"tinta dari ilham si kerdil yg mencari selautan MARDHATILLAH ini hanyalah pandangan diri saya dlm menjalani kehidupan harian...sedikit perkongsian diselitkan buat renungan bersama...penulisan ini tiada selain dari hanya..thalaban liridha ar rahman(mencari keredhaanNya) dan shirahan liqulubil ikhwan (menyenangkan hati sahabat2).."

..mg ALLAH mengampuniku dgn setiap pembacaan,ampuni keluargaku,ampuni muslimin muslimat keseluruhannya..

Saturday, May 31, 2008

hukum ALLAH..bukan hukuman


Bismillahirrahmanirraheem..

Alhamdulillah.
Subhanallah.

saya mulakan dgn kalimah basmallah,segala puji milik Nya dan MAHA SUCI ALLAH dari sebarang kelemahan dan DIAlah yg MAHA MENGETAHUI sedang kita sentiasa berada dlm keadaan terbatasnya pengetahuan dan adakalanya berada dlm keadaan ragu ragu..

hukum ALLAH..
Wajib ke atas muslimin dan muslimat menutup aurah megikut syariat yg ditetapkan..
Membatasi pergaulan lelaki dan wanita..
Menegah dari mengambil makanan yg Haram dan bersumberkan yg HARAM..
Wajib tunaikan solat..
Wajib puasa di bulan ramadhan..
Wajib membayar zakat..
Wajib berlaku adil dlm memimpin..
Wajib tunaikan amanah..
etc..etc..etc..

byk sungguh if nk list every single thing yg berkait dgn hukum ALLAH..
tp kan..if kita terus fikir mcm ni..sure kite akan rase seperti Islam ni terlalu byk yg perlu dituruti..byk sgt beban...
bukan beban sebenarnya....jom sama2 kita menyelam bersama saya..=)

kenapa ALLAH adakan hukum-hukum ni?
kenapa ye?
kita kata umat Islam ni berjiwa merdeka..umat yg paling merdeka kan?..tp kenapa masih lg bergelar hamba?
hmm..silalah jawab persoalan ni berdasarkan apa yg anda dah lalui as a muslim...
adakah hukum2 ni adalah hukuman kpd kita?dihukum terlebih dahulu supaya tidak dihukum kemudian andai kita berjaya melalui segala hukum2 ni?

hmm
lets ponder..

cuba bayangkan sebuah kereta yg baru keluar dr kilang..
kereta tu cantik..berkilat...bau kilang lagi tu..seat cushion yg empuk..takde calar..enjin yg lancar..break yg mantap...etc etc
seperti juga kita manusia..ALLAH ciptakan dlm keadaan yang sempurna..sgt detail penciptaanNya..cubalah bertanya kpd insan2 yg sedang fresh study first year/2nd year medic..
sebenarnya..terlalu byk kejutan yg dilalui mereka..kejutan melihat terlalu banyak dan hebatnya penciptaan seorang manusia..even when it comes to abnormalities..kejutan tatkala belajar ttg embryology..kejutan ketika melihat abnormalities yg hanya disebabkan very minor failure..
tapi kadangkala kejutan ni disalah tafsir menjadi keluhan because too much to learn..(eventhough we learn about our own body system..belum lg ttg makhluk lain)

kembali kpd cerita kereta td..kereta yg baru keluar dr kilang ni..tentu ada manual pengguna kan?
buku pengguna yg mesti dibelek especially first time user..org yg invent kereta tu mesti tahu mcmana nk operate that car..apa kelemahan kereta tu..apa yg kena elak so that kereta tu boleh tahan lama..bila kena servis..byk mana minyak boleh muat..apa kelebihan kereta tu..if jadi anything kt kereta tu,part mana yg kena tengok..kan kan?

so..bila kita kaitkan dgn manusia...buku manual td adalah Al Quran..ALLAH turunkan Al Quran sbg panduan..malah ALLAH utuskan seorang 'mechanic' yg hebat iaitu Rasulullah S.A.W..utk pandu kita..dan melalui 'mechanic' yg mulia ni,wujudlah hadith yg juga jd panduan kpd kita..
Allah tahu kelemahan manusia..ada nafsu..kena kawal kena didik dgn skill al quran..bukan lawan...mcm gear kereta..kita kena kawal..ikut manual..mcmana nk guna..mcmana nk kawal..

