"tinta dari ilham si kerdil yg mencari selautan MARDHATILLAH ini hanyalah pandangan diri saya dlm menjalani kehidupan harian...sedikit perkongsian diselitkan buat renungan bersama...penulisan ini tiada selain dari hanya..thalaban liridha ar rahman(mencari keredhaanNya) dan shirahan liqulubil ikhwan (menyenangkan hati sahabat2).."

..mg ALLAH mengampuniku dgn setiap pembacaan,ampuni keluargaku,ampuni muslimin muslimat keseluruhannya..

Wednesday, April 30, 2008

'Little khalifah??..belajar from kanak2..'


you can describe people or their situation..but dont evaluate..(sejauh mane benar nye apa yg kelas PPD ajar nih??)..lets ponder..


  • What is khalifah?
  • How to be good?
  • "mane bleh saye bg talk,i'm not a naqibah/naqib.." or "die nak bg talk??..mane bleh,beb..die bukan naqib/naqibah.."
  • "mane bleh ajak die..fikrah tak same..blom masenye lagi.."
  • khalifah tu bkn leader je ke?..i'm not one of them larr..
  • Aku bukan alim pon nak buat sume tu..
  • ana tgk die semacam je..minat ke die wat kerja nih?


hmm..what do you think??
berbalik kpd Al quran..saya petik kata2 ALLAH dlm surah muhammad ayat 7:

"Wahai orang-orang yang beriman, kalau kamu membela (agama) Allah nescaya Allah membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu. (7)"

mcmana nak tolong agama ALLAH??
dengan bagi tazkirah?..islamic talk?..join persatuan dulu? or what?

Rasulullah cth terbaik bagi kita..of coz kte tak sampai darjat maksum tp kita boleh contohi sikap peribadi Rasulullah..

mudah je nak tolong agama ALLAH..dgn AKHLAQ hasanah..

cth mudah..bila kita jumpa saudara seagama kita..kita bagi salam..bukan mudah kan kita nak tgk kwn2 kita bagi salam bila bertembung..senior buat dek..junior buat dek jg..senyum pun susah nk tgk..kadang tu mata pun tak pandang...hmm..kenapa kita jd mcm ni?..kita kata Islam itu bersaudara?..if Rasulullah dah ibaratkan umat Islam tu seperti anggota badan..jd kita ni anggota badan yg mcm mana ek?..
Islam itu cantik..tp kita sendiri tak nampak kecantikan Islam tu dlm komuniti kita..then kita mengeluh tak boleh nk berda'wah..tak layak berda'wah..sedangkan simple matter mcm ni kita terlepas pandang..

cube tgk video kt bwh ni..mcmana seorang penganut setia kristian menemui keindahan ISLAM dgn hanya melihat org islam memberi salam antara satu sama lain..



org ade kate..da'wah is part of winning people's heart..senyum pun bleh win people's heart kan?..mane satu yg best n kite bleh terima if kita ni mad'u(org yg didakwah)?
org dtg senyum n bagi salam..tanye kbr..OR..first approach terus..org dtg / org suruh kita dtg..then bg lecture..or hujah2..yg kita pon jarang dgr??mane satu?

Bila komuniti tak disemai dgn kasih sayang,takde rasa bond kekeluargaan..da'wah susah nk sebar..Biah solehah susah nk rasa..
nak panggil ke majlis ilmu pun payah..
haih..penyakit komuniti tak berkasih sayang..mana2 pun kita jumpa..

mcm zaman rasulullah ..mula2 nk berda'wah..Rasulullah bukan terkenal sbb dia pandai berhujah..pandai ckp..tp akhlaq dia..Musyrikin Mekah against Rasulullah tp mereka masih mengakui sifat2 peribadi baginda yg cantik,bercakap benar..jujur..dan baginda sgt la penyayang..

pesan Rasulullah dlm 2 potong hadith..maksudnye..

