"tinta dari ilham si kerdil yg mencari selautan MARDHATILLAH ini hanyalah pandangan diri saya dlm menjalani kehidupan harian...sedikit perkongsian diselitkan buat renungan bersama...penulisan ini tiada selain dari hanya..thalaban liridha ar rahman(mencari keredhaanNya) dan shirahan liqulubil ikhwan (menyenangkan hati sahabat2).."

..mg ALLAH mengampuniku dgn setiap pembacaan,ampuni keluargaku,ampuni muslimin muslimat keseluruhannya..

Friday, May 9, 2008

Lambaian terakhir buat SEMASHUR


Lambaian terakhir semashur…

Salam..saya rindu cikgu thani..ini sahajalah kata2 yg terungkap bila terkenangkan ‘lambaian terakhir semashur’

Siapa cikgu thani?..Dia cikgu hebat,dia ayah di semashur,dia pengasas KRS(kadet remaja sekolah) berjiwa hamba..Beliau membina KRS dgn asas Islam..kami senang dgn beliau walau ada kalanya terkena sindiran dan senyuman nakal..tapi segalanya ada mesej yg mahu disampaikan..

Byk utk bercerita ttg arwah..

Tp kali ni saya coretkan a few je peristiwa dlm hidup saya bersama arwah…(sbb byk sgt if nk cerita semua..)

Masa mula2 KRS bertapak di semashur,kami yang ada batch 0004 diminta beli baju seragam hijau untuk aktiviti kawad..(baru nampak smart)..tp malangnye ramaila diantara kami yg terbeli baju extra size..sbb masa tu form1,saiz sume ketot2 je…=)

Termasuk la saya..saiz kecik je tp pakai baju saiz L..hmm..tak nampak smart pun..

Apa yg cikgu thani wat??

Dia ckp, “kamu pakai je baju tu dulu(sbb mase tu ada event..so sume kena ada baju tu)..nanti bila dah ada stock baru,kamu dtg tukar je baju tu dgn saiz kamu..”

‘aik,mcm mudah je kan?tp saya musykil la..then terus tanye cikgu.. “betul ke cikgu..takkan nk tukar gitu je..baju ni dah bekas kami pakai,if tukar dgn yg baru tak kena bayar apa2 ke?”

Arwah dgn senyuman best die terus jwb.. “takpe,tak pyh risau..kita amik mudah je la..nanti baju ‘second hand’ kamu tu saya jual la murah kt sape2 nk beli..tak pyh kamu bayar extra..saya taknak bebankan student..bukannye saya rugi pun..asal student tak rasa beban dah cukup”

Hmm..bkn senanga nk jadi mcm arwah..sentiasa fikir nak mudahkan org lain..dgn cara ni juga dia tunjukkan pada kami yg hidup tu mudah if kita saling memudahkan urusan org sekeliling (hmm..ni kan part pengisian ‘Little Khalifah’ hr tu..)

Byk la didikan corak Islam yg diterapkan masa kami active dgn KRS..mase camping,wajib solat jemaah..nak naik pangkat kena hafal surah..(hope kwn2 seangkatan masih igt surah2 yg dihafal tu..tak susah kan?if not takde la u all naik pangkat gak..=)..

Surah kena hafal tu senang je..

Part of pengalaman manis dgn arwah is masa dpt sepenuh kepercayaan dari dia utk tasmi’ pelajar2 yg nk naik pangakat bace surah..hmm..serba salah jg mase tasmi’ org lain..mana taknye..tasmi’ kwn2 sendiri..nk bg tak lulus kang I kena blame..tp mase ni la nk jujur dgn tugas..dan masa ni lah tarbiyah boleh diserapkan..

So macammana??saya pn amik langkah tasmi’ sambi mengajar…ok la kan?=)tersenyum jg setiap kali tasmi’ tu bkn tasmi’ tp jd slot mengajar..sampai diorang bleh baca lancar..maklumlah menghafal..biasala igt2 lupa tu..if yang tak lancar or slack tajwid tu mmg saya terus terang je part mana diorang kena betulkan..if yg kena ulang 10-15 kali pun mmg mereka kena jg ulang..

