk
naufa azhari (1/16/2009 9:32:08 PM): lama2 mungkin Sara boleh hafal pun if Sara amalkan..
naufa azhari (1/16/2009 9:32:18 PM): alhamdulillah..bagus la tu Sara ..dr Sara gi tgk tv
naufa azhari (1/16/2009 9:32:22 PM): =)

Sara (1/16/2009 9:32:32 PM): pergh...tv sekrg Sara tak sentuh oo
Sara (1/16/2009 9:32:38 PM): pelik juga tgk cara hidup Sara
Sara (1/16/2009 9:32:48 PM): berita pun tak tgk sihh tgk kat internet je...mana sempat
Sara (1/16/2009 9:33:01 PM): sungguh...
Sara (1/16/2009 9:33:13 PM): lepas solat isyak baru berehat..hahahaa
Sara (1/16/2009 9:33:33 PM): Sara pun heran kenapa jd cam ni...heheh
Sara (1/16/2009 9:33:37 PM): tak pe..kebaikan ok la..
naufa azhari (1/16/2009 9:33:45 PM): yup
naufa azhari (1/16/2009 9:33:50 PM): alaa tv pun ada apa
Sara (1/16/2009 9:33:50 PM): as long Sara hepi dunia akhirat kan..slow2..


Untuk pengetahuan pembaca rahimakumullah,saya tak pernah berjumpa dengan Sara apa lagi mengenalinya..namun saya harapkan akan dtg Sara yg saya kenal adalah Sara yang utuh hatinya pada ALLAH dan Islam..insyaALLAH..mohon doa kalian...

Ada beberapa lagi sesi yang saya lakukan secara YM namun tak sempat utk edit..
alhamdulillah..al haqqu min rabbik..saya berpegang dgn ayat tersebut..
saya lebih byk beri pencerahan tentang asas dalam islam berbanding hal2 yang diperselisihkan..dan segala jawapan telah saya rujuk sebelum menyampaikan..
dalam hal ibadah,Sara menampakkan peningkatan..jika dulu,status YM tida langsung kaitan dgn hidup beragama..namun skrg saya terpaku bila melihat hampir setiap kali waktu solat,status YM Sara akan tulis 'solat' dan diletakkan simbol 'busy'..syukur lillah..hanya itu yang mampu saya ucapkan..

dan semalam saya dapat offline message menyatakan perkembangan hidupnya..sungguh saya rasa sedang melalui da'wh fardhiah..syukur ALLAH izinkan saya untuk merasainya..
ini hanya perkongsian saya mengenai offline message dari Sara..
Sara (1/19/2009 4:37:43 PM): slam Naufa
Sara (1/19/2009 4:37:45 PM): salam Naufa
Sara (1/19/2009 4:38:09 PM): maaf ganngu...tp Sara nal share news paling gembira sekali hari ni....
Sara (1/19/2009 4:38:19 PM): Sara tak sangka doa Sara dimakbulkan tau...
Sara (1/19/2009 4:38:31 PM): rezki Sara tambah murah...alhamdulillah..nak tahu tak
Sara (1/19/2009 4:38:46 PM): Sara dpt kenaikan pangkat hari ni...
Sara (1/19/2009 4:38:59 PM): alhamdulillah....
Sara (1/19/2009 4:39:20 PM): insya-allah Sara akan bersungguh belajar untuk mendekati diri dgn Allah dan agamanya yg benar...
Sara (1/19/2009 4:39:26 PM): Sara amat gembira sekali...
Sara (1/19/2009 4:40:11 PM): bukannya apa..utk mendapat keredhaan dunia dan akhirat....
Sara (1/19/2009 4:40:21 PM): amin...
Sara (1/19/2009 4:40:23 PM): wassalam


Saya terpana sebentar...jika dulu sewaktu memulakan sesi,Sara sering menyebut dia redha sekiranya dimasukkan ke neraka jika dia pilih selain Islam sekiranya tidak menemui ketenangan dalam Islam...dan kata2 itu membuatkan saya menangis setiap kali sesi..saya sugul dan resah..
namun kini...syukur hanya pada ALLAH..ucapan dan keyakinannya tampak jelas..ada sinar menantimu,Sara..saya terpana kerana bait ini--->Sara (1/19/2009 4:40:11 PM): bukannya apa..utk mendapat keredhaan dunia dan akhirat....
dan jika dulu Sara tidak menyentuh Quran dan meninggalkan solat secara total..namun kini dia telah mula jinak dengan solat dan sering mutolaah al quran..Ya ALLAH..betapa hebatnya nilai sebuah hidayah...

~Allahumma hasibna hisaban yaseera...ya ALLAH,hisablah kami dgn perhitungan yang mudah..~

terlalu banyak urusan berbanding masa yang ada...owh..sungguh,khalifatul ardh tak punya masa lengang..tiada kesempatan untuk lalai..

p/s:thnks to dik thirah n dear ainun for ur time...berikan akak kekuatan bila sedih dan lemah...thirah,thnks for d ayat quran u share with me as reminder...ainun bulat,siap kamu!!but thnks so much for share with me this phrase...Rubbama a'toka fa mana'aka, wa rubbama mana'aka fa a'toka..(Kadang-kadang diberi kesenangan tetapi dihalang Hidayah, kadang-kadang dihalang kesenangan tetapi diberi Hidayah)

And others too..for ur unconditional support...anaconda,wait n see...=)


..people dont care how much we know untill they know how much we care..
_ISLAM MILIK BERSAMA_

4 pesanan:

dr gLoCaL on Jan 23, 2009, 7:42:00 PM said...

subhanallah....moga Allah mudahkan usaha murni ni....

pai_ilham al-adwa' on Jan 24, 2009, 1:49:00 AM said...

amin ya Rabb...Allahummahdina fii man hadayt..
jzkkk brother rahim..

humaira' said...

moga Allah memudahkan urusan dan usaha kak naufa~ameen..teruskan usaha murni ni..dan semoga Sara akan semakin memahami dan merasai keindahan Islam ;)

pai_ilham al-adwa' on Jan 26, 2009, 10:47:00 PM said...

jazakillah khair dik humaira'...

 

Ilham Al Adwa' Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template