“cukuplah bagi sekumpulan manusia apabila mereka melintasi orang lain dengan salah seorang mereka memberi salam. Dan cukuplah bagi kumpulan yang duduk dengan salah seorang mereka menjawab salam.” (hadis riwayat Abi Dawud)

Hadis riwayat Abdullah bin Amru ra., ia berkata:
Seseorang bertanya kepada Rasulullah saw. Islam manakah yang paling baik? Rasulullah saw. bersabda: Memberikan makanan, mengucap salam kepada orang yang engkau kenal dan yang tidak engkau kenal


hmm..apa kaitannya dgn khalifah??
ni nak habaq mai..adik saya dulu ade dihantar ke tadika..(tak silap nama tadika tu Dzul Iman)..apa yg saya nak emphasise ialah pendekatan yg tadika bg pd budak2 mentah ni adalah how to be a little khalifah? and apa yg those children can do to be what they called 'LITTLE KHALIFAH'..
cube tgk ciri2 yg diorang letak nih..

The children are taught that it is their RESPONSIBILITY as Khalifah of Allah.

  1. To make themselves good!
  2. To help others (society) become good and make people feel good!
  3. To make the physical world good. (clean and beautiful)!
  4. To make a better surrounding for other people to live!
  5. Do what ALLAH ask to do so people can follow..
aik?? budak kecik pon boleh jadi khalifah..takkan saya tak boleh? macam senang je bunyinye..

pertama yg saya kena buat,..be good to myself..(everybody want to do this for themself..so..what's the prob??)

kedua...saya helps others become good..hmm ni pun boleh dibuat..(if saya senyum then org senyum balik..bagus kan??..just amik langkah yg mudah..)

ketiga..i make the physical world look good..saya tak buang sampah merata2..saya pakai pakaian yg sopan..Islam nampak cantik..dunia pun cantik)..waahhhhhh..bestnye!!

keempat..saya mudahkan urusan org lain..tolong apa yg saya mampu n if tak mampu,jgn susahkan org..ni pon saya boleh buat..(igt!! jgn susahkan org!)

kelima..Do what ALLAH ask me to do..hmm..yg ni pun saya mampu buat..ALLAH suruh solat,saya solat.jgn tangguh2..ALLAH ckp jgn dekati zina saya jauhi zina..ALLAH ckp ade batas dlm pergaulan..saya akur..seronoknye..bahagia hati ni..saya bahagia..org lain bahagia..ISLAM nampak indah..Org jd suka kt islam n Muslim community..

hmm..anything else??..small children can do..why cant I?..

finally,apa la yg kaitan plak dgn PPD class?hmm..describe urself..evaluate yourself as a muslim..describe others but dont evaluate them..(bersangka baik dan berlaku adillah pada mereka)..
semua manusia diciptakan dgn fitrah MUSLIM dan mereke juga ingin mendekati/kembali kpd fitrah ni..(btol tak..hati bila tak tenang,mesti cari something yg utk tenangkan diri..andai salah pilihan..parah menanti..)

Islam tu mudah..jgn disusah susahkan..dan jgn pula diperlekehkan..

_ISLAM MILIK BERSAMA_

again for us to ponder: people dont care how much you know untill they know how much you care..

*saya rindu zaman kt KTT..tenang,aman..takde yg memaksa.miss you guys..

7 pesanan:

ana adalah ana on May 1, 2008, 1:18:00 AM said...

=)

pai_ilham al-adwa' on May 1, 2008, 1:35:00 AM said...

maisarah...saya rindu KTT

femto15 on May 1, 2008, 2:03:00 AM said...

hmm..tepat sekali..xyah nak merepek pepanjang..be good and help others become good..(eeman edu centre-nye motto..)..kalau budak kecik pon paham,apatah lagi kiter..cume,nak buat xnak buat jela..=p

pai_ilham al-adwa' on May 1, 2008, 2:06:00 AM said...

btol2 gemok1...hmm..we support each other and be good to surroundings..

Muhajirah on May 4, 2008, 11:30:00 PM said...

comelye little khalifah :)
tu adik no brape?name ape?

imanulhassan on May 5, 2008, 9:40:00 PM said...

adik sy pon di dzul iman.. sejak dia masuk tadika tu, mmg lg bgus akhlaq dia.. dia pon dah hafal beberape surah, bgus btol!

btol tu. senyuman juga merupakan dakwah.. itulah sebabnye "senyum adalah sadaqah"~

pai_ilham al-adwa' on May 6, 2008, 1:17:00 AM said...

salam..along salmi,tu my nephew la..hehe..
iman:btol2..budak2 dh la cepat belajar..malu plak dgn diorang..heee=)

 

Ilham Al Adwa' Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template