Alhamdulillah Allah permudahkan..mereka tak menolak..ikut je…yg veto2 pn ikot je..hehe..

Bukan apa,surah2 yg kena hafal tu pun dr juzu’ ‘amma je…tak igt berapa surah yg kena hafal mase tu..ikut pangkat if tak silap..mase tu nk naik Koperal..dlm 10 surah kot…ke 15 ek?

So ada jg dgn tactic masing2..amik sume surah pendek2..tapi tak kisah la..yg penting mereka mahu dan tahu akhirnya..

A few days before cikgu pulang ke rahmatullah…

Pagi2 lagi kami ada perhimpunan KRS..dlm ucapan tu arwah ckp.. “tahniah semua sbb lakukan yg terbaik..kawad kamu pun makin baik..nanti bila saya tak ada pandai2 lah kamu ye…”..(tu je la yg saya boleh igt)

Petang tu saya pegi jumpe dia nk minta apa ntah..and nk gi beli brg..(tali ape ek yg kaler merah tu??)..Then,jejak je kaki kat bilik gerakan KRS,arwah dgn senyuman dia cakap.. “ish,asyik2 muke kamu je..ada apa nih?”…confuse saya sbb mana ade jumpa cikgu hari2..terasa jg mase tu..=(

Rupa2nya..itulah gurauan terakhir Cikgu Thani..senyuman terakhir yg terukir..dan pesanan terakhir…(bila saya tak ada nnti,kamu pandai2 laa ye..)..hmm..

Masa kata2 tu diungkapkan mmg kami tak terasa apa sbb tahu cikgu thani akan pegi kursus..mungkin itulah sbb dia berpesan mcm gitu..

Byk sgt pengorbanan dan didikan beliau..

Sebak rasanya nk sambung cerita ni..kwn2 seangkatan yg berpengalaman hidup dgn arwah sgt tahu mcmana besarnya kehilangan kami masa tu..

Arwah tinggalkan kami masa kami form4…masa nak amik PMR,dialah yg everyday temankan kami prep malam dan petang..sape tdo mmg kena laa..

Arwah juga rapat dgn pelajar2..dia juga contoh hasanah buat kami..

setiap pagi..mula dr kami form 1 smpi form4..if dia tak ada aral yg meghalang,pasti suara merdu tu kedengaran before subuh di surau As-Syakirin..dia zikir sampai azan subuh..sampai hr ni zikir2 arwah tak dpt saya nak lupa..qunut nazilah yg mendayu2 sentiasa ada di hati ni..Ya Allah,permudahkanlah urusannya di alam barzakh..tempatkanlah dia bersama org2 yg berjaya di dunia dan akhirat..mg cikgu thani bersama org2 yg beroleh keredhaanNya..

cikgu…

jasadmu dikandung tanah,

jasamu diluput payah..



bwh ni gambar2 Allahyarham Mejar Thani Sha'ban

video

5 pesanan:

Anonymous said...

salam... naufa, ain rasa sayu sgt2 baca tentang tajuk ni.. =(

pai_ilham al-adwa' on May 10, 2008, 12:22:00 AM said...

salam,ain..sama2 kita doakan cikgu dan teruskan apa saja didikan yg dh diterima..tiba2 rasa nk tulis ttg arwah..hope cerita ni juga dpt connct balik kita semua..InsyaALLAH..tc

Muhajirah on May 10, 2008, 12:52:00 AM said...

salam.i may not be part of d semashur community, but i AM touched.cqin salu citer dulu pasal ni. arwah pergi masa dia nk PMR, leaving ample of emptiness in their history class.semoga arwah tenang di sana.orang-orang baik selalu pergi awal..

farah_90 said...

salam..
mm... tringt kt arwah~
walaupun x smpai stahun knal die~ tp ur rite~ he leaves us with such a great impact..
smoge Allah mcucuri rhmat ke atasnye~ Amin~

Anonymous said...

SALAM~
BGITU BSR PNGORBANAN ARWAH..
SAYE NI PLAJAR SEMASHUR..
THN NIE FORM4..
X SMPT JMPE ARWAH..
;(




-(muhaiminnaim)-

 

Ilham Al Adwa' Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template