"tinta dari ilham si kerdil yg mencari selautan MARDHATILLAH ini hanyalah pandangan diri saya dlm menjalani kehidupan harian...sedikit perkongsian diselitkan buat renungan bersama...penulisan ini tiada selain dari hanya..thalaban liridha ar rahman(mencari keredhaanNya) dan shirahan liqulubil ikhwan (menyenangkan hati sahabat2).."

..mg ALLAH mengampuniku dgn setiap pembacaan,ampuni keluargaku,ampuni muslimin muslimat keseluruhannya..

Tuesday, May 13, 2008

_sodorm Vs sosen_


Assalamualaikum and gud evening!!
anyone familiar with these short form?especially those who experienced life in boarding school..

Sape penah sodorm angkat tgn??!!
Sape penah sosen angkat tgn??!!

lantas,saya mengangkat kedua2 belah tangan...huh..nasib baik dua soalan je..if not pasni agaknye kena angkat kaki..=)

what is sodorm?
sodorm is a shortform for 'SOLAT DALAM DORM' n sosen is for 'SOLAT SENDIRI'..

hehe..what's wrong?nothing wrong rite??
mase kt sekolah dulu,mnjadi satu kesalahan if SODORM bcoz it's a hostel's rule that suppose all of us to perform solah 5 times a day at beloved surau as-syakirin..

saya selalu jg sodorm masa sakit..dah memang selalu sakit..so biasanya mmg selalu jg la sodorm..if dh rindu sgt kt solat jemaah,gagahkan diri jg menapak ke surau time program tautan ukhuwwah..

mcmana word ni boleh tercipta??
sbbnye kannnnnn,kita lebih suka SODORM nk compare dgn berjemaah kt surau..alasan rata2 student sbb surau jauh or malas..sebenarnya surau tu tak jauh mana pun...tak sampai 500m..hehe..("jln kaki nk gi jemaah dpt pahala tau,adik2"-ni je jwp yg senang dijawab mase tu)
so that's why short form utk solat berjemaah takde siapa volunteer nk cipta..kan?

what about SOSEN?
hmm..yg ni takde kena mengena dgn hostel's rule...ni antara kesimpulan yg boleh dibuat:
  1. biasanya bila dh sodorm,sure akan SOSEN
  2. yg solat kt surau pun ada yg SOSEN sbb malas ikut imam
kesimpulan yg pertama mmg jelas kan?
for the second par,why yg pergi surau still nk SOSEN??..alang2 kt surau..biasanya nk jemaah la kan?

hmm..sebabnya,yg SOSEN ni malas nk tunggu imam..
  1. kadang2,muslimin start lmbt sgt especially time solat isya..(after prep mlm 11pm)
  2. nk kejar makan tgh hari hari rabu(sbb food hr rabu ni special sikit la) kt DM
  3. mmg malas tggu imam sbb nk kejar supper kt DM(dewan makan)..walupun hidangan biskut je almost everynight..takpun mereka2 ni nk kejar public phone or food kt canteen..biasa la after study mesti lapar kan??
  4. mmg2 saje2 taknak ikut imam..ikut mood sendiri..
  5. imam baca pjg sgt,takmo ikut..(still selalunya berlaku masa jemaah isya).
ni lah antara sebab2 yg frequently answered by student kt my school..
masa saya kecik2 dulu(form 2) pn buat jg sbb tgk kwn2 buat..selalu jg SOSEN time isya..ngantuk tau!..nk balik tdo laa..-->(tu la alasan kanak2 hingusan)
tp hairannye,mase form 1 saye tak penah SOSEN..sbbnye mase tu kami solat isya before pegi prep dan confirm masa tu ade warden jg(arwah cikgu thani)..lg pun,suke sgt2 bila dpt jemaah ramai2..maklumla mase kt rumah dulu nk tgk jemaah seramai tu time tarawikh je la ade..so time form 1,masih semangat lg..tambahan pula kami akan bersalam salaman sambil selawat setiap kali habis solat isya..tersasa suasana ukhuwwah..itulah hikmah solat jemaah ni..

sambung cerita SOSEN..mcm saya jg,adik2 yg baru masuk form 1 mmg tak miss tgk mereka berjemaah..(bila baru didedahkan dgn perkara baik,kita akn semangat kan?)..tp kenapa bila lama lepas tu ada yg suka SOSEN n SODORM..igt,amalan takkan bosan dgn kita tp akan tiba kita sendiri akn rasa bosan dgn perkara baik yg kita buat w/pun kita tahu balasannya di sisi ALLAH berlipat ganda..sbb tu ada konsep istiqamah..
mcmana nk tanamkan istiqamah dlm solat jemaah?

bila kita niatkan kerana ALLAH dan ukhuwwah,mmg terasa setiap kali nk jemaah..kita nk jumpa ALLAH dlm suasana bersaudara..tak bersendirian..apatah lagi di akhir solat,kita sama2 berzikir dan mengaminkan doa..mendoakan kesejahteraan satu sama lain..cantikkan suasana tu?
kemudian,kita bersalaman sambil minta maaf sesama kita dan sekali lagi mendoakan rakan2 sambil berpelukan dan senyuman..alangkah indahnya..(mcm ni la suasana setiap kali lepas jemaah masa di semashur..terasa hebat lg kehangatan ukhuwwah bila aplikasi di surau kecil KTT)..

usailah sudah cerita SOSEN dan SODORM.............teng teng tengggggggg....

sekarang ni,everyday kita SODORM and SOSEN kan?dulu duduk berdua dgn izzah,alhamdulillah,dpt la jg 2 waktu kurang2nya kami berjemaah..skrg ni terpisah dgn dinding konkrit..harap SOSEN ni tak berterusan lepas kami 'berumahtangga'..hehe..maksudnye,setelah kami insyaALLAH berpindah ke rumah bersama rakan2 lain..(jaja,ziilal,izzah,fatin n me)

sape2 ade idea utk short form solat jemaah??silakan promote ye..

ilalliqa'..fii amanillah..alhamdulillah

p/s to adeq and my siblings: rindu nk solat jemaah dgn u all..tggu akak balik kay!!!

3 pesanan:

imanulhassan on May 13, 2008, 11:27:00 PM said...

solat berjemaah.. SOJEM!

hilmi falih on May 16, 2008, 7:15:00 PM said...

eheheh... pelik yer sodorm... kami kat skool dlu panggil musollik..derive from musolla dan bilik...(ejaan terbaru DBP utk musolla : musala)
so, bila cakap musollik, maksud yer, menjadikan bilik (kami takde dorm) sebagai musolla... kan ke ada musolla kat asrama tuh, nama nk musollik?? hehehe... solat jemaah?? skrg gi masjid la nk solat jemaah secara rasmi,.... tak rasmi kat apatmen ler.. huhuhu

Anonymous said...

lupe satu lagi!!
sostair: solat di tangga..
wakaka...

 

Ilham Al Adwa' Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template