ALLAH syariatkan hukum menunaikan solat lima waktu adalah fardhu ke atas kita..kenapa?
kita kaitkan dgn kereta ek..kereta kan kena servis..mcm tu juga manusia..servisnya kena 5 kali sehari..supaya bersih and lancar engine tu nanti..if engine tu umpama hati..engine tunjang kereta..hati tunjang manusia..if engine berkarat,hati????..sbb tu kena servis 5 kali sehari..if rajin,tambahla servis sampingan..cam kereta..servis aircond and radio ke..supaya best sket kan?..if manusia..topup dgn ibadah sunat..

then kereta kena guna minyak kan?
manusia kena ada minyak juga ke?
kereta ada kapasiti tertentu utk store minyak kan?if minyak takde kereta tak boleh jalan..
kita kaitkan dgn makan dan minum..
if tak makan,kita tak bertenaga..if berterusan tak makan,sistem badan akan rosak sikit demi sikit..(***..jgn merajuk makanan..)
tp,if terlebih makan pun tak elok juga..mcm2 penyakit dpt..kadang tu pakej..3 in 1,5 in 1..kan?
(diabetic,cardiovascular disease,renal failure,obesity....)
mcm kereta..if terlebih muatan pon tak elok..if kereta keep on jalan without minyak,finally akak rosak..and cepat la rosak kereta tu..
same la manusia..lebih teruk lagi rosaknye..irreversible..
then,ada specific minyak je yg kena guna..tak boleh sembarangan..semberono je taruk minyak masak ke,minyak sapi ke,minyak wangi pon tak boleh..minyak petrol jg yg sgt sesuai..
jd,apa kaitnya dgn manusia?
hmm..ALLAH tetapkan makanan yg Halal..tinggalkan yg Haram..
contohnya..nape tak boleh makan babi?dr segi tabiinya,babi ni makan najis sendiri..sanggup ke u nk jamah binatang ni?dari segi kajiannya,babi ni haiwan yg paling byk 'ternak' kuman and itself resistance to those infection..and dr segi saintifiknya,babi ni takde leher..so tak boleh nk sembelih..
apa kait pula dgn sembelih?
ALLAH syariatkan penyembelihan dari segi logiknye if kita nk tahu,90% darah dr haiwan tersebut keluar..tak circulate dlm badan haiwan tu and finally bleh resap ke dlm daging..sbb daging dia kan kita nk makan?
nape darah tu kena keluarkan?..sbbnya dlm komposisi darah,ada toxin..salah satu cara utk keluarkan bhn kumuh kan thru blood circulation..darah akan angkut bhn2 tu to be excreted out from our body..
jadi melalui large blood vessel yg dekat plak dgn jantung,darah akan dipam keluar thru vessels yg dh terpotong td.furthermore..heart will continue pumping the blood for a short period...jd lg senang la nk expell darah keluar..dah jelaskan?

sambung cerita minyak kereta td...hmm..kereta ni juga perlukan minyak yg pure..takleh campur2..if not cepat la kereta rosak..
jd kita kaitkan dgn makanan yg baik dan halal...takde unsur2 lain..if not dah jadi haram..tak elok..effect hati..effect iman..doa pun tak diterima sbb kesan consume makanan yg bercampur aduk dgn perkara harm or bersumberkan haram..

kereta ni juga disaluti cat yg khas supaya tak mudah calar..terlindung dr sinar UV..tak mudah pudar..so that sentiasa cantik..
mcm manusia..ALLAH syariatkan cover aurah..cover betul2..jgn separuh2..tak jadi..tak lengkap..
cube if kereta yg bersalut td kte cat certain part je or kite cat dgn cat yg kurang kualiti..sure cepat pudar and tak cantik kan?
jadi,aplikasilah konsep menutup aurah ni secara menyeluruh..jgn bertompok2..baru lah terpelihara selalu dari segala maksiat(sinar UV),godaan manusia dan syaitan(calar-calar)..
taknak lah jadi mcm kereta yg buruk dan bertompok..tak lawa kan?..

manual yg ALLAH sedikan utk manusia ni lebih hebat dan jauh lebih lengkap lg dari manual kereta td..inventor yg cipta kereta tu tak expose kelemahan kereta thru buku manual td..tp Al Quran bg kita guideline..al quran dan hadith sentiasa mengingatkan kita ttg kelemahan kita dan cara utk perbaikinya..hebatkan ALLAH!..manual ALLAH bukan berdasarkan perasaan or kepentingan..tp manual kereta mungkin ada unsur2 kepentingan si pencipta..

Terlalu byk if kita nk teliti satu persatu hukum yg ALLAH syariatkan..yakinilah segalanya utk kebaikan kita..puasa boleh menyihatkan badan(sudah terbukti secara saintifik)..even hukuman ALLAH pun ada bukti saintifik..
cth:hukuman ke atas penzina ghair muhsan adalah sebat 100 kali kan?nape kena sebat?sbb org yg belum kahwin ni,ability utk hasilkan antibody sgt tinggi..so dgn sebatan td,akan initiate lg penghasilan antibody so that dpt fight penyakit2 yg disebabkan hubungan kelamin td..
tp penzina muhsan dihukum rejam sampai mati kan?selain kerana pengajaran..hukuman ni juga selamatkan org lain dr terjangkit penyakit2 yg jg disebabkan hubungan haram nih..selain tu..disisi ALLAH mereka dah dpt hukuman cash kat dunia..sure mereka taubat kan?jd disisi ALLAH..mereka adalah insan yg bertaubat..w/pon disisi manusi mereka ni jelek..

