"tinta dari ilham si kerdil yg mencari selautan MARDHATILLAH ini hanyalah pandangan diri saya dlm menjalani kehidupan harian...sedikit perkongsian diselitkan buat renungan bersama...penulisan ini tiada selain dari hanya..thalaban liridha ar rahman(mencari keredhaanNya) dan shirahan liqulubil ikhwan (menyenangkan hati sahabat2).."

..mg ALLAH mengampuniku dgn setiap pembacaan,ampuni keluargaku,ampuni muslimin muslimat keseluruhannya..

Monday, April 28, 2008

jihad...jahat..


assalamualaikum..hari ni exam Block 3 start..

but this topic nothing to do with exam..

what is jihad?

  • jihad is part of our life..
  • jihad is spirit to be the best
  • jihad is only for those in the army
  • jihad is fight in a battle for the sake of Islam
  • jihad is jihad leee...aiyoo
  • anything else????
jihad is part of our life...
yup..i agree with that..despite of any other definition on jihad..(such as yg kita dh belajar,ade jihad saghir,jihad akbar/kabir..)

but how do this 'battle' help us?how far it can take us?
to me jihad is part of my life...jihad helps you to prevent mungkar..jihad compel you to do ma'ruf..jihad impel you to spplement your a'mal..
finally,jihad make you closer to ALLAH and Rasulullah..and jihad also make you closer to other people.. with jihad,you train yourself to do good deeds,you tutored your nafsu towards righteous..

one story to share..

one late evening,my mum and dear brother was chatting about palestine..(actually that topic arise during a moment where we sit together watching a documentary on war on iraq)..
in that show,it illustrate how valiant the iraqian boys defense their dignity as an iraqian and as a muslim just by 'dumping' stones to their enemy's tank..how brave they are huh?

my brother said(i put Im as his nick name) :geram btol la dgn israel ni..jahat giler..berani budak2 tu..if im jadi diorang pon im akan buat benda yg sama..if Im kt sana,nak je belasah those 'swing bowl'....if mati pun,dpt syahid..(lebih kurang la his dialogue..tak igt sgt coz it happened 4 years back..Im was only 11 years old)

respond from my mom:..ermm..Im berani ke?kat sini dari jauh memang la kita semua berkobar2..meremang bulu roma tgk diorang fight krn ALLAH..tp cuba fikir..anak2 mak ni nak jihad bangun subuh dah berjaya ke?..nak 'up' lg,jihad wat qiyam..mcm salahuddin al ayyubi tu..dia muda lagi dah jadi panglima perang..18 tahun umur dia kan?tp rohani dia kuat,aqidah dia mantap..iman dia hebat..sbb tu dia tak takut musuh..

itu la perbualan anak beranak..the best part was the question..'anak2 mak ni nak jihad bangun subuh dah berjaya ke?..'

menarik kan?..jihad oh jihad..nk bangun subuh pun kena jihad ek?
Sampai skrg terngiang2 kata2 mak..

ok lah..nk berbuka puasa dulu..alhamdulillah..dlm puasa pun ada jihad..
jihad can overcome 'JAHAT'..agree?

tajuk ni saya bincangkan secara ringan je..moga2 pembaca tak terasa berat..

remind me if i overlook what i said..coz: ALLAH Almighty said..

Dan tidak ada yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada (mengesakan dan mematuhi perintah) Allah, serta dia sendiri mengerjakan amal yang soleh, sambil berkata: Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang Islam (yang berserah bulat-bulat kepada Allah)! (41:33)

Sesungguhnya orang-orang yang sebenar-benarnya beriman hanyalah orang-orang yang percaya kepada Allah dan RasulNya, kemudian mereka (terus percaya dengan) tidak ragu-ragu lagi, serta mereka berjuang dengan harta benda dan jiwa mereka pada jalan Allah; mereka itulah orang-orang yang benar (pengakuan imannya). (49:15)


again for us to ponder: people dont care how much you know untill they know how much you care..

2 pesanan:

hilmi falih on May 4, 2008, 3:11:00 AM said...

hmm..maybe lari tajuk, tapi nak cakap je la..tgh taktau nk wat aper.. (padahal buku depan mata).. hmm.. dalam risalah jihat li islah bilad war rashad karangan ustaz zulkifli bin ismail alhadrami, beliau mengatakan, jihad terbesar ialah jihad melawan nafsu(maksud hadis).. tapi, jihad plg besar ialah jihad perang mengangkat senjata menjaga daulah islamiah... tiada alasan bg mereka yg tidak mahu berjihad perang kerana sibuk melawan nafsu, atau sibuk jihad menuntut ilmu dan jihad dakwah (peranan ini utk sebilangan dari kita, tidak tertakluk kpd sumer..sape2 yg di arahkan tggal, perlu lah tggal utk mengajar ilmu,atau menuntut ilmu).. sbnr yer ingat2 luper isi kitab tuh..tak bawak lak ke sini... huhu..salah silap sila betulkan...:)

pai_ilham al-adwa' on May 4, 2008, 9:27:00 AM said...

salam falih..betul apa yg falih sampaikan..teringat peristiwa perang ain jalut..mcmana Qutuz menyeru rakyatnya bangkit menentang Tartar utk kembalikan daulah islam yg hampir terkubur setelah kejatuhan baghdad,damsyik,halab,syam..byk sgt laa..ramai rakyat Qutuz tak mahu ikut berperang..then qutuz ckp"“Wahai pimpinan muslimin! Kamu diberi gaji dari Baitul Mal sedangkan kamu tidak suka berperang. Aku akan pergi berperang. Sesiapa yang memilih untuk berjihad, temankan aku. Sesiapa yang tidak mahu berjihad, baliklah ke rumahnya. Allah akan memerhatikannya. Dosa kehormatan muslimin yang dicabuli akan ditanggung oleh orang yang tidak turut berjihad.”
tambahan setelah part of fatwa yg diekluarkan ulama al-Izz bin Abdis Salim "Apabila negara Islam diserang, wajib ke atas dunia Islam untuk memerangi musuh.."

 

Ilham Al Adwa' Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template