hukum dan hukuman adalah dua perkara yg jelas bebeza..hukum ALLAH adalah umpama guideline..hukuman adalah ancaman dari melakukan hukum yg bersifat larangan dan juga balasan dari ALLAH if terlanjur melakukannya..

dh panjang saya menaip..but before i end this post..meh kte jawab persoalan kenapa kita masih bergelar hamba tetapi dikatakan merdeka?
cth kereta tadi..if kereta tu dibiarkan bergerak tanpa kawalan and bukan yg pakai alat kawalan or sensor..mmg sengaja dibiarkan gerak sendiri..,tentu sekali kereta tu dah bersimpang siur kan?tak jauh bergerak terus tersasar..then rosak terus..
kita sbg manusia nak hidup atas bumi ALLAH ni kena ada pemandu(manual)..kita bergelar hamba kerana kita 'abdikan diri kpd pencipta..bukan seperti sistem perhambaan yg dicipta manusia..kita milik pencipta yg MAHA MENGETAHUI kelemahan,kelebihan dan keperluan fitrah kita..segalanya dibiakan terpandu..cuma kita yg harus memilih..mengikut 'manual' atau mengikut nafsu..

moga2 kita akan kembali kpd pencipta kita dalam keadaan cantik seperti mana cantiknya ALLAH menjadikan kita..diiznkanNYA kpd kita mentadbir bumi..menjadi khalifah..
...in this BRIEF LIFE...

wallahua'lam..
andai ada kelemahan dlm post ni,silakan topup..kali ni saya tak gunakan hujah naqli..sama2 kita renung dgn anugerah aqal dan fitrah yg dikurniakan..sama2 kita kembali kpd fitrah muslim(menyerah diri kpd pencipta)..Tiada tuhan selain ALLAH..Muhammad utusanNya..



_ISLAM ITU MUDAH..JGN DISUSAHKAN..JGN PULA DIPERLEKEHKAN_
_ISLAM MILIK BERSAMA_

next post..insyaALLAH....'bagaimana Islam mendidik redha dan memupuk sabar...all of us pernah rasa dan melaluinya cuma mungkin tak realise..i'm not kidding..simple..'

10 pesanan:

alonq_exe on Jun 1, 2008, 12:23:00 AM said...

Assalamualaikum naufa.

Mekanik kita dah takde. Walaupun tak sempat jumpa, tapi dia ada tinggalkan banyak panduan nak servis kereta2 ni.

p/s: Baca post kerel, best jugak.

nora~zizi on Jun 1, 2008, 2:16:00 AM said...

bagus betul analogi tu :)..
skrg, zizi kene start servis la nampakny~
hehe... :) diky moc utk post yg best~

umar alfateh on Jun 1, 2008, 6:32:00 AM said...

cantik isi2 yang diberi.

moga dimurahkan rezeki, diluaskan fikiran, dilapangkan rezeki,dan moga dikekalkan di atas jalan ini.

izzah on Jun 1, 2008, 9:59:00 AM said...

salam.
nice post,simple explaination..=)

no kidding,anyone can simply understand this.=)

chaiyouk!!insya'Allah,berkat ilmu yang izzah belajar kat sini..=D

arigatoo..

NMZ on Jun 1, 2008, 10:34:00 PM said...

hukum Nya kerana kasihkan kita ;) bukan bebanan, malah rahmat

alhamdulillah

pai_ilham al-adwa' on Jun 2, 2008, 10:13:00 PM said...

assalamualaikum to those who kindly drop their comment..
segala puji bgNYA..sama2 kita jadi kereta yg cantik kembali kpd tuhan yg suka pada kecantikan...sama2 kita cuba sempurnakan amanah...n saling support each other..mg antunna berda dlm perlindungaNYA sentiasa..doakan saya jg..agar kekal dlm iman dan islam..

anamunawwarah on Jun 3, 2008, 12:33:00 PM said...

salam..
x sy lahir 88..younger than u i guess..err tah.hehe..after bce ur entri it's my pleasure utk berkongsi2 dgn enti..hee~~ salam ukhwah..:)

syazwani Aqilah on Jun 3, 2008, 4:11:00 PM said...

Assalamualaikum wbt.. Kak, nice tulisan..lama x dgr akak bagi pengisian, baca blog pun jadik lah..:D

pai_ilham al-adwa' on Jun 4, 2008, 12:05:00 PM said...

salam anamunawwarah: ahlan2..

syazwani aqilah:..apa khabar kt sane?hope all of u doing fine..salam rindu dr akak d india..hehe..pengisian utk manfaat bersama..mg mesej sampai pd kita semua...tc..nti bila kte YM..dgr citer u all bz final..same goes to me..all the best!

nik izyani said...

smoga kereta model sy ini,masih berpeluang utk mnjadi kerete yg model nya sama seperti kereta2 mewah yg lain..=D

 

Ilham Al Adwa